Denník N

V žilinskej nemocnici je opäť kríza, len teraz minister Čislák zostal v Bratislave

Rozbahnené parkovisko pri žilinskej nemocnici. Foto N - Daniel Vražda
Rozbahnené parkovisko pri žilinskej nemocnici. Foto N – Daniel Vražda

Konzílium rozhoduje každé ráno, koho budú operovať a koho nie. Sestry, ktoré zostali, sa boja hovoriť. Jedna predsa prehovorila: starostlivosť je, akoby ste si dali mikinu pri mínus pätnástich stupňoch a tvárili by ste sa, že vám je teplo.

Krízu v Žiline nespôsobil katastrofálny stav nemocnice, ale nesystémové riešenia katastrofálneho stavu v slovenskom zdravotníctve. Minister Viliam Čislák alebo niekto z jeho nástupcov sa do Žiliny ešte vráti.

Toto sme napísali bez dvoch mesiacov pred rokom, keď minister odvrátil hroziace výpovede lekárov a zdravotných sestier, a v žilinskej nemocnici sú médiá znova. Len Čislák reportoval teraz z Bratislavy.

Občianka Kavecká

Odborárska šéfka zdravotných sestier Monika Kavecká prechádzala o polnoci z nedele na pondelok oddelenia v žilinskej nemocnici ako občan. Práve odišlo z nemocnice 175 sestier a chcela sa presvedčiť, ako to vyzerá.

Kavecká nie je momentálne zdravotná sestra. Je starostka a z nemocnice ju uvoľnili pre výkon funkcie. Držia jej miesto, ale ťažko povedať dokedy.

Video: Sestry začali, učitelia protestujú už týždeň
živou reťazou okolo úradu vlády (autor: Martina Pažitková)

Na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny sa starala o jedného pacienta jedna sestra. Vyzerá to byť tak akurát, ale vraj nie je. Podľa normatívov ministerstva a Kaveckej by tam mali byť štyri.

„Zdravotná starostlivosť v nemocnici je zabezpečená,“ konštatuje hovorkyňa žilinskej nemocnice Viera Jurčiová prvý deň po odchode 175 zdravotných sestier. Na niektorých oddeleniach fungujú v režime minimálneho počtu stanoveného ministerstvom, niekde priviezli sestričky z okolia, o operáciách rozhoduje lekárske konzílium každé ráno.

Kavecká neustále zdôrazňuje, že je občan. Ministerstvo sa jej totiž údajne vyhrážalo právnym postihom, ak sa neprestane vyjadrovať za nemocnicu. Keď sa jej opýtate, či je po odchode 175 sestier z nemocnice pacient v ohrození, odpovedá, že to sa pýta aj ona.

Takže ako občan sa pýta, ako je možné, že novorodenecká JIS-ka je od piatka zatvorená, ako je možné, že na oddelení intenzívnej medicíny bola jedna namiesto štyroch sestier a na neurochirurgickej JIS-ke podľa jej informácií nebola sestra špecialistka.

„Odpovedať si viete aj sami… Už som to povedala. Odchodom tretiny zdravotných sestier prestáva byť žilinská nemocnica plne funkčná,“ dodala s tým, že má veľa práce.

Minister a trestné oznámenie

Reakcia ministra Čisláka nenechala na seba dlho čakať. Minister zdravotníctva podal trestné oznámenie pre šírenie poplašnej správy.

„Zdravotná starostlivosť je plnohodnotne zabezpečená,“ vyhlásil.

Žilinská nemocnica vyzerala v pondelok skoro ráno, ako keby sa tam nič nestalo. Ale minimálne niekoľko rokov. Blato v areáli nemocnice a koľaje do pol kolies, dvere s označením únikový východ ukazujú na nefunkčné schody obtiahnuté páskou. Vedľa nejaké drevené sú, ale zvláštne vŕzgajú… Vozičkári asi inokade!

Vyzerá to asi tak, ako keď tam bol pred dvomi rokmi hasič a minister zdravotníctva v jednej osobe, Viliam Čislák. Len zdravotných sestier bolo na chodbách vtedy akosi viac.

„Zdravotná starostlivosť je zabezpečená,“ hovorí skoro ráno hovorkyňa Viera Jurčiová na chodbe pred kanceláriou riaditeľa.

Ak je zdravotná starostlivosť zabezpečená a nepovolali do nemocnice armádu alebo desiatky sestier z Česka či z Ukrajiny, tak je niekde chyba. Odišlo 175 z približne 600 zdravotných sestier. Ak nechýbajú, tak to vyzerá, ako keby boli predtým navyše.

„Najviac odišlo z ARO, z oddelenia vnútorného lekárstva, gynekológie a novorodeneckého… V januári sme prijali dvadsať sestier, vo februári ďalšie štyri,“ snaží sa hovorkyňa vyzerať pokojne.

Pri zmienke, že na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny to vyzeralo dosť zle, dodá, že tam prišli na výpomoc sestry z Trstenej a Dolného Kubína. Po dve.

DSC_0050
Toto nie je stav núdze. Foto N – Daniel Vražda

Rozhoduje konzílium

Operujete v štandardnom režime, alebo ste niečo odkladali? Niektoré plánované operácie, „ale nie život ohrozujúce“, odložili.

„Konzílium rozhoduje každé ráno, ktoré operácie sú nutné,“ povedala.

O niekoľko hodín riaditeľ nemocnice Ivan Mačuga situáciu spresnil. Akútna zdravotná starostlivosť je zabezpečená v plnom rozsahu, plánovaná čiastočne.

„Nemocnica robí všetko pre stabilizáciu situácie. V prípade potreby by nám pomohli aj nemocnice v Martine a Ružomberku a pomoc avizovali aj župné nemocnice,“ konštatovala Jurčiová.

Nechcú odísť

Päť šesť žien vo vetrovkách postáva tak trochu bezradne pred hlavným vchodom do budovy nemocnice. Ešte včera boli zdravotnými sestrami, dnes sú už čakateľkami na evidenciu na miestnom úrade práce.

„Je nám všetkým veľmi ťažko a je nám ľúto a smutno z toho, ako sa štát k nám zachoval. Odrobili sme dvadsať tridsať rokov. Teraz čakáme a dúfame, že sa to vyrieši,“ hovorí jedna z bývalých zamestnankýň nemocnice.

Odchádzajú do Rakúska, Nemecka alebo do Česka? Nie. Ani jedna z nich si zatiaľ nehľadala novú prácu. Chystajú sa na úrad práce a potom uvidia, čo sa bude diať.

„Chceli by sme sa vrátiť, každá jedna, pretože práca nás baví. To nie je o peniazoch. Pracovala som dvadsať rokov a 800 eur na výplate som v živote nevidela,“ zdôvodňuje bývalá sestrička a jej kolegyňa prízvukuje: „Nie sme nenažrané!“

Na operačnej sále žilinskej nemocnice zostala z piatich sestier jedna. Sestrička hovorí, že ju stiahli z iného oddelenia, lebo na sálach zastupovala a „má prehľad, ktoré dvere kde patria“. Zdravotná sestra nevie, ako to tam u nich teraz funguje, ale myslí si, že plnohodnotná operatíva sa nedá robiť s jednou inštrumentárkou.

„Naposledy, keď sme boli ešte v práci všetky, robili sa operácie, kde nebola nutná anestéza, pretože v piatok si zobrali anestéziologické sestry náhradné voľná a dovolenky,“ dodáva.

Minister Čislák zdôrazňuje, že zdravotná starostlivosť je zabezpečená a pacienti z celého Slovenska sa nemusia báť. Možno to tak naozaj vyzerá, ale zdravotné sestry, ktoré sú denno-denne konfrontované so systémom, si myslia niečo iné. V zdravotníctve to nebolo dobré už ani pred ich odchodom.

„Určite by sme sa dokázali pacientom venovať viac a lepšie, ale v tomto systéme bez peňazí, kde je nás málo a bez techniky, urobíte „bazál“, základnú starostlivosť, a utekáte k ďalšiemu pacientovi a potom k ďalšiemu a ďalšiemu.“

Zdravotná sestra sa zamyslí a pokračuje. „Viete, každý z nás sa môže ocitnúť v úlohe pacienta. Keď to vidíte, keď žijete v tých podmienkach, tak si viete zrátať, ako to bude vyzerať, keď sa dostanete do nemocnice,“ skepticky dodala.

Ticho, nič, nula

Pýtame sa aj sestier, ktoré zostali, ale okrem hovorkyne nikto neodpovedá. Smernica o externej komunikácii povoľuje rozprávať, napríklad s médiami, len riaditeľovi, námestníkom a Jurčiovej.

Nasledujúca scéna sa s menšími zmenami opakovala.

„Pýta sa kto?… Prosím?…Novinár? Nie, nie,“ nasledovalo opakované prekrižovanie rúk pred tvárou, odmietavé krútenie hlavy a rýchly odchod. Niet sa čomu čudovať, v nemocnici je napätá situácia a z ministerstva prichádzajú trestné oznámenia.

Zabezpečená zdravotná starostlivosť v Žiline pripomína, obrazne povedané, mimoriadny stav. Na niektorých oddeleniach je len toľko zdravotných sestier, koľko určuje ministerský výnos o minimálnych požiadavkách. Čiže ak je na oddelení desať postelí, malo by tam byť päť sestier.

Jedna zo sestier na nemocničných chodbách na približne tri sekundy prelomila mlčanie. Kráčali sme spolu dlho, ale na žiadnu otázku neodpovedala. Je vás málo, stíhate, pacienti…? Nula, nič, ticho.

V mikine do mrazu

Nevydržala až pri zmienke o minimálnych požiadavkách ministerstva na počet zdravotných sestier pri lôžkach.

„Minimálne požiadavky sú niečo podobné, ako keby ste si dali minimálne tú vašu mikinu pri mínus pätnástich stupňoch a tvárili by ste sa, že vám je teplo,“ povedala nahnevane. Zrýchlila a dodala: „Už ma nechajte, prosím, nechcem mať problémy.“

Všetci si vedia predstaviť vyšší plat, ako majú teraz. Aj zdravotné sestry. Ich priemerné mzdy nesporne počas niekoľkých rokov rástli a v niektorých typoch nemocníc, najmä v koncových, prekročili priemer v národnom hospodárstve. Vyše 700 až takmer tisíc eur mesačne nie je na rozhadzovanie, ale ani málo.

Dôvod na hromadný odchod z nemocnice? Niektorí si myslia, že áno, iní zase, že nie. V Rakúsku alebo v Nemecku dostanú vyššie platy a pravdepodobne ich na tú istú prácu bude viac.

Existuje aj iný, menej príjemný variant. Vyštudovaná a kvalifikovaná pracovná sila sa zamestná v obchode alebo službách, prípadne rozšíri počet nezamestnaných.

Bývalá zdravotná sestra zo žilinskej nemocnice hovorí len pod podmienkou zachovania anonymity, hoci nemá už dnes na to významný dôvod.

Depresívne pomaly rozpráva o tom, ako ich štát chcel mať vzdelané, tak študovali. „Nikto sa ma nepýtal. Podmienky nastavili tak, že sme museli. Keby som chcela univerzitu, išla by som pred dvadsiatimi rokmi na medinu,“ rozpráva a pokračuje.

Oni pacientov opustili už dávno

Sľubovali im, že sa podmienky zlepšia, že sestier bude viac, že budú peniaze. Neskôr prosili, vyhrážali sa, ale zmenilo sa len málo, takmer nič.

Keď sme dali výpovede, povedali nám, že opúšťame pacientov. Oni všetci aj so slávnym ministrom ich opustili už dávno,“ nahnevane nasmerovala neslušný prostredník niekde do vzduchu.

Nastavili podmienky tak, že najprv sa snažíte, ale keď nestíhate, tak čo..? Štrajkovať nemôžete, lebo vás zavolajú naspäť zo zákona. Tak sa chvíľu prizeráte, a keď už nevládzete ani to a vnútorne vás to ničí, môžete len odísť. Ja osobne neviem kam, ale viem, že musím ísť odtiaľ preč.“

Ministri zdravotníctva alebo hasiči?

Lekári a zdravotné sestry zo Žiliny majú dlhoročné skúsenosti s protestmi, so štrajkmi aj s plnením dohôd. A veľmi aktívne a vplyvné odborárske zázemie.

Štrajk lekárov hasila už v roku 2012 ministerka Zuzana Zvolenská (za Smer), ktorá prišla narýchlo do nemocnice z Bruselu. Najprv zastavila všetky plánované operácie, zrušila koncovú nemocnicu a potom po dohode s ministrom Martinom Glváčom povolala do Žiliny armádu.

Odborári ju neskôr obvinili z kriminalizácie a ona ich z nedodržiavania dohôd. Šéf žilinských lekárskych odborov Peter Blaško takmer prišiel o miesto. Kompromis našli, ale bolo to riešenie ako obvykle momentálne a kozmetické.

O dva roky neskôr ďalší z ministrov zdravotníctva Čislák hasil Žilinu znova. Výpoveďami pre neudržateľné pracovné podmienky hrozili okrem lekárov už aj desiatky zdravotných sestier. Okná, sprchy, podlahy, dvere, hygiena, nedostatok personálu, vyčerpané zdravotné sestry.

Minister Čislák sprostredkoval dohodu, odvolali riaditeľa a námestníčku, ako to požadovali odbory, ale nikto neoslavoval. Riešenia opäť boli nesystémové, čiastkové a narýchlo.

Vývoj

Zdravotné sestry vyzvali ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú na dialóg už koncom roku 2013. Ústavný súd totiž rozhodol, že zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier, ktorý im mal garantovať vyššie platy, nebol v súlade s ústavou.

Už o asi týždeň niekoľko desiatok sestier bivakovalo v stanoch pred úradom vlády, upozorňovalo na nízke platy a žiadalo zvýšiť počet personálu v nemocniciach.

Slovensko malo v tom čase o približne tri sestry menej na tisíc obyvateľov, ako bol priemer OECD. Oproti Švajčiarsku, Dánsku a Belgicku to bolo menej o desať sestier.

Premiér Fico pod tlakom sľúbil sestrám minimálny plat 640 až takmer 930 eur bez príplatkov. Viac peňazí by si však užívali len sestry zo štátnych a župných nemocníc, čo bolo pre ne neprijateľné.

V januári roku 2014 ministerka Zvolenská valorizovala základné platy zdravotníckych zamestnancov o štyri percentá.

Už o mesiac sa objavilo v uliciach okolo 30 bilbordov s textom: „Pán premiér, skúste si ľudí získať skutkami, nielen sľubmi.“

Situácia s neudržateľnými podmienkami zdravotníckych pracovníkov v niektorých nemocniciach vyvrcholila v Žiline. Lekári interného oddelenia dali výpovede a vyčerpané zdravotné sestry avizovali, že ich budú nasledovať.

Pred takmer rokom to už bola realita. Dvadsaťštyri z dvadsiatich piatich sestier žilinskej JIS dalo hromadnú výpoveď. V novembri toho istého roku ich už bolo dvesto. Neskôr pribúdali stovky z ďalších slovenských nemocníc. Časť z nich neskôr výpovede stiahla. Predstavitelia sestier hovoria o vydieraní a nátlaku.

Odborári sa po predchádzajúcich skúsenostiach poistili. Zdravotné sestry dobrovoľne podpísali dohodu o solidarite. Podľa nej sestra, ktorá odstúpi od výpovede, musí zaplatiť 3300 eur. Minister Viliam Čislák označil postup odborov za vydieranie a tvrdil, že vedenie zneužíva sestry na politický boj. Niekoľkokrát za týždeň ministerstvo medializovalo ďalšie a ďalšie prípady sťahovania výpovedí.

Január 2016. Takmer stovka zdravotných sestier z Prešova náhle ochorela alebo sa starali o niektorého člena rodiny. O deň neskôr ich už bolo takmer 140. Ministerstvo zareagovalo promptne. Maródky sestier preverovala poisťovňa.

Zdravotné sestry hovoria o možnom kolapse nemocníc. Ministerstvo aj žilinský župan Juraj Blanár verejnosť upokojujú, že majú pripravený krízový variant a pacienti sa nemusia báť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Výpovede sestier

Slovensko

Teraz najčítanejšie