Denník N

Aktivisti spustili kampaň za neúčasť na referende

Logo iniciatívy proti referendu.
Logo iniciatívy proti referendu.

„Občiansky postoj sa dá vyjadriť aj neúčasťou na referende,“ tvrdia zástupcovia sexuálnych menšín. Na zlé otázky podľa nich neexistujú správne odpovede.

Zástupcovia LGBT komunity spustili kampaň pred februárovým referendom za ochranu rodiny. Na portáli nejdeme.sk vyzývajú k neúčasti na hlasovaní.

Iniciatíva odkazuje aj na výroky hercov ako Richard Stanke či Zuzana Fialová o tom, že na referendum nepôjdu. „Tieto otázky vo mne vyvolávajú obavu, že väčšina opäť uprie právo menšine,“ povedal napríklad Stanke.

Voľbou je aj neúčasť

Aktivisti z radov sexuálnych menšín už v piatok minulého týždňa deklarovali, že nebudú diskutovať pred hlasovaním s iniciátormi referenda z Aliancie za rodinu.

„Občiansky postoj sa dá ale rovnako vyjadriť aj neúčasťou na referende, a to najmä v prípade, ak otázky sú nezmyselné a nemôžu nič zmeniť na súčasnom stave,“ tvrdí Jana Jablonická-Zezulová z Iniciatívy Inakosť.

Akýkoľvek výsledok referenda podľa nej nevyrieši žiadny z problémov, ktorému dnes rodiny na Slovensku čelia.

Helsinