Denník N

Fico už z rezervy prispel aj fitneske na nechty, milióny sa mu nafukujú, ako potrebuje

Premiér panuje a rozdeľuje. Má na to slušný balík a občas je z toho problém. Za minulý rok rozdal 5,5 milióna eur. Masérovi išli okrem príspevku od premiéra aj státisíce z iných verejných fondov.

Viac ako sto multifunkčných ihrísk v obciach po celom Slovensku, ktoré osobne otvára premiér Roberta Fico, a ďalšie peniaze v rádoch tisícov až desaťtisícov eur do rôznych rekonštrukcií v obciach. Tak vyzerá využívanie rezervy predsedu vlády, ktoré má jediného pána – Roberta Fica.

Len on má právo vybrať, kam tieto štátne peniaze pôjdu. Špeciálna „rezerva“ je jeden z najkontroverznejších nástrojov premiéra a využíva ju hojne. V okolitých krajinách niečo také nemajú.

Video: Ako sa prezradila premiérova asistentka a čo na to hovorí Fico
autor: Tomáš Prištiak/.týždeň

„Akonáhle máme zdroje, ktoré môžeme rozdať, rozdajme tie zdroje,“ povedal Robert Fico v roku 2014.

Zákon pritom hovorí, že rezerva premiéra by mala slúžiť na „krytie nepredvídateľných výdavkov nevyhnutných na zabezpečenie rozpočtového hospodárenia alebo na krytie zníženia rozpočtovaných príjmov“.

Teraz viac ako päť miliónov

V roku 2015 rozdal premiér podľa vlastného výberu vyše 5,5 milióna eur, z ktorých 4,3 milióna išlo práve do ihrísk. Zvyšného 1,2 milióna išlo na rôzne účely – a 20-tisíc eur z nich pre neziskovku zo Spišskej Belej s názvom Výskum Thomasa Alva Edisona. Predmetom dotácie nebol vývoj fonografu ani žiarovky, ale „modernizácia pracoviska, nákup technického vybavenia a zdravotníckych pomôcok“.

Video: Miliónový masér ministrov pobavil
autor: Martina Pažitková

Ako zistila Transparency International Slovensko, neziskovka sídli zhodou okolností na domácej adrese bohatnúceho podnikateľa Pavla Kostku a jej riaditeľkou je Slávka Kostková s bydliskom v rovnakom dome. Edisonovci dostali dotáciu v marci 2015, vznikli pritom vo februári 2014 a neziskovka už je v likvidácii.

Fico reagoval, že ak sa pri ktorejkoľvek dotácii ukáže, že bola použitá v rozpore s účelom alebo bola zneužitá, „automaticky kontrola vyžaduje vrátenie týchto peňazí“. Odpoveď na túto otázku vraj dostaneme v priebehu niekoľkých dní.

Robert Fico a fitneska Eva Martinková. Foto – web Evy Martinkovej
Robert Fico a fitneska Eva Martinková. Foto – web Evy Martinkovej

Prichádza fitneska

Fico mal viac afér, ktoré sa týkali jeho rezervy. V roku 2010, na sklonku svojej prvej vlády, prispel 17-tisícami eur napríklad fitneske Eve Martinkovej, ktorá si z týchto peňazí mohla dať urobiť aj nechty alebo ísť ku kaderníkovi. Peniaze dostala na honoráre pre trénera a maséra, špeciálnu stravu, doplnkovú výživu, športové a spoločenské oblečenie, kozmetické úpravy, ako je úprava nechtov, účesov, vizáže, cestovné náklady alebo propagačné materiály.

„Zneužíva sa športovec, viacnásobný majster sveta, ktorý podobne ako v iných prípadoch dostal podporu, aby mohol reprezentovať,“ reagoval neskôr Fico na otázky o fitneske.

Priklepol aj takmer 10-tisíc eur jachtárskemu klubu na jachtu a ďalšie športové potreby, ktoré sa ukázali ako predražené.

Ficova rezerva je pohyblivá záležitosť, a keď chce, nechá si na ňu pridať. Rezerva sa mu napríklad v roku 2013 z pôvodného milióna zvyšovala až na sedem miliónov a minul ju pred prezidentskými voľbami, v ktorých kandidoval.

Premiér: Veď dávam aj iným zdravotníkom

„Sú situácie, keď poskytujem z rezervy finančné prostriedky na nákup rôzneho prístrojového zariadenia pre zdravotnícke inštitúcie bez ohľadu na to, akého sú charakteru, len musia byť napojené na poisťovací systém Všeobecnej zdravotnej poisťovne a ďalších poisťovní,“ odpovedal na to, prečo poskytol neziskovke dotáciu. Klientom kliniky vraj nie je.

Neziskovka Výskum Thomasa Alva Edisona pritom nepatrí medzi poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Je vedená, že poskytuje služby v oblasti vzdelávania. Aj na vlastnom webe sa prezentuje najmä ako vzdelávacia inštitúcia, hoci v registri neziskoviek má medzi službami aj poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Transparency International na Facebooku upozornila, že masáže dostali najväčšiu dotáciu z rezervy premiéra. Neboli to jediné štátne peniaze na biznis Pavla Kostku. Okrem státisícov za výkony od Všeobecnej zdravotnej poisťovne dostala Kostkova firma dotácie vo výške 33-tisíc od úradu práce za vytvorenie šiestich pracovných miest a vyhrala eurofondový tender na výskumné služby „v oblasti vertebrogénnych indikácií“ vo výške 563-tisíc eur.

Schválené žiadosti na ihriská z Ficovej rezervy v roku 2015

starostovia-web

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie