Denník N

Kto zastaví Počiatka a Kaliňáka?

IT objednávky štátu fungujú tak zle, že dočasný generálny stop môže štátu len pomôcť.

Žiadna vláda v histórii Slovenska nemala v porovnaní s druhou vládou Roberta Fica silnejší mandát na prijímanie rozhodnutí až do poslednej chvíle. Platí to aj pre rozhodnutia, do ktorých sa jej nechce, ako napríklad zvýšenie platov učiteľom a sestrám, rovnako ako pre rozhodnutia, ktoré ľúbi – teda podpisovať nové zákazky.

Principiálne nebude nič čudné, ak budú aj vo februári ministri podpisovať nové kontrakty bez ohľadu na to, či ich plnenie bude mať na starosti až budúca vláda. Nemusí sa nám páčiť, čo vláda schvaľuje a na čo kašle, ale nemôžeme poprieť jej právo užívať si mandát až do konca.

Samozrejme, má to svoje ale. V prvom rade nesmie vláda vo februári (a v marci) tvrdiť, že niektoré rozhodnutia musí urobiť za každú cenu, pretože ona s nimi začala, a tak ich nemožno nechať na novú vládu. Nemôže teda napríklad tvrdiť, že tender na bratislavský obchvat musí byť kompletne dokončený za tejto vlády, lebo táto vláda súťaž spustila.

Ak ministerstvo v prvý februárový týždeň ešte len ukáže, na čom presne sa chce dohodnúť s víťazom tendra, nemôže vážne chcieť, aby vláda do volieb súhlasila s podpisom zmluvy. O obchvate sa diskutuje už dlho, ale verejná debata prebiehala len o starých ministerských analýzach, podmienky tendra sa doteraz tajili.

Rozhodne by však nemala súčasná vláda podpisovať žiadne nové IT kontrakty. Posledný polrok sa najmä vďaka slovensko.digital verejne hovorí, že IT objednáva štát aj nezmyselne, aj draho. Je prakticky preukázané, že zmysel dávajú takmer všetky slovenské verejné IT zákazky len tomu, kto za ne inkasuje. Takisto už niet pochýb, že to nie je náhoda daná nekvalifikovanosťou úradníkov.

Za súčasný stav môžu najmä Ján Počiatek, Robert Kaliňák, Richard Raši a Peter Kažimír, ktorí reálnu kontrolu nad celým systémom – od tvorby zámeru až po preplácanie faktúr odovzdali samotným IT firmám.

Niet faktických dôkazov o tom, že to bola od začiatku systematicky pripravená organizovaná lúpež. Preto o výsledku IT tendrov za posledných desať rokov hovoríme len ako o zlyhaní štátu, ktoré však hĺbkou aj objemom dramaticky presahuje problémy napríklad pri výstavbe diaľnic alebo nákupe bežnejších tovarov a služieb pre štát.

Ak v tejto situácii Robert Fico naozaj dovolí Jánovi Počiatkovi a Robertovi Kaliňákovi vo februári podpisovať nové IT zákazky za desiatky a stovky miliónov eur, hoci tieto objednávky a tendre boli evidentne pripravené štýlom slovensko.sk, môže to mať len dve vysvetlenia.

Buď už premiér naozaj nemá dosah na to, čo robia priatelia Jozefa Brhela, alebo stráca istotu, že aj po marci bude premiérom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Verejné IT zákazky

Komentáre

Teraz najčítanejšie