Denník N

Fico sľubuje učiteľom vyššie platy, organizátorka protestu hovorí, že premiér núka málo

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér tvrdí, že vie nájsť peniaze na zvýšenie platov učiteľov. Organizátorka štrajku hovorí, že to pri súčasnej výške ich platov nepostačuje.

Zvýšenie platu o 25 percent vo volebnom období 2016 až 2020 – taká je ponuka premiéra Roberta Fica učiteľom, z ktorých časť stále štrajkuje. Premiér dal v diskusnej relácii RTVS prvýkrát verejný prísľub štrajkujúcim učiteľom.

Zároveň zopakoval už svoju bežnú zostavu výčitiek: organizátori sú napojení na opozíciu, do protestov sa pedagógovia pustili potom, čo mali 19 dní prázdnin, a aj to, že štrajk organizujú učitelia z Bratislavy.

Zvýšenie platov o 25 percent by štát stálo zhruba 150 miliónov eur ročne, a pokiaľ by sa mzdy zvyšovali rovnomerne, išlo by o nárast o 5,7 percenta ročne. Je to výrazne menej, než učitelia pri spustení protestnej akcie Iniciatívy slovenských učiteľov zadefinovali.

Žiadali zvýšenie platov o 140 eur už od tohto roka a o ďalších 90 eur od januára 2017. Zárobky slovenských učiteľov patria k najnižším v OECD. Učiteľské odbory vypočítali, že nástupná mzda učiteľa je 600 eur a po 32 rokoch praxe mu stúpne len o dve stovky.

Pýtajú skokový nárast

Je to málo, reaguje na premiérovu ponuku navýšenia miezd o 25 percent v budúcom volebnom období Jana Ftáčnik Pastorková z Iniciatívy slovenských učiteľov. O tom, ako sa k ponuke postaví iniciatíva oficiálne, sa jej zástupcovia ešte len budú rozprávať.

„Tie čísla, ktoré prezentujú (zvýšenie za posledné štyri roky o 22 percent), my na výplatných páskach nevidíme. Je to z ich strany len marketingová vec,“ vraví o argumentoch vlády Ftáčnik Pastorková.

Priemerná mzda pritom podľa nej za posledné roky výrazne narástla. „Pokiaľ by ten rast iba kopíroval nárast priemernej mzdy, tak to je pre nás neakceptovateľné, je to veľmi málo.“ Učiteľka hovorí, že nízke platy na dne rebríčka OECD musia skokovo narásť, aby si školstvo aspoň udržalo kvalitu a prišli doň noví ľudia.

Do protestu ISU, ktorý sa spustil v pondelok, je v tejto chvíli zapojených 9 882 učiteľov zo 715 škôl. Premiér Fico počas diskusie ocenil všetkých učiteľov, ktorí ďalej vyučujú, a zopakoval, že do štrajku sa zapojili dve percentá škôl.

Zajtra sú na základných a stredných školách polročné prázdniny, výučba sa má rozbehnúť v utorok. Učitelia zajtra plánujú robiť v trinástich slovenských mestách živé reťaze, aby upozornili na problémy školstva.

Iní by dali viac

Denník N oslovil tento týždeň strany v ankete o školstve aj s otázkou, či by učiteľom upravili platy. Sieť odpovedala, že by ich zvýšila za štyri roky o 30 percent, OĽaNO o desať percent každý rok, SaS by vyhovela požiadavkám učiteľov. KDH chce zvýšiť mzdy na priemer OECD.

V RTVS s Ficom debatoval predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ. Do televízie prišiel aj so sifónom za osem eur a vyčítal premiérovi, že jeho minister kupuje podobné sifóny ako učebné pomôcky za viac ako 270 eur. Premiér na to nereagoval. Podľa Figeľa by dokázal parlament zlepšiť situáciu učiteľov ešte pred voľbami, pretože peniaze na to sú.

Téma školstva a protestu učiteľov sa v diskusii O päť minúť dvanásť dostala na program trištvrte hodiny po začiatku debaty. Moderátor debatu začal prieskumom verejnej mienky a pokračoval ochranou schengenskej hranice, ktorú Robert Fico zvrtol na utečencov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie