Denník N

V Prešove skončili tri stovky sestier, tretinu hneď nahradili

Nemocnica v Prešove. Foto - TASR
Nemocnica v Prešove. Foto – TASR

Z prešovskej nemocnice odišlo najviac sestier na Slovensku. Odložili viaceré operácie a zatvorili cievnu chirurgiu. Na výpomoc sa hlásili aj dôchodkyne.

„Neodkladná a akútna zdravotná starostlivosť v prešovskej fakultnej nemocnici je, bola a bude zabezpečená,“ tvrdí hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková.

Protest sestier je boj nervov, ale aj nesúlad vyhlásení. Nemocnice, tak ako tá v Prešove, presviedčajú, že pacienti nie sú v ohrození. Protestujúce sestry to spochybňujú.

Z informácií vedenia nemocnice však vyplýva, že odchody sestier postihli najmä najcitlivejšie oddelenia urgentnej medicíny.

Prijmú menej pacientov, niektorých poslali inam

Nemocnica dočasne znížila počet lôžok na úrazovej chirurgii, pediatrii, novorodeneckom oddelení, v kardiocentre a tiež na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny či na I. gynekologickom oddelení.

Okrem toho pozastavili činnosť cievnej chirurgie. Lekárov z tohto oddelenia pričlenili k chirurgii, kde budú pokračovať v práci.

„Pozastavili sme časť plánovanej operatívy. Oznámime to pacientovi a ten buď počká na iný termín, alebo vyhľadá iné zdravotnícke zariadenie, ktoré nám v okolí deklarovalo súčinnosť,“ informovala Cenková.

Podľa námestníka riaditeľa pre chirurgické odbory Jána Černáka pôjde najmä o plánované výkony na ortopedickom oddelení, na urológii a tiež o niektoré plánované výkony na chirurgickom oddelení.

Rýchlo mali stovku nových

V Prešovskej nemocnici sa skončil pracovný pomer pre 304 sestier.

Jednou z tých, ktoré odišli je aj Beáta Čonková. V nemocnici odpracovala 22 rokov. Tvrdí, že k rozhodnutiu odísť dospela po štyroch rokoch, keď sa sestry márne snažili niečo vybojovať. Vrátila by sa podľa vlastných slov len v prípade, ak ministerstvo zdravotníctva začne seriózne rokovať o splnení ich požiadaviek.

Podľa Čonkovej pritom prešovskú nemocnicu opustili najmä vysoko kvalifikované sestry. „Sú to všetko ženy, ktoré majú odrobených dvadsať a viac rokov. Budú chýbať,“ myslí si.

Hovorkyňa Renáta Cenková dnes pred novinármi vyhlásila, že nemocnica „aktívnou personálnou politikou“ dokázala zabezpečiť prijatie stovky nových sestier. V pondelok navyše nastúpilo aj sedem sestier z armády. Tie posilnili anestéziologický tím, informovala Cenková.

V súčasnosti tak v nemocnici podľa nej chýba 195 sestier. To je však podľa Cenkovej lepší stav ako v minulých týždňoch, keď ich chýbalo 220 až 230. Viaceré boli totiž aj na péenke.

Video: Sestry začali, učitelia protestujú už týždeň
autor: Martina Pažitková

Dôchodkyne a neskúsené?

Štruktúra novoprijatých sestier je podľa vedenia nemocnice podobná ako u tých, ktoré dali výpovede. Hovorkyňa tvrdí, že sú medzi nimi sestry s dlhoročnou aj krátkou praxou, špecialistky aj sestry bez špecializácie. Do trvalého pracovného pomeru v Prešove neprijali podľa Cenkovej ani jednu dôchodkyňu, aj keď podľa nej vedenie nemocnice potešilo, že sa ich viacero dobrovoľne hlásilo so záujmom vypomôcť.

Šéfka komory sestier Iveta Lazorová pritom vyhlásila, že v Prešove prijali viacero takých sestier, ktoré „nemajú platnú registráciu, boli na dôchodku päť rokov a desať rokov nepracovali v systéme“.

„Netrúfam si hodnotiť aké dievčatá prijali. Za mnohé však hovorí, že ARO pracuje so zníženým počtom lôžok a poriadne nefunguje ani detská JIS-ka,“ konštatuje Beáta Čonková.

„Z desiatich lôžok na oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny fungujú štyri. Myslím si, že to dostatočne ilustruje situáciu,“ hovorí skúsená zdravotná sestra ďalej a dodáva, že je jej ľúto, ak si vedenie nemocnice myslí, že tak ľahko nahradí takých skúsených zamestnancov.

Pacienti, ktorí prišli na ošetrenie do prešovskej nemocnice, poväčšine problémy pre výpovede sestier nepocítili. „Ja som všetko vybavila. Mne neodišiel nikto,“ zverila sa jedna postaršia pani novinárom pred budovou interného oddelenia. Povedala tiež, že nespokojnosť sestier chápe, pretože majú ťažkú prácu.

Iná pacientka však s protestom sestier nesúhlasí. „Keby mali robiť za minimálnu mzdu 300 eur celý mesiac niekde za pásom, tak by som sa nečudovala. Ale ony robia za 700 eur a ešte sa sťažujú,“ povedala pani Margita z Prešova pre Denník N.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Výpovede sestier

Slovensko

Teraz najčítanejšie