Denník N

Od Smeru dáva časť pravice ruky preč, ale čo si myslia o SNS?

Predvolebný bilbord strany SNS. Foto N - Tomáš Benedikovič
Predvolebný bilbord strany SNS. Foto N – Tomáš Benedikovič

Väčšina opozície vraví, že o vláde s Dankovou stranou nemá význam uvažovať, lebo pôjde so Smerom. Predseda KDH však povedal, že so SNS je pripravený vládnuť.

My so Smerom nepôjdeme, my pôjdeme, my si spoluprácu nevieme predstaviť, teda ak náhodou nie sme na Plese Spišiakov. Posledné týždne odpovedala takmer každá pravicová strana na otázku, či po voľbách uvažuje o vládnutí so stranou Roberta Fica.

Menej často sa novinári opozičných lídrov pýtajú, či by v prípade, že by taká koalícia išla zostaviť, kývli na spojenie so Slovenskou národnou stranou (SNS). Škandálmi najviac poznačený koaličný partner Smeru z čias prvej vlády Roberta Fica dnes v niektorých prieskumoch rastie, alebo sa drží na úrovni siedmich percent. Šanca na návrat do parlamentu je veľká.

S novým predsedom Andrejom Dankom a heslami o odbornosti a slušnosti sa snažia prezentovať ako strana, ktorej akoby ani nikdy nešéfoval Ján Slota. A to aj napriek tomu, že mnohí lídri z jeho éry dnes opäť získali popredné miesta na kandidátke.

Danko navyše nie je novou tvárou v SNS. Objavoval sa v nej už pred rokom 1998, ako poslanecký asistent od roku 2006. Za prvej Ficovej vlády Danko obhajoval jednu z vtedajších najväčších káuz SNS, nástenkový tender.

Sieť: SNS vnímame inak ako Smer

Súčasný predseda SNS Andrej Danko nechce hovoriť, či sa s niekým z pravice o možnej vláde rozprával. Rozprávať sa o tom podľa neho treba až deň po voľbách a jeho strana zatiaľ zo štandardných subjektov nevylučuje nikoho.

„SNS má rovnaký postoj ku každej relevantnej politickej strane, ktorá má vybudované svoje  štruktúry a nie je xenofóbna, rasistická a nespochybňuje hranice Slovenska,“ tvrdí Danko. „Pre nás je dôležité získať mandát. Zopakujem, že o možnej spolupráci možno hovoriť po voľbách, podľa ich výsledkov.“

Zostavovať vládu namiesto Smeru a Roberta Fica by chcel najmä líder Siete Radoslav Procházka. Jeho strana vo svojom stanovisku napísala, že iné strany, s výnimkou Smeru, nateraz riešiť nechcú. „Úplne inak ako ostatných, vrátane SNS, vnímame práve Smer,“ odpovedala hovorkyňa Siete Karolína Ducká.

„Vnímame ho inak práve preto, že za súčasný stav štátu nesie priamu zodpovednosť a že všetky príležitosti pohnúť s krajinou dopredu hodil do koša. Vzájomné hodnotenie politických strán jednej druhou je obľúbený šport najmä v dnešnej opozícii, ale my sme mu nikdy neholdovali a nejdeme s tým začínať ani mesiac pred voľbami.“

Ľudia vo vedení strany však napriek oficiálnemu stanovisku považujú Dankovu SNS za biznisovú stranu, ktorá nemá dôvod, aby vládla s niekým iným ako so Smerom. Ten im podľa nich dovolí najviac.

Matovič: Tí pôjdu tam, kde bude kšeft

Podobne hovorí šéf OĽaNO Igor Matovič. „Tí pôjdu tam, kde bude kšeft,“ tvrdí. „Súčasnú SNS považujem za pohrobka Slotovej SNS, vymenil sa tam iba obal, teda, že na jej čele nie je ožran, ale človek, ktorý to dokáže hrať na ľudí lepšie.“

Šéfovi SNS sa vraj čuduje, že na kandidátku namiesto nových ľudí dal staré tváre ako Jaroslava Pašku či Štefana Zelníka spojených so Slotovou érou. „Netreba si robiť žiadne nádeje, Danko potvrdil, že pôjde v starých šľapajach. SNS je prvá nevesta Smeru, za ktorou vo veľmi tesnom závese nasledujú Sieť a Most-Híd.“

Menej jednoznačne sa k Dankovej strane vyjadruje líder Slobody a solidarity Richard Sulík. Vysvetľuje to najmä tým, že sa nad spoluprácou s SNS vlastne nikdy veľmi nezamýšľali. „Pred všetkými ďalšími úvahami bude dobré počkať si na výsledok volieb.“

„Naša pozícia – že nepôjdeme so Smerom – je pre našich voličov v tejto chvíľu postačujúca. Presne vedia, na čom sme. Ďalej sa budeme vyjadrovať až po tom, keď budeme mať výsledky volieb.“ To, že by niekto z pravice už dnes sondoval, či by šla zložiť vláda so SNS, Sulík nepočul.

So Slovenskou národnou stranou tradične odmieta spolupracovať Most-Híd, pred pár dňami to potvrdil aj v rozhovore pre Plus 7 dní. „Niektorí si myslia, že SNS sa zmenila. Predseda sa zmenil. Ale tí, čo boli za SNS vo vláde, sú v nej stále. Priamo alebo okolo nej. Rozumiem tomu, prečo na verejnosti vystupuje len pán Danko a nikto iný,“ povedal Béla Bugár.

KDH: Sme pripravení

V tom istom časopise naopak šéf KDH Ján Figeľ povedal, že je pripravený vládnuť aj so SNS v jej súčasnej podobe. Podľa jeho slov, v rámci koalície s Mostom a so Sieťou. „Bola by prekonaním delenia slovensko-maďarskej vnútroštátnej politiky. Prichádza čas, aby sme prekonali dedičstvo Slotu alebo Mečiara.“

Na Figeľove slová reagovala odmietavo podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská. „Aby neprišlo k nedorozumeniu, tak takáto koalícia neprichádza do úvahy, pretože my si na rozdiel od KDH koalíciu so SNS nedokážeme predstaviť.“

Podpredseda KDH Pavol Zajac vraví, že je pravda, že SNS sa trochu zmenila a jej predseda nehovorí tak radikálne proti Maďarom, stačiť to však nemusí. „Stále tu zostávajú nevysvetlené kauzy z čias prvej vlády Roberta Fica,“ povedal. „Nástenka či emisie. Nezaznamenal som, že by sa SNS od tejto politiky radikálne dištancovala. Navyše, na kandidačnej listine sú viacerí starí harcovníci, ľudia zo starej Slotovej SNS, so všetkým, čo k nej prislúchalo.“

Zajac napriek tomu povolebné rokovania nevylučuje. „No v prvom rade máme záujem vládnuť so stranami, ktoré sú nám hodnotovo blízke, to je Most-Híd a Sieť,“ vysvetlil. Aj pre vzťahy Mosta-Híd a SNS preto koalícii s národniarmi veľké šance nedáva. „Za určitej povolebnej situácie si však viem predstaviť rokovanie so SNS, ale museli by odpovedať na pochybnosti o svojej minulosti.“

Danko v minulotýždňovom rozhovore pre denník Postoj.sk na otázku, či by chcel vládnuť v širšej koalícii s pravicou, uvoľnene povedal, že „platí to, čo pri podnikaní, teda že najlepší počet pri podnikaní je nepárny a tri už je veľa“.

Vážne hovoril len o tom, či sa v strane pripravujú na vládnutie s Ficovou stranou. „Z našich prieskumov medzi členmi strany vyplýva, že je to päťdesiat na päťdesiat. Máme aj veľa ľudí, ktorí sa pozerajú negatívne na správanie Smeru v niektorých regiónoch. Vážne uvažujem, či sa nezamerať na to, aby sme mali ešte väčší mandát po voľbách v roku 2020.“

Od Slotu, od Mečiara, aj z Fašírky

Za „novú“ SNS sa do parlamentu chcú dostať mnohí ľudia nielen zo Slotovej, ale aj z Mečiarovej éry. Dvojkou na kandidátke je Jaroslav Paška, ktorý sa stal europoslancom ešte za Slotu a za Mečiara bol menej ako pol roka ministrom školstva.

Päťkou je Štefan Zelník, ktorý za prvej Ficovej vlády patril k najväčším parlamentným absentérom. V tretej vláde Vladimíra Mečiara bol Zelník štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva, neskôr sprivatizoval žilinskú polikliniku.

Nasleduje Mečiarov minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan z prvej Ficovej vlády.

Na ďalších miestach kandidátky nájdete syna mečiarovského privatizéra a poslanca HZDS Karola Konárika mladšieho, či novinára Pavla Kapustu, autora televíznej Fašírky propagujúcej HZDS do volieb v roku 1998.

Podľa januárového prieskumu Focusu by SNS volilo 7,2 percenta voličov a strana by získala 13 poslaneckých mandátov. So Smerom by mala pohodlnú väčšinu 80 poslancov, koalíciu s pravicou by zostavila jedine vtedy, ak by sa pridal aj Most-Híd zastupujúci aj slovenských Maďarov, ktorý vládu so SNS vždy vylučoval.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie