Denník N

Kalmus na súde o pomaľovaní pamätníka Biľakovi: Musel som to urobiť

Biľakov pomník v Krajnej Bystrej. Foto – Ľuboš Lorenz
Biľakov pomník v Krajnej Bystrej. Foto – Ľuboš Lorenz

Sudca na prvom pojednávaní nerozhodol, predvolá si ešte ďalších svedkov. Súd vo Svidníku pritiahol do sály desiatky sympatizantov výtvarníkov Kalmusa a Lorenza aj podporovateľov komunistickej strany.

Preplnená pojednávacia sála dnes dopoludnia na Okresnom súde vo Svidníku sledovala súd s dvoma košickými výtvarníkmi Petrom Kalmusom a Ľubošom Lorenzom. Podľa obžaloby zo 16. novembra minulého roku, pod ktorou je podpísaný Vladimír Hrebeňák z Okresnej prokuratúry vo Svidníku, výtvarníci spoločne poškodili cudziu vec tým, že ju pomaľovali a popísali farbou.

V sále sa tlačili sympatizanti dvojice obvinených, ale aj bývalého komunistického pohlavára Vasila Biľaka, ktorý bol ako čelný predstaviteľ komunistického režimu aj jedným zo signatárov pozývacieho listu, na základe ktorého v auguste 1968 Československo obsadili vojská Varšavskej zmluvy. A práve to motivovalo Kalmusa s Lorenzom, keď sa rozhodli pomaľovať pamätník v jeho rodnej obci červenou farbou. Spravili tak vlani vo februári, deň po odhalení pamätníka.

Preplnená sieň súdu vo Svidníku. foto N – Laco Kerekeš
Preplnená sieň súdu vo Svidníku. foto N – Laco Kerekeš

Komunisti chcú 3500 eur

Prokurátor Kalmusovi s Lorenzom kladie za vinu, že vyliatím farby na pomník a nápisom „sviňa“ spôsobili Krajskej rade Komunistickej strany Slovenska so sídlom v Prešove škodu 1 617,10 eura. Zástupkyňa KSS Helena Polanská dnes na súde ako zástupkyňa poškodenej strany požadovala náhradu škody 3500 eur.  „My sme to brali ako umelecké dielo a to pomaľovaním stratilo umeleckú hodnotu,“ tvrdí Polanská. Okrem pokuty výtvarníkom v prípade uznania viny hrozí až dvanásť mesiacov väzenia.

Peter Kalmus aj Ľuboš Lorenz dnes pred súdom všetky obvinenia odmietli. „Som absolútne nevinný. Chcel som zabrániť spáchaniu zločinu, urobil som iba to, čo som musel,“ vyhlásil Kalmus.

Prípadu sa ujal právnik a politik Daniel Lipšic. Obhajobu postavil na tom, že konanie Kalmusa a Lorenza smerovalo k tomu, aby zabránili  spáchaniu trestného činu propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu ľudských práv a trestného činu zľahčovania zločinov fašizmu a komunizmu. „Konali v nutnej obrane, pretože zamedzovali páchaniu trestného činu,“ hovorí Lipšic. Zároveň súdu navrhol doplniť dokazovanie o výsluchy nových svedkov.

Sudca po vypočutí oboch strán aj napriek nesúhlasu prokurátora s viacerými svedkami pristal na návrh obhajoby a pojednávanie odročil na 14. marec tohto roku.

Lipšic požaduje vypočuť odborníka, ktorý zostavil odborný posudok, na základe ktorého žalujúca strana stanovila výšku majetkovej ujmy. Znalec bustu videl len na fotografii, pretože týždeň po tom, ako ju Kalmus s Lorenzom obliali farbou, ju niekto ukradol. Dodnes sa nenašla. „Z jeho posudku nie je vôbec jasné, na základe čoho dospel k stanoveniu výšky škody,“ povedal Daniel Lipšic pre denník N.

Ďalšími svedkami by mali byť Ondrej Dostál a Kornélia Blaha, ktorí sa mali dopustiť podobného činu ako Kalmus s Lorenzom, stíhaní však neboli. Ako posledného žiadala obhajoba predvolať pracovníka Ústavu pamäti národa, ktorý pre políciu vypracoval odborný materiál o tom, že postavením pamätníka Vasilovi Biľakovi bol spáchaný trestný čin. Tieto argumenty vyšetrovatelia nebrali do úvahy.

Poslankyňa OĽaNO Šípošová podporila výtvarníkov. foto N – Laco Kerekeš
Poslankyňa OĽaNO Šípošová podporila výtvarníkov. foto N – Laco Kerekeš

Lipšic: Konali v nutnej obrane

„Vasil Biľak nebol ani miestny známy športovec, ani vedec, ani botanik. Bol predstaviteľom zločinného systému. Kvôli tomu tú bustu má. Zo žiadneho iného dôvodu, pre ktorý by bol známym rodákom obce. A dnes stíhajú slobodných výtvarníkov. Takéto konanie je absurdné a rozhodnutie súdu bude znamenať, kto je na Slovensku hrdinom. Či predstaviteľ zločinného systému, ktorý postihoval stovky, tisíce, desaťtisíce ľudí, alebo slobodní výtvarníci. Po normalizácii prišli stovky ľudí o svoj život, boli zabití pri okupácii, pri prekročení hranice. Desaťtisíce ich opustilo republiku, lebo boli perzekvovaní. Takže ja si myslím, že ich konanie bolo absolútne adekvátne, lebo konali v nutnej obrane,“ vyhlásil advokát Lipšic na obranu svojich klientov.

Na súd prišlo aj mnoho sympatizantov dvojice výtvarníkov. Poslankyňa OĽaNO Janka Šípošová v súdnej sieni rozvinula transparent s nápisom „Zločincom pomníky nepatria!“ To, že súdia niekoho, kto poškodil Biľakov pomník, považuje za zvrátenosť.

„Ten pomník nikdy nemal byť postavený. Nikto neodsúdil Vasila Biľaka a ostatných predstaviteľov komunistického režimu za zločiny, ktoré páchali, za prenasledovaných, stíhaných, vraždených ľudí, za august ’68, za normalizáciu. Nikto ich neodsúdil, to znamená, ako keby to nebolo. A ja stále opakujem žiadne hrubé čiary! To je cesta do pekla!“ vyhlásila Šípošová.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prípad Biľakovej busty

Slovensko

Teraz najčítanejšie