Denník N

Fico zaplatí môj lístok na vlak z vašich peňazí

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zvyšovať predaj svojho produktu bezhlavým znižovaním ceny nie je umenie a výsledkom zákonite bude strata. Vláda to však rada riskne, ide jej predsa o preferencie.

Smer a jemu podriadení železniční manažéri sa snažia slovenské vlaky zaplniť ľuďmi. Keby to dokázali a ešte na tom aj zarobili, zaslúžili by si titul štátny podnikateľ desaťročia.

No oni sa svoj cieľ nerozhodli dosiahnuť zvyšovaním kvality služieb, ale masovým rozdávaním zliav, o ktorých sa rozhodlo na snemovaní vládnej strany. Po cestovaní zadarmo pre študentov a dôchodcov sa od februára výrazne zvýšia aj zľavy pre pravidelných cestujúcich.

Samozrejme, je celkom isté, že takýmto spôsobom počet cestujúcich stúpne. Keby sa v Mercedese rozhodli rozdávať autá zadarmo, alebo aspoň za polovičnú cenu, strieborných hviezd by bolo na cestách omnoho viac.

Slovom, zvyšovať predaj svojho produktu bezhlavým znižovaním ceny nie je umenie a výsledkom zákonite bude strata. Štátny prepravca v nej bol aj doteraz, tak by sme si možno mohli povedať, že sme si už zvykli, no také jednoduché to nie je.

Róbert Fico, pretože toto je v prvom rade jeho plán, na železnici predvádza chyby, pre ktoré má štát ako vlastník na Slovensku tú najhoršiu povesť. Tentoraz nejde o kradnutie, ale o neskrývané zneužívanie štátneho majetku na zvyšovanie preferencií politikov, ktorí sú práve pri moci, bez ohľadu na argumenty a matematiku. O nič iné v tomto prípade nejde, vyhlásenia o pomoci pracujúcim sú len falošná zásterka.

O to isté išlo vtedy, keď sa predseda Smeru v rozpore s ekonomickou logikou rozhodol spätne odkúpiť stratovú časť SPP, aby si cez štátom regulované ceny plynu pre domácnosti zvyšoval popularitu. A o to isté išlo aj vtedy, keď štátom vlastnené teplárne ignorovali vyššie ceny plynu a ony tie svoje držali nižšie, aj keď ich to dostalo do ekonomických problémov.

Ministerstvo dopravy presviedča, že stratu z ďalších zliav na železnici vykryje prísun peňazí od nových klientov, ktorých prilákajú nízke ceny. Povedzme, ale v tejto úvahe chýba dôvetok o už aj tak plných spojoch v špičke. To však v Smere neriešia. Hlavné je, že si odfajknú ďalší sľub, za ktorý nezaplatia oni, ale daňoví poplatníci.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie