Denník N

Meno Ficovej asistentky v dokumente zbohatnutého maséra Kostku má len tri vysvetlenia

Bývalý premiér Robert Fico a jeho bývalá asistentka Mária Trošková. Foto N – Tomáš Benedikovič
Bývalý premiér Robert Fico a jeho bývalá asistentka Mária Trošková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Doplnené o reakciu Fica 16:20. Asistentka predsedu vlády aj majiteľ masážnych kliník zrejme urobili sériu chýb, ktoré napovedajú, že lekár zo Spišskej Belej hasil svoj problém s pomocou sekretariátu Roberta Fica.

Asistentka Roberta Fica Mária Trošková sa stala súčasťou príbehu o úspechoch masérskych kliník Pavla Kostku vďaka tomu, že na jej počítači niekto upravoval stanovisko Kostku, ktoré posielal médiám.

Upozornila na to Markíza, ktorá  meno „Mária Trošková“ našla vo vlastnostiach wordového súboru, ktorý Kostka poslal mediám.

Mária Trošková je v ňom uvedená ako ten, kto dokument vytvoril, vytlačil si a zmenil. Elektronický podpis Troškovej v dokumente nepriamo potvrdil premiér Robert Fico, odmieta však, že by dokument pomáhala písať. Jeho vysvetlenie neobstojí, má veľké trhliny.

„Môj sekretariát prijíma denne stovky mailov. Sekretariát prijal mail od Kliniky Kostka, ten istý, ktorý poslala Klinika Kostka všetkým médiám. A nikto nepísal za Kliniku Kostka žiadne stanovisko,“ vyhlásil Fico. Na otázku ako je možné, že je v dokumente Troškovej meno vravel: „Mňa sa nepýtajte, ja nie som expert na IT“.

Video: Ako sa prezradila premiérova asistentka a čo na to hovorí Fico
autor: Tomáš Prištiak/.týždeň

Predtým však povedal: „Pravdepodobne došlo ku komunikácii, že prečo nám to bolo poslané, bola odpoveď, ja nevidím žiaden problém. Je to stanovisko, ktoré poslal pán Kostka ako predstaviteľ tejto kliniky všetkým médiám.“

Čo sa však v skutočnosti stalo? Každý textový súbor v programe Word od firmy Microsoft so sebou nesie informáciu, kedy bol dokument vytvorený, na čom počítači sa vytvoril a čo sa s ním potom dialo.

Nejde o informáciu, ku ktorej sa dostanú len špecialisti, môže to vidieť aj každý laik, keď klikne na vlastnosti dokumentu.
troskova

Ak teda je vo vlastnostiach dokumentu, ktorý poslal masér Kostka médiám, napísané meno autora „Mária Trošková“, môže to mať len tri vysvetlenia:

  1. Dokument vytvorila, upravila a vytlačila asistentka Roberta Fica Mária Trošková na svojom počítači. Znamenalo by to, že Mária Trošková pomáhala vytvoriť definitívnu verziu stanoviska maséra Kostku, ktorú posielal médiám.
  2. Dokument vytvoril, upravil a vytlačil na počítači Márie Troškovej niekto z jej kolegov alebo známych napríklad niekto iný zo sekretariátu alebo predseda vlády Robert Fico. Znamenalo by to, že niekto z nich  pomáhal vytvoriť definitívnu verziu stanoviska maséra Kostku, ktorú posielal médiám.
  3. Masér Kostka zámerne zmenil meno svojho počítača, aby navonok vystupoval ako „Mária Trošková“.  Túto možnosť uvádzame, hoci je nepravdepodobná, pretože technicky možná je. V každom prípade sfalšovanie podpisu Troškovej počítača nemali ako urobiť novinári.

Video: Miliónový masér ministrov pobavil
autor: Martina Pažitková

Premiér v zásade opakoval podstatu vysvetlenia, ktoré ešte v utorok poslal Úrad vlády – ako sa meno Mária Trošková dostalo do vlastností wordového dokumentu, ktorý médiám rozosielal masér Kostka. Pridal však, že asi Kostkovi odpovedali.

„Podľa informácií, ktoré máme k dispozícii, MUDr. Kostka poslal svoju reakciu na poslanca Beblavého viacerým médiám, ako aj viacerým verejným inštitúciám vrátane Kancelárie predsedu vlády. Kategoricky odmietame, že by Mária Trošková písala alebo upravovala spomínané stanovisko a konštrukciu TV Markíza považujeme za smiešnu fabuláciu,“ reagovala pre Markízu Ficova hovorkyňa Beatrice Szabóová ešte v utorok. Vysvetľovaniu faktu, že dokument bol vo svojich vlastnostiach podpísaný menom „Mária Trošková“, sa vtedy úrad vlády vyhol.

E-mail, o ktorom je reč, dostala aj redakcia Denníka N. Z detailných informácií v jeho vlastnostiach vyplýva, že dokument nazvaný „Klinika Kostka.docx“ bol vytvorený v Troškovej počítači v utorok o 14:57, teda približne štyri hodiny po tlačovke poslanca Beblavého.

Ďalší záznam hovorí, že o osem minút (o 15:05) niekto dokument z Troškovej počítača vytlačil.

Posledný záznam je uloženie a zatvorenie dokumentu o 15:06.

list

Podľa záznamov bol čas medzi vytvorením dokumentu a jeho posledným uložením len 9 minút. Za ten čas sa také rozsiahle stanovisko nedalo napísať, preto je pravdepodobné, že v Troškovej počítači už niekto len otvoril nový dokument a vytlačil v ňom niečo, čo dostal napríklad e-mailom.

Prečo sa dokument tlačil, sa môžeme len domnievať. Robí sa to zväčša pre papierovú archiváciu alebo keď chcete dokument predložiť nadriadenému na schválenie či pripomienkovanie.

Video: Premiér prvýkrát ukázal asistentku Troškovú pred rokom
autor: Martina Pažitková

Kostka poslal médiám list so stopami Márie Troškovej o 16:36. Medzi adresami nie sú viditeľné žiadne verejné inštitúcie, iba médiá – obe tlačové agentúry a všetky celoštátne televízie a denníky.

Z kontextu vyplýva, že majiteľ masážnych kliník Kostka ako odosielateľ e-mailu zrejme dostal adresár médií od niekoho, kto s nimi denne pracuje.

K dispozícii má taký adresár aj tlačový odbor Úradu vlády. List totiž posielal okrem redakčných adries aj šéfovi domácej redakcie TASR, ktorý na seba na webe TASR uvádza len redakčný e-mail, ale napríklad aj na e-mail [email protected], ktorý nie je nikde zverejnený (Google ho nenašiel).

List poslal Kostka aj na e-mail [email protected], hoci otázky mu prišli z iného e-mailu redaktorky.

Asistentka
Mária Trošková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie