Týždeň v zdraví: Zvyšujú ultra spracované potraviny a sladidlá riziko depresie? Aké sú účinky kofeínu? Ako na nás vplýva spln?

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.
Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.
Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.
V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:
- či môže konzumácia ultra spracovaných potravín a umelých sladidiel zvyšovať riziko vzniku depresie;
- aké ďalšie účinky kofeínu objavili vedci;
- či môže mať spln vplyv na naše zdravie.
Konzumácia ultra spracovaných potravín a umelých sladidiel môže viesť k zvýšenému riziku vzniku depresie
Ak ste videli vynikajúcu funesovku Krídelko alebo stehienko, spomeniete si určite, ako sa tvorcovia až prorocky – v roku 1976 – pohrali s myšlienkou priemyselnej „výroby“ potravín. Ak ste tento skvost francúzskej komediálnej kinematografie nevideli, nebudeme spoilerovať, naozaj to stojí za pozretie.
Dnes reálne žijeme v časoch konzumovania produktov potravinárskeho priemyslu. A nielen dietológovia, ale aj vedci bijú na poplach a prinášajú čoraz viac dôkazov o negatívnych dôsledkoch konzumácie
Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.