Denník N

Zaľúbení majú na alkohol menšiu chuť, keď sa napijú, znesú ho viac

foto - Tasr
foto – Tasr

Vysvetlenie ponúka „hormón lásky“, oxytocín. Ten je okrem zbližovania a utužovania vzťahov zodpovedný aj za ochranu mozgu pred účinkami alkoholu.

Ak pre svojho partnera plánujete pri príležitosti Valentína, sviatku zamilovaných, nejaký zvláštny darček, výber alkoholu si dobre rozmyslite. Aj keď vedci dokázali, že červené víno zvyšuje ženám sexuálny apetít a mužom spomaľuje odbúranie testosterónu, ktorý riadi ich pohlavnú aktivitu, alkohol nemusí hrať vo váš prospech.

Ide o financie, zaľúbení ľudia znesú viac alkoholu. Pre navodenie tej správnej atmosféry ho budete potrebovať viac.

Ako je to možné? Vysvetlenie ponúka „hormón lásky“, oxytocín. Ten je okrem zbližovania a utužovania vzťahov zodpovedný aj za ochranu mozgu pred účinkami alkoholu. Prinajmenšom u myší.

Párty pre potkany

Vyplynulo to z výskumu, ktorý v časopise PNAS uverejnil Iain McGregor a jeho tím. Pre potkany spravili párty. Do krvi im podávali alkohol alebo zmes alkoholu a oxytocínu. Následne skúmali pohybové schopnosti opitých myší.

„V potkanej verzii testu triezvosti dokázali potkany pod vplyvom oxytocínu aj alkoholu zvládnuť test ľavou zadnou, zatiaľ čo potkany bez oxytocínu mali veľké problémy. Alkohol zhoršuje koordináciu potlačením aktivity tých oblastí v mozgu, ktoré kontrolujú motoriku tela. Oxytocín tomuto efektu bráni. Až natoľko, že sme nedokázali určiť, či boli potkany opité. Ide o skutočne obdivuhodný efekt,“ vyjadril sa hlavný autor štúdie Michael Bowen v správe univerzity.

Ochrana receptorov v mozgu

Za neočakávaný účinok oxytocínu môže podľa vedcov jeho schopnosť zabrániť alkoholu preniknúť k špeciálnym receptorom v mozgu. Či oxytocín chráni pred efektmi opitosti aj ľudí, musia vedci ešte dokázať. V prípade, že by to tak naozaj bolo, treba mať stále na pamäti, že „hormón lásky“ vás neochráni pred pokutou za jazdu pod vplyvom alkoholu. Oxytocín iba zabráni alkoholu zmeniť vašu chôdzu či možno plynulosť reči. Alkohol bude stále vplývať na pozornosť, tvorbu rozhodnutí, impulzívnosť či pamäť.

Hormón oxytocín, známy ako hormón lásky a zbližovania, sa uvoľňuje pri intímnych aktivitách ako držanie rúk, pohlavný styk alebo orgazmus. Spájajú ho s budovaním blízkosti medzi partnermi (najmä v dlhodobých vzťahoch) a medzi rodičmi a deťmi.

Etanol, teda alkohol, je molekula s neurotoxickými a psychoaktívnymi účinkami. Ľahko prechádza cez bunkové membrány, preto sa začína v tele vstrebávať ihneď po konzumácii. Dokáže prejsť cez krvno-mozgovú bariéru a v mozgu pôsobí na centrá našich motorických funkcií, rovnováhy (mozoček), emócií (čelový lalok) a neskôr reči či pamäti (hipokampus).

Autori štúdie dokázali, že oxytocín znižuje chuť na alkohol a celkové množstvo alkoholu, ktorý vypijeme. „Veríme, že efekt oxytocínu na konzumáciu alkoholu a chuť na alkohol funguje na základe rovnakého mechanizmu, aký sme identifikovali v našej štúdii,“ dodal Bowen.

https://www.youtube.com/watch?v=xkQSlVQMi0M

Dostupné z doi: 10.1073/pnas.141690011210.1111/j.1743-6109.2009.01393.x10.1186/1475-2891-11-67

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie