Denník N

Pellegrini: Za platy učiteľov som bojoval, ako som vládal

Minister školstva (vľavo) a predseda parlamentu Peter Pellegrini. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister školstva (vľavo) a predseda parlamentu Peter Pellegrini. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda parlamentu a bývalý minister školstva Peter Pellegrini pri debate o školstve poukazuje na zlyhania opozície v minulosti.

Stretnutie zástupcov štrajkujúcich učiteľov v Národnej rade na parlamentnom výbore s ministrom školstva, šéfom parlamentu a poslancami konkrétny výsledok neprinieslo. Učitelia, ktorí organizujú štrajk, prísľub na zvýšenie miezd a navýšenie investícií do školstva nedostali. Tvrdia, že doteraz sa zrušilo, alebo suplovalo 300-tisíc hodín. Protestná akcia pokračuje, včera do nej bolo zapojených 8 303 učiteľov zo 645 škôl. Zatvorených bolo menej ako 60 škôl, obmedzené vyučovanie bolo vo vyše 200 školách, čo je klesajúci trend. Predseda Národnej rady Peter Pellegrini je presvedčený, že Smer viac pre učiteľov spraviť nemohol. 

S učiteľmi od vyhlásenia štrajku nerokuje minister školstva Juraj Draxler, premiér ani vy. Je to v poriadku?

Myslím, že minister ich prijal.

Nie počas štrajku.

Počas štrajku, pred týždňom vo štvrtok. To máte nepravdivú informáciu. Rokoval s nimi. A potom dali spoločné vyhlásenie na brífingu. Rokujeme so všetkými, s kým rokovať máme. Dnes bolo prijaté konštruktívne vyhlásenie výboru pre školstvo. (Minister sa stretol s učiteľmi 21. januára. Štrajk je vyhlásený od 25. 1., pozn. red.)

Video: Bojoval som
autor: Martina Pažitková

Čo sa ním zmení?

Je to jasná politická deklarácia pre všetkých, ktorí budú reálne pri moci, aby sa o školstvo reálne starali a nedávali teraz falošné sľuby farizeji, ktorí keď boli vo vláde, zvýšili pedagógom platy o nula a dnes si dovolili vystúpiť a tvrdiť, ako treba zvyšovať platy. Je to obyčajné farizejstvo. Títo ľudia by sa mali skôr hanbiť a sedieť v kúte.

Nespravil Smer pre učiteľov málo?

Spravili sme toľko, koľko sme mysleli a mohli v danej situácii, a chceme pokračovať. Žiadna vláda nezvýšila platy ako my a pokračujeme. Nám sa dá veriť. Na rozdiel od zástupcov SDKÚ, čo popreskakovali do iných strán, ktorí sa stavajú do roly obhajcov učiteľov. Nemajú na to nárok, dali dvakrát na rokovaniach učiteľom nulu. Dvakrát nulu. My 22 percent a chceme im dať ďalších, aspoň 25 percent.

Video: Žiaci a rodičia podporili učiteľov koncertom
autor: Martina Pažitková

Minister povedal, že nie každý videl tých 22 percent, lebo sa peniaze strácajú v systéme.

To je problém aj samosprávy, vyšších územných celkov. Prečo živia školy, kde nie sú deti. Prečo nenašli odvahu skonsolidovať sieť. Dobre sa pýtate. Nie je to len o platoch, ale o všetkých zmenách.

Nemal to urobiť Smer?

Nie. Majú to urobiť župani, starostovia a primátori a mnohí tak aj spravili.

Mnohí sú zo Smeru.

Môžete sa pozrieť, aké sú priemerné platy pedagógov v Prešovskom kraji, kde je smerácky župan, môžete sa pozrieť v iných krajoch. Pozrite sa v Bratislave, kde nie je skonsolidovaná sieť škôl, aké sú priemerné platy pedagógov na školách.

Exminister školstva Dušan Čaplovič sľúbil, že platy učiteľov budú 1,2-násobok priemernej mzdy, čo podľa údajov Inštitútu finančnej politiky nie sú.

Ešte raz opakujem. Dnes na výbore ste videli ľudí, ktorí pre učiteľov urobili nulu. Nič. A sa tu stavali do roly ich ochrancov. My sme povedali, čo môžeme sľúbiť. Spravili sme 22-percentné zvýšenie platov a chceme pokračovať. To, čo sľubujeme, je overiteľné, lebo sme to už urobili. To, čo predvádzajú kolegovia z opozície, je farizejstvo, pretože za dva roky neurobili pre pedagógov nič, a učitelia museli v polovici roku 2012 vyjsť do ulíc práve preto, čo robila Radičovej vláda.

Prečo učitelia štrajkujú, keď ste im tak zvýšili platy?

Pevne verím, že sa uistia aj týmto výsledkom výboru. Ak po voľbách nezačnú strany dávať  tieto priority do programového vyhlásenia, vtedy treba ísť štrajkovať. A ja ich podporím.

Aj odborári hovoria, že školstvo sa nestalo prioritou ani za vašej vlády.

Tých strán, ktoré sa dnes stavajú do roly ochrancov učiteľov a za dva roky neurobili nič, sa pýtajte.

 

Video: Beblavý zrátal ministrom školstva sifóny aj chovateľov kôz
Autorka: Martina Pažitková

A vašou bola?

Mojou bola. Keď som rokoval o zvýšení platov, všetkým štátnym úradníkom išla nula a učiteľom išlo päť percent. Bojoval som, ako som vládal, a urobím to hocikedy, keď budem mať na to možnosť. Verte mi.

Prečo odborári hovoria, že ani za vašej vlády nebolo školstvo priorita?

Pani kolegyňa, prosím vás pekne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie