Denník N

Lobistu Dalíka odsúdili na päť rokov za korupciu v kauze Pandur

Marek Dalík má zaplatiť pokutu 5 miliónov českých korún. Obvinený sa ešte môže odvolať. V kauze vystupuje aj Slovák Miroslav Výboh, kamarát Roberta Fica.

Pražského lobistu Mareka Dalíka odsúdili na päť rokov za korupciu pri nákupe obrnených vozidiel Pandur pre českú armádu.

Ako píše Česká televízia, navyše má zaplatiť pokutu 5 miliónov českých korún (185-tisíc eur). Verdikt nie je právoplatný a obvinený sa ešte môže odvolať.

Bývalého poradcu expremiéra Mirka Topolánka vyšetrovali na základe svedectva zamestnanca z rakúskej zbrojovky Steyr. Ten hovoril o tom, že Dalík požadoval úplatok 18 miliónov eur. Hovoriť sa o ňom malo v novembri 2007 v pražskej reštaurácii U Malířů. Na inkriminovanej schôdzke bol ešte vplyvný úradník ministerstva obrany Martin Barták a neskôr sa k nim pripojil aj slovenský občan a kamarát premiéra Roberta Fica Miroslav Výboh.

„Pán Dalík na obrúsok napísal tri šestky. Malo to znamenať, že žiada trikrát šesť miliónov eur,“ povedal vyšetrovateľom do protokolu poradca zbrojovky Victor Jackovich. Aby bolo jasné, že nejde o vtip, mal sa do veci vložiť Slovák Výboh. O mesiac neskôr údajne pricestoval do Viedne, kde sa v známej kaviarni Griensteidl stretol s riaditeľom marketingu zbrojovky Steyr Lutzom Kampmannom.

„V rozhovore medzi štyrmi očami mi pán Výboh predniesol požiadavku platby 18 miliónov eur v troch splátkach,“ tvrdil Kampmann. Dalík úplatok popiera.

Topolánkova vláda rozhodla o nákupe 107 strojov za 14,4 miliardy českých korún. Domáce médiá neskôr zistili, že Česko nakúpilo pandury štyrikrát drahšie ako Portugalčania. Výbava sa pritom nijako neodlišovala.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Miroslav Výboh

Svet

Teraz najčítanejšie