Denník N

Ukrajinskí študenti nakrútili video pre ruských, za deň ho videli státisíce ľudí

Na video hovoria štyria študenti, skupina ostatných stojí za nimi.
Na video hovoria štyria študenti, skupina ostatných stojí za nimi.

„Majdan nebol puč, ale revolúcia,“ hovoria študenti na videu, ktoré si pozrelo už vyše milióna ľudí.

Neverte všetkému, čo o nás počujete a čítate vo vašich médiách. Video s takýmto odkazom nakrútili študenti viacerých ukrajinských univerzít pre svojich kolegov – študentov v Rusku.

Uverejnili ho na YouTube v utorok a podľa Guardianu si ho do stredy užívatelia pozreli 649-tisíckrát a malo 11-tisíc komentárov. Vo štvrtok ráno to už bolo vyše milióna zhliadnutí.

„U nás v krajine je vojna. U nás v krajine zomierajú naši aj vaši vojaci, zomierajú civilisti. Vyzývame vás, aby ste odstránili informačnú záclonu. Overujte si, čo počujete, pochybujte o tom, čo vidíte,“ hovorí jedna zo študentiek.

„Hovorí sa, že Rusi a Ukrajinci sú jeden národ. Možno to ešte nedávno bolo tak. Teraz je však medzi nami obrovský rozdiel. Stojíme na rôznych stranách barikád. Vy zľava, my sprava a medzi nami sú kilometre nepochopenia. Medzi nami stoja rozprávky o fašistoch, ukrajinských nacionalistoch, banderovcoch, Pravom sektore. To, čo nás rozdeľuje, je informačný šum,“ hovorí jeden zo študentov.

Proti informačnej vojne

Video pripravil študent Jevhenij Melnik a hovorí, že ukrajinská vláda s ním nemá nič spoločné. Študenti sú podľa neho unavení zo zobrazovania Ukrajiny a konfliktu v ruských médiách.

„Sú to obyčajní študenti, ktorí sa nejako snažia ukončiť túto informačnú vojnu. Je to presne táto informačná vojna, ktorá pridáva olej do ohňa v regiónoch Donecka a Luhanska,“ povedal pre portál Rádia slobodná Európa.

Študenti tiež odmietajú tvrdenia ruských médií, že revolúcia na majdane bola pučom podporovaným Američanmi.

„Ešte pred rokom bol u nás diktátorský režim Viktora Janukovyča, totálnej korupcie, úplného odmietnutia európskej integrácie, cenzúry médií a policajného bezprávia,“ hovorí ďalší zo študentov.

„Vyšli sme do ulíc v miliónoch po celej Ukrajine. Vaša vláda to nazýva silovým prevzatím vlády. No nie je to tak. Bola to revolúcia dôstojnosti nášho národa, obyčajných ľudí pre celú krajinu za naše práva a slobody,“ dodáva.

Radšej na olympiáde ako na Donbase

Ďalší tiež hovorí, že na Kryme bola regulárna ruská armáda, ktorá prevzala vládu nad týmto ukrajinským polostrovom. Študenti dodávajú, že za problémy v oboch krajinách netreba viniť Západ, ale ich vlastné vlády.

„Chceme sa s vami stretávať na vedeckých olympiádach a olympijských hrách, a nie na Donbase,“ zaznie na záver.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie