Denník N

Hlina: Sulík má slovník neonacistu, v pravici čakajte bodnutie hrdzavým nožíkom

Alojz Hlina. Foto N - Tomáš Benedikovič
Alojz Hlina. Foto N – Tomáš Benedikovič

Alojz Hlina hovorí, že mal premyslený plán, ako Smer rozkladať zvnútra, a takmer mu vyšiel. Robert Fico ho označuje za blázna, ktorému by dal facku. Hlina sa obáva, že Smeru zachutí šírenie strachu.

ALOJZ HLINA sa pohádal s Igorom Matovičom, ich spojenie mladé pušky s Richardom Sulíkom a Danielom Lipšicom sa rozpadlo a do volieb ide na 70. mieste kandidátky KDH. Odmieta, že by mu praskli nervy, keď v parlamente zaútočil na Antona Martvoňa, s označeniami Smeru za blázna sa vraj vyrovná. Hovorí aj:

  • prečo sa nespojili mladé pušky;
  • čo urobí, ak pôjde KDH do vlády so Smerom;
  • prečo Radoslav Procházka nemá byť premiérom;
  • prečo si myslí, že má na rozdiel od veľkej časti opozície v Smere rešpekt;
  • odkiaľ už od mlada pozná Roberta Kaliňáka.

Ešte pred rokom ste hovorili o tom, že by ste dali radi dokopy mladé pušky. Nakoniec ste však skončili medzi starými puškami v KDH. Ako sa to stalo?

Mladé pušky vznikli pri CT-čku a som rád, že sa to chytilo. Vyhodnotil som však, že je to len „ad hoc“ spojenectvo. Určite som ani v minulosti nehovoril, že je to spojenie, ktoré spasí túto krajinu.

Ale chceli ste s Matovičom, Lipšicom a so Sulíkom ísť do volieb a urobiť koalíciu.

Nie. Viem, že sa potom zostávajúci o tom rozprávali, a vidíte, ako to dopadlo. Na začiatku sme si teda definovali jasný cieľ, ktorý sa nám podarilo splniť, dostali sme Pašku. Dali nám ho však príliš skoro a my sme začali mať problém s definovaním ďalších požiadaviek. Boli tam napríklad také požiadavky ako úradnícka vláda. To mi už prišlo nenáležité.

Prečo idete do volieb s KDH?

Systém parlamentnej demokracie nie je bohviečo, ale dnes je v zásade jediný, ktorý funguje. A pre mňa je nevyhnutný. Ak by u nás nebola parlamentná demokracia, tak ja som buď vo väzení, alebo v emigrácii. Ak veríte v parlamentnú demokraciu, veríte aj v politické strany. Keď som hľadal stranu s atribútmi politickej strany, vyšlo mi z toho len KDH. Ďalšou sa javí byť Smer, ale to je iný mentálny svet. U nás kandidujú rodinné spolky, firmy.

Ostatní nemajú strany?

Mám napríklad trocha problém s Mostom-Híd, pretože je silno etnický, v politike mi jednoducho etnický princíp prekáža. Možno mi niekto povie, že KDH je zasa konfesné. Ale určite je Most-Híd viac etnický ako KDH konfesné.

SaS ani Sieť podľa vás nie sú strany?

Mám sulíkovcov rád, sú to mladí a dynamickí ľudia, ktorí sú osviežením a s ktorými sa často stretnem radšej ako s nejakým dinosaurom. Som však umiernený moderný konzervatívec. Ako by som mohol byť na kandidátke liberálov? Liberáli dnes majú slovník ako neonacisti v Drážďanoch a nikoho to tu nevyrušuje.

Myslíte tým Sulíka?

Určite. Pritom to je politologicky totálny exces.

Súlíka teda máte rád, ale má slovník ako neonacista.

Teraz naskočil na takúto vlnu. V skutočnosti však pláva za záchranu, možno by som k nemu mal byť tolerantnejší. Len neviem, či úplne za každú cenu. Ak niekto vyznáva liberalizmus, mal by sa ho držať, ak chce hrať fér.

Aj o vás by niekto mohol povedať, že hráte o záchranu a preto idete na kandidátke KDH, a nie s vlastnou stranou Občania.

S Občanmi sme zatiahli ručnú brzdu. Myslíte si, že by sme nevedeli dať dokopy 17-tisíc na kauciu a kúpiť si pár bilbordov ako Miškov? Znova by sme boli iba tí, ktorí by to rozbili.

Nedávno ste povedali, že vidíte na viacerých kandidátkach mladé pušky, ktoré sa oplatí voliť. Mysleli ste tým Lipšica, Sulíka a Matoviča?

Nebudem odporúčať konkurenciu. Ale mám relatívne dobrú skúsenosť s Lipšicom a so Sulíkom. O niečo menej dobrú mám s tým tretím, ktorého ste tiež spomenuli.

Nevyslovujete jeho meno?

Ale poviem, Matovič. Za štyri roky v parlamente sme si od určitého času povedali možno dve slová.

Bol váš zlý vzťah s Matovičom nakoniec dôvod, prečo ste sa všetci štyria nespojili do koalície?

(Ticho, rozhodí rukami.) Neviem. Cítil som, že by sme mohli byť silní a pre niekoho možno predstavovať aj nádej, ale ten konflikt bol v nás. Vydržím sa smiať do kamery a hovoriť, že to bude dobré, ale bolo by to k ľuďom nezodpovedné. Vyhol by som sa aj tomu, aby po voľbách znova vzniklo nejaké väčšie nadšenie, že ako to poskladáme z piatich alebo zo šiestich strán. Bol by som veľmi skeptický. Lebo u nás máte veľmi veľa Brutov. A tí pichnú, ani nevedia prečo, lebo sranda.

Kto je ten Brutus v pravici?

Ojoj. Brutus sa vždy nájde. A keď viete, že ho tam máte, tak si poviete, že okej, mám čas, kým nabrúsi nožík. Problémom u nás je, že Brutus aj hrdzavým nožíkom pichne a čas nemáte.

Ako vnímate Procházku?

Pri všetkej úcte k pánovi Procházkovi, fajn chalan, vzdelaný, ale on nemôže byť premiérom.

Prečo?

Lebo by napríklad posvätil to, proti čomu bojujem. Vyzerá to tak, že našou doktrínou je „s každým trošku, kým sa dá“. Niekto viac, niekto menej donesie domov. To sa aj za komunistov patrilo, doniesť niečo domov.

Myslíte ukradne.

Ukradne alebo vybabre s niečím. Ten komunizmus nám bol čert dlžný. Ako to navyše môžete začať meniť a chcieť od ľudí, aby to nerobili, keby tam bol človek ako pán Procházka? To „pol na pol“ bola obrovská chyba, posvätili by sme tým tú doktrínu, ktorá ničí našu krajinu.

Hlina v parlamente: Zdravotníctvo ovláda košická klika
autor: Martina Pažitková

 

Myslíte, že to je jeho najväčší problém nahrávka s Igorom Matovičom?

Nie je to len o tom, v tesnom závese ide aj určitá naivita. Ak chcete riadiť túto krajinu, musíte sa vyznačovať určitou komplexnosťou a integritou osobnosti. A nesmiete robiť takéto chyby. A ak ich robíte, to stačí akurát na starostu Dúbravky. Pri všetkej úcte, my nemáme premiéra.

Začínali ste ako protislotovský aktivista. Slota je preč z politiky, ako by ste sa označili teraz? Protismerácky aktivista?

Mrzí ma, že tento človek vládol tejto krajine a že sa na to toľko ľudí pozeralo. Teraz mám väčšiu výzvu. Mal som takú stratégiu, ktorá nie celkom vyšla. Veľmi by pomohlo, ak by sa nám podarilo niečo odvaliť od Smeru, aby sa niečo odštiepilo, aby sme narušili mýtus jednoty. Podpichoval som jedného poslanca, ktorý si v jednom momente začínal myslieť, že je torta. Poznáte to, nie? Že keď dáte exkrement do kredenca, začne si myslieť, že je torta. Veľmi mu rástlo ego, nechýbalo veľa a ohlásil by platformu v Smere, ktorú sme veľmi chceli. Smer však má mechanizmus na to, aby takýchto odpratali. Ktovie, čo mu sľúbili, lebo on už mal tú platformu na jazyku. Mechanizmy Smeru sú však asi veľmi silné.

Poviete nám aj meno? Už nie je na kandidátke?

Však Tonko Martvoň. On bol ten, ktorý by sa vedel urvať. Naschvál sme ho hecovali, nech rastie, on už si v určitom momente myslel, že nie je len torta, ale dvojposchodová!

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Raz ste Martvoňa v parlamente fyzicky napadli. To ste sa už nevedeli ovládnuť?

Ten človek ma neraz hlboko urazil. A mal také tvrdenia v parlamente, proti ktorým som sa nevedel brániť, lebo v sále parlamentu máte imunitu na výroky.

Nebola chyba, že ste sa neovládli?

Ovládol som sa. Ak by som sa neovládol, tak skončí na ARO.

To myslíte vážne, že ste sa ovládli? Fyzicky ste naňho zaútočili, pritlačili ste ho do stoličky.

Možno som si to mohol odpustiť, ale nervy mi nepraskli.

Obracia sa to proti vám. Keď ste napríklad vecne obvinili Richarda Rašiho z toho, že vďaka nemu tu máme monopol Penty v lekárňach, povedal, že ide zima a má pre vás pripravený kabát so zašitými rukávmi vpredu. Robert Fico vás priamo označil za blázna, povedal, že by vám vzal občiansky preukaz a dal vám facku. Smeru to uľahčujete. Označia vás za blázna a nemusia sa vami zaoberať.

Tak nech ma označujú za blázna, čo s tým mám robiť? Ak máte nejaký problém, vyargumentujete ho a navrhnete riešenie. Ak ste poslanec, prídete s tým do parlamentu. V slušnej krajine sa o tom probléme začne rozprávať. U nás nie. U nás to poviem štyrom poslancom v pléne, každý na to… Čo môžem robiť? Okej, prehibernujem, dám si spraviť zuby? Lebo práve to opoziční poslanci robia. Alebo si poviem, že je to naozaj problém, a využijem iné nástroje, ktoré z toho skutočne urobia tému.

Môže to byť stratégia. Druhé vysvetlenie však môže byť, že ste jednoducho expresívny človek.

Nikdy to nie je samoúčelné. Keď v Dunaji zachránim topiaceho sa človeka, tak zasa napíšu, že Hlina sa chcel len zviditeľniť. Zajtra môžem odísť z politiky a nikto sa nedozvie, že som pomohol desaťtisícom ľudí, že sa vďaka mne menili zákony, napríklad o nebankovkách. Viete, v politike máte buď moc, alebo peniaze. Ja nemám ani jedno, ani druhé, ale môžem si vybudovať to tretie, rešpekt. Tým, že budem dôsledný, vytrvalý, dôrazný. Viem, že sa niekde v Smere hovorí, aby zas do niečoho Hlina nevŕtal. To je dobre. Ficovi sa nečudujem, z opozičných poslancov nemá rešpekt. Keď sa pozriem na osemdesiat percent z nich, rešpekt necítim. Nemajú žiadnu hĺbku očí. Sú tam ľudia, čo z papiera čítajú ešte aj svoje meno.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Skončili ste v KDH na 70. mieste na kandidátke. To je dosť nízko.

V KDH je to po určitom čísle úplne jedno. Je to o tom, či sa prekrúžkujete. Pokúsime sa im priniesť nejaký nový elektorát. Ak ja nemám mať 10-tisíc krúžkov, do politiky nepatrím.

Ak by ste ich nemali, tak by ste z politiky odišli?

Benjamina Franklina tuším zvolili za prezidenta až dvanásty raz. Moja žena napríklad veľmi chce, aby sa už moja kariéra skončila. Ale mňa to akurát začína baviť. Som dosť vytrvalý.

Ako vyzerá vaša dohoda s KDH?

Máme tri dokumenty. Dohoda o spolupráci vypršala 120 dní pred voľbami, teraz máme dohodu o predvolebnej spolupráci a definujeme si dohodu o povolebnej spolupráci. Bol som už v živote aj ďalej ako v Malackách a tam som sa naučil, že ani hrubá zmluva vás pred zlým úmyslom nezachráni.

Zostanete po voľbách v klube KDH?

Má to logiku, že tam zostaneme, keď nás prekrúžkujú. No každá zmluva musí mať možnosť ukončenia. Chcem sa vyhnúť odchodu, pri ktorom by sa búchalo dverami.

Premýšľate už teda o tom, ako slušne odísť z KDH a postupne pracovať na svojej strane Občania?

Áno, hovoríme o tom, že ak by sa naša strana pravidelne objavovala v prieskumoch nad určitým percentom, tak by sme sa o tom mohli začať rozprávať. Ale bude tam aj možnosť, že sa môžeme zlúčiť.

Neprekáža vám, že ste v klube KDH, ktorého veľká časť hlasovala za väzenie pre ženy po umelom oplodnení?

Ten návrh bol nešťastný. Páni Kuffa a Kvasnička si tu chceli postaviť svoj pomníček a Joža Mikloška tam zobrali náhodou, lebo on nakoniec hovoril, že to ani nečítal. To už je ťažké aj komentovať. Ten návrh mi prišiel ako sabotáž. Keby som bol Miškov, našiel by som si Števa Kuffu a ponúkol by som mu takýto návrh.

Čo urobíte, keď KDH pôjde so Smerom do vlády?

Viete, koľko má Smer rubášov v skrini? Ak nebudeme súhlasiť s vytvorenou koalíciou, máme právo odísť.

Je pre vás koalícia so Smerom dôvod na odchod?

Je. Lebo je to pre nás úplne iný mentálny svet. Ako umiernený konzervatívec mám principiálny problém spolupracovať so socialistom. Smer navyše nie je sociálna demokracia, to je kaviárový socializmus.

Bol by pre vás problém už to, že so Smerom budú vyjednávať o vláde?

Nechcem urobiť klasickú chybu slovenskej politiky, odkazovať cez médiá.

Kto sú v KDH inšpiratívni politici? Stačí nám päť mien.

Hovoriť o inšpirácii na Slovensku je celkovo veľmi ťažké a smutné. Sme krajina krčmových hrdinov.

To vyzerá, akoby ste nevedeli vymenovať päť mien.

Viem ich vymenovať, ale nepoviem vám ich.

Pán Figeľ o vás povedal, že ste „spontánny politik“. Ako by ste vy opísali jeho?

Môžete mať naňho rôzny názor, ale moja skúsenosť je taká, že to, čo sa dohodlo, platí. Pri robote spoznáš človeka. A u nás to testovanie prebiehalo dlhodobo. Chudáčisko, možno to nevie povedať všetko tak, ako chce, ale podľa mňa je to dobrý človek.

Koľko ste asi investovali do predvolebnej kampane?

To ešte presne neviem, okolo 30- až 50-tisíc eur.

Dostali ste aj nejaký príspevok od KDH?

Nie, nikdy od nikoho, ani predtým, ani teraz, robím to z vlastných peňazí.

Máte s KDH nejakú spoločnú kampaň?

Ak sa mi dá, idem na ich turné, kam si pozvali Kandráčovcov. Teraz idem na dva týždne na východ, a ak by mal niekto z KDH záujem stretnúť sa tam, tak si zavoláme. Voľby sú pre mňa fakt o tom, že idem z dediny do dediny, od domu k domu, podám leták, ruku, každý druhý vám vynadá.

K domu, kde býva Fico, ste dali doviezť kontajner obalený v alobale. Policajti vás pustili len vďaka tvrdeniu, že ho veziete na svoj pozemok blízko. Je to pravda?

Áno. Nastúpilo tam presne to, čoho sa ja bojím. Buzerácia. Viezol som na svoj pozemok kontajner a oni niečo 40 minút zisťovali. Vravel som im, že kvôli nim platím stojné.

Čiže ste sused Fica?

Máme tam starý dom. Sú medzi nami asi tri alebo štyri domy. Moja mama sa z okna kedysi pozerala skoro na celú Bratislavu. Teraz sa pozerá na Ficove trenky. Je obludné, ak vám niekto do štvrte rodinných domov arogantne vrazí bytovku, lebo si to môže dovoliť. Nielen našej rodine tým zničil bývanie. Paška zasa býva v mestskom parku, čo je tiež nonsens. Raz sa o tom bude učiť ako o najväčších hriechoch urbanizmu na Slovensku.

Poznáte sa osobne aj s nejakými ďalšími členmi Smeru?

Kaliňák nám ešte ako šušeň zakladal firmu, bol vtedy mladým právnikom. Zdravili sme sa, lebo už vtedy bol výrazný. Zo dvakrát som ho potom stretol v Elame (vysokoškolský tanečný klub v Bratislave pozn. red.), lebo tam sme sa stretli asi všetci.

S Kaliňákom si teraz tykáte?

Áno. Asi pätnásť rokov sme spolu neboli v kontakte a teraz ma prekvapil. Aj som mu osobne povedal, že mu tá politika prerástla cez hlavu a že som ľudsky sklamaný. Možno pri sebe musíte mať niekoho, kto vás ťahá za rukáv a hovorí daj pozor.

Aký je váš vzťah?

Poznačilo ho to. Teraz s ním mám zlý vzťah. To, ako so mnou teraz cvičia, má nejaké jadro.

