Denník N

Sestry tvrdia, že v Prešove ich nahradili nezákonne, nemocnica to odmieta

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Nové sestry v Prešove podľa komory nemajú registráciu, ktorú potrebujú pred nástupom do zamestnania a nie sú ani preškolené. Nemocnica tvrdí, že registráciu môžu dostať až po prijatí do zamestnania.

Nové sestry v prešovskej nemocnici nemajú platnú registráciu a oprávnenie pracovať v tejto pozícii. Tvrdí to komora sestier, ktorá spolu s odbormi vedie hromadné výpovede v nemocniciach.

V Prešove prestalo do práce v pondelok chodiť 304 z 540 sestier, čo je najviac na Slovensku. Povolali tam aj vojenské zdravotníčky, no nastúpili aj nové sestry. Sto z 304 protestujúcich sestier hneď nahradili.

Problém sa má týkať až 31 sestier, tvrdia odbory. Navyše, dve sestry z týchto nových sú dôchodkyne, ktoré niekoľko rokov nepracovali a osem je záchranárov. Tí by mali podľa protestujúcich sestier pracovať iba na oddelení urgentného príjmu, a nie inde.

Nemocnica: Je to začarovaný kruh

Prešovská nemocnica tvrdí, že ide o nepravdivé a neoverené informácie a komora podmieňuje registráciu sestier v rozpore so zákonom.

“Pri striktnom dodržiavaní inštrukcií uvedených na webovej stránke komory vzniká začarovaný kruh,” vraví hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková.

Žiadateľ má podľa nej pred nástupom do práce požiadať o obnovenie registrácie, komora ho obnoví po predložení potvrdenia od zamestnávateľa, že začal pracovať. “Zamestnávateľ mu ho však môže vydať až po reálnom začatí práce.“

Komora však upozorňuje, že sestru alebo pôrodnú asistentku, ktorá mala zrušenú registráciu dlhšie ako štyri roky, musia takmer tri mesiace školiť. Dovtedy nemôže pracovať bez dozoru.

Sestry chcú kompromis

Komora a odbory sestier tvrdia, že  sú ochotné pristúpiť na kompromis, platy podľa nich nie sú najdôležitejšie. Stále chcú rokovať a dohodnúť sa s vládou, o detailoch zatiaľ nehovoria. Do konca februára má z troch nemocníc odísť ďalších 120 sestier.

„Úvahy o povolaní armády do Prešova aj Žiliny nie sú ničím normálnym a svedčia o krízovej situácii v zdravotníckych zariadeniach,” vraví šéfka odborov Monika Kavecká.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák v pondelok tvrdil, že povolanie armády do nemocníc nie je krízový stav, ale normálna spolupráca.

V utorok sa prišiel pozrieť do žilinskej nemocnice. „Môžem ubezpečiť všetkých, že zdravotná starostlivosť vo Fakultnej nemocnici v Žiline je zabezpečená, o všetkých pacientov je adekvátne postarané,” povedal Čislák.

Ministerstvo problém nevidí ani v Prešove.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Výpovede sestier

Slovensko

Teraz najčítanejšie