Denník N

Karneval v Kolíne postráži trikrát viac policajtov ako obyčajne

Kolín sa nervózne pripravuje na karneval. FOTO - AP
Kolín sa nervózne pripravuje na karneval. FOTO – AP

Pre väčšiu bezpečnosť žien bude Kolín v noci lepšie osvetlený. Napriek bezpečnostným opatreniam niektoré školy radšej zatvoria. Väčšina útočníkov zo silvestrovských osláv je na slobode.

Do začiatku jedného z najväčších a najznámejších karnevalov v Nemecku ostávajú už len tri dni. Na príchod viac než milióna návštevníkov v Kolíne nad Rýnom sa pripravuje mesto i polícia.

Radosť z príprav tento rok sprevádzajú aj obavy o bezpečnosť  ľudí – najmä žien.  Tie počas silvestrovských osláv čelili sexuálnym útokom. Ako sa neskôr ukázalo, medzi útočníkmi boli najmä nelegálni migranti zo severnej Afriky, najmä Maroka a Alžírska.

Masívne obťažovanie žien zmenilo tón debaty o utečencoch v celej Európe a v Nemecku zvýšili tempo vyhosťovania z krajín odkiaľ nemajú žiadatelia šancu na azyl a posilnili hraničné kontroly.

V Kolíne má počas veľkých osláv, ktoré potrvajú sedem dní,  ochrániť ženy od obťažovania lepšie osvetlenie inak tmavých uličiek, ako aj špeciálne miesta určené iba pre ženy. Karnevalové oslavy bude od štvrtka strážiť približne 2 500 policajtov, čo je trikrát viac ako po minulé roky. 

Nová starostka Kolína nad Rýnom Henriette Rekerová v rozhovore pre Die Welt uviedla, že mesto prijalo také bezpečnostné opatrenia, aby predišlo akýmkoľvek incidentom. Sľubuje, že účasť na karnevale bude bezpečná.

Rekerová vyhrala lokálne voľby v Kolíne koncom minulého roka potom, čo ju v posledný deň kampane zranil nožom odporca imigrantov. 

Niektoré školy zrušili vyučovanie

Dôsledkom násilností zo silvestrovskej noci sa po novom na karneval pripravujú aj školy. Niektoré z nich dokonca vyhlásili v deň začiatku karnevalu voľno. Jedným z nich je aj dievčenské gymnázium, ktoré tak svojim žiačkam ušetrilo počas karnevalových osláv cestu do školy.

Vedenie školy argumentuje najmä zvýšenou kriminalitou počas osláv, úlohu vraj zohrali aj obavy samotných rodičov.

V meste Mönchengladbach neďaleko Kolína, ktoré sa takisto pripravuje na karnevalové oslavy, dokonca rozdávali v uliciach letáky. Ľuďom po anglicky, nemecky i turecky vysvetľovali, že objímanie, zdvorilý bozk, či pokyvovanie do hudby sa vo všeobecnosti nepovažuje ako sexuálne motivované.

Minister vnútra Ralf Jäger poslal viacerým miestnym zastupiteľstvám odporúčanie, aby informovali žiadateľov o azyl v utečeneckých táboroch o priebehu karnevalu a jeho zvykoch. Rovnako ich upozornili na zákaz cestovania, ktorý majú všetci utečenci tri mesiace od ich príchodu do Nemecka.  

V mestách vznikajú getá

Migranti v Nemecku to od silvestrovských udalostí nemajú v Nemecku jednoduché, a to najmä Severnom Porýni-Westfálsku.

Podľa Süddeutsche Zeitung sa  mnoho mužov-migrantov vyhýba centru Kolína a hlavnej železničnej stanice, kde sa počas silvestrovských osláv udialo najviac incidentov. A to nielen kvôli intenzívnym kontrolám polície, ale aj pravicovým radikálom, ktorí ostro vystupujú proti utečencom.  

Úlohu v tom podľa nemeckých médií zohráva aj to, že sa polícii nepodarilo zadržať väčšinu z vinníkov zo silvestrovskej noci, počas ktorej sexuálne obťažovali stovky žien. Aktuálne je vo väzbe len jeden muž z Alžírska, ďalší podozriví polícii stále unikajú.

Regulovať množstvo migrantov v mestách by mala aj zmena zákona, ktorú požaduje prezidentka Severného Porýnia a Westfálska Hannelore Kraftová.  Kedže po získaní azylu sa migranti môžu voľne pohybovať po krajine, väčšina z nich sa z vidieckych oblastí sťahuje do veľkých miest.

Vznikajú tak rôzne getá a kriminalita v mestách, ako je Kolín, stúpa. Kraftová preto navrhuje migrantom zakázať, aby si po pridelení azylu slobodne vyberali miesto svojho pobytu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Sexuálne útoky v Kolíne

Svet

Teraz najčítanejšie