Chcete povedať, že za tou obžalobou, ktorá vám hrozí pre zamurovanie nebankovky, je Kaliňák?

To si nedovolím povedať. Ale to, čo teraz robia  na tom si sami policajti ťukajú na čelo.

V akom štádiu je teraz vaše obvinenie?

Teraz som obvinený a neviem, čo bude ďalej. U nás na salaši sa raz zrazili dve kontroly. Aj z Bratislavy, aj z Malaciek a jeden na druhého prekvapene pozerali. To je šírenie strachu. V Dunajskej Strede si niekto môže povedať, že ak takéto veci robia poslancovi, čo asi môžu urobiť jemu. Bojím sa, že im to začne chutiť. V tejto nehrdinskej krajine robia ešte veľmi opatrne s emóciou, ako je strach. Ale ak im začne chutiť, majú dekádu k dobru. Toho sa bojím.

Niečo podobné sme tu mali už za Mečiara. V roku 1998 ste založili Stranu mladých demokratov. V starších zdrojoch sme našli, že ste vtedy podporovali Mečiara. Prečo?

Máme u nás také stereotypy, že ak niekto nie je s tebou, je určite proti tebe. Pamätám si, že vtedy bolo mesto baštou pravice, odtiaľ vychádzal ten odboj proti Mečiarovi. A ja som bol vtedy veľmi namierený proti tomu mestu zastúpenému Ďurkovským a ľuďmi okolo neho. A automaticky sme sa stali mečiarovcami.

Vyčítajú vám, že ste vtedy predávali tričká I love Mečiar.

Ja som vtedy predával tričká „volím Mečiara“ aj „nevolím Mečiara“. Na počet predaných kusov vtedy vyhrali „nevolím Mečiara“. Také isté tričká predávam aj teraz, akurát je tam namiesto Mečiara Fico.

Organizovali ste akciu s mladými HZDS.

Neviem, s kým? Mladými HZDS? Nemyslím, ale kľudne napíšte, že áno. Raz som volil Mečiara, keď dostal 1,2 milióna hlasov.

Teda v roku 1994? A v ďalších voľbách už nie?

V ďalších voľbách už nie. Vtedy, keď som ho volil, som mal 24. Ale 24-roční ľudia sú dnes schopní voliť Kollára.

So skúsenosťou, akú máte teraz, bolo to vtedy v poriadku?

No nebolo. Nevidel som vtedy politike do kuchyne. Ak by som videl, bol by som múdrejší. Aj teraz vidím, kto sa v televízii javí ako niekto a v skutočnosti je niekto iný.

V tých časoch ste obchodovali s Čínou. Čo ste tam robili?

Začali sme tam vyvážať autá a nakladače, ale skončilo to na tom, že sme jedna neschopná krajina plná neschopných ľudí, ktorá stratila historickú šancu. Keď sme mali autá v prístave, utopilo nás ministerstvo hospodárstva, ktoré nám nechcelo pomôcť, a namiesto toho nám pomohli zohnať jedno potvrdenie Nemci. Keď na stretnutí s ministerstvom hospodárstva začne jeden z úradníkov žmurkať, že ako sa dohodneme, keď tam máte delegáciu čínskych obchodníkov, to sú detinské chyby. Keď v nemeckom Volkswagene nakúpili Číňania veľmi veľa áut, rovno si objednali náhradné diely za 15 miliónov dolárov. Nemci im však podľa štatistík kazivosti rozpočítali, koľko ich asi reálne budú potrebovať, a nakoniec z tých 15 miliónov minuli možno päť. Číňan si vtedy uvedomil, kto s ním hrá poctivú hru. Lebo Nemci naozaj hrajú na dlhé trate. U nás to skutočne fungovalo tak, že ich chceli čo najlepšie oblbnúť.

Aj vy ste sa ich snažili oblbnúť?

Nie, prečo by som to robil? Ja sa do Číny môžem kedykoľvek v pohode vrátiť. Tam sa dá už teraz celkom v pohode žiť. Manželka hovorí, že tam pôjdeme na staré kolená.

Tam by ste však asi nemohli písať protivládne blogy.

Prečo by som ja v Číne písal protivládne blogy? Toto je moja krajina.

Ak sa predsa dostanete do parlamentu, viete si sám seba predstaviť ako ministra?

Vnútra. Je tam čo robiť.

To vážne?

Myslím to vážne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie