Denník N

Vedci dostali zelenú, môžu zasahovať do genetickej informácie ľudských embryí

Vedci chcú pochopiť procesy potrebné k tomu, aby sa ľudské embryo vyvinulo v človeka. „Je to dôležité kvôli tomu, že potraty a neplodnosť sú veľmi bežné, ale stále im skoro vôbec nerozumieme,“ hovorí hlavná autorka výskumu.

Zatiaľ čo na Slovensku sme v decembri minulého roku debatovali o zatváraní ľudí do väzenia, ak „vykonajú, podstúpia alebo umožnia“ umelé oplodnenie, vo Veľkej Británii sú oveľa ďalej.

Tento týždeň tam regulačný úrad schválil výskum na editovanie génov ľudských embryí. Vedci dúfajú, že prispeje k porozumeniu procesov, ktoré sú potrebné k správnemu vývoju ľudských embryí a povedie k lepšej liečbe neplodnosti.

Schválená technika na editovanie génov má odborný názov CRISPR/Cas9. „Ide o lacnú, ľahko použiteľnú, efektívnu a mimoriadne presnú novú technológiu na zmenu genetickej informácie uloženej v DNA organizmov,“ povedal pre Denník N Peter Sýkora, riaditeľ Centra pre bioetiku Katedry filozofie a aplikovanej filozofie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

„Technológia CRISPR/Cas9 zásadným spôsobom ovplyvní oblasť vytvárania geneticky zmanipulovaných organizmov (GMO), či už mikróbov, rastlín alebo zvierat. U ľudí nájde obrovské uplatnenie v génovej terapii. Pri nej liečime ochorenie spôsobené poškodenými génmi,“ dodal slovenský odborník.

Povolenie na výskum dostala Kathy Niakanová a jej tím z londýnskeho inštitútu Francisa Cricka. Vedkyňa sa výskumu ľudského vývoja venuje už desaťročie.

Embryá určené výhradne na výskum

Je to vôbec po prvýkrát v dejinách, čo úrady oficiálne schválili zásahy do genómu ľudských embryí. Genóm predstavuje celý genetický materiál organizmu. V ľudských bunkách ho kóduje DNA.

Niakoanová a jej kolegovia budú skúmať oplodnené vajíčka vo veku do siedmich dní (zhluk do zhruba 250 buniek). Po skončení výskumu ich zničia. Embryá budú pochádzať od žien, ktoré dajú na zásahy informovaný súhlas. Výlučne pôjde o nadbytočné embryá, ktoré vznikli pri umelom oplodnení žien.

Použiť geneticky upravené embryá k tomu, aby sa z nich vyvinul človek, bude stále zakázané. „Najčastejšou etickou námietkou je, že táto technológia môže byť využitá na genetické vylepšovanie ľudského potomstva. Z toho dôvodu sa vedci pred dvoma mesiacmi na medzinárodnej konferencii americkej, britskej a čínskej akadémie vied vo Washingtone dohodli, že technológiu nesmú použiť na ľudských embryách, ktoré by boli implantované do maternice,“ objasnil Sýkora.

Chcú porozumieť vývoju ľudských embryí

Niakanová vysvetľuje, prečo považuje výskum za prínosný. „Veľmi radi by sme porozumeli génom, ktoré sú potrebné k tomu, aby sa ľudské embryo úspešne vyvinulo v človeka,“ povedala pre BBC. „Je to dôležité kvôli tomu, že potraty a neplodnosť sú veľmi bežné, ale stále im skoro vôbec nerozumieme,“ dodala.

Pri umelom oplodnení dosiahne zo sto oplodnených vajíčok štádium blastocysty (vzniká okolo päť dní po oplodnení) menej ako polovica. Z nich 25 implantujú do maternice, iba 13 dosiahne tri mesiace, uvádza BBC.

Niakanová a jej tím to chcú zlepšiť. Začať plánujú s génom s názvom OCT4. Je aktívny v bunkách, z ktorých sa postupne vyvíja plod.

Gény editovali už minulý rok v Číne

K zásahu do genómu ľudských embryí nedôjde prvýkrát. Minulý rok čínski vedci oznámili, že opravili gén v ľudskom embryu, ktorý spôsoboval krvné ochorenie.

Pri čínskom výskume však nebolo jasné, aké regulácie a schvaľovanie ho sprevádzalo. Teraz je situácia iná. „Toto je po prvý raz, čo procedúra prešla riadnym schvaľovacím procesom a bola odsúhlasená,“ vysvetlil Robin Lovell-Badge, vedecký poradca britského regulačného úradu, ktorý výskum schválil.

Výskum čínskych vedcov spustil minulý rok kontroverznú debatu, či neotvára dvere k výrobe geneticky modifikovaných detí. Dá sa predpokladať, že diskusia sa znovu obnoví.

Procedúra odsúhlasená v Spojenom kráľovstve ešte vyžaduje schválenie etickou komisiou. Výskum by sa mal začať do niekoľkých mesiacov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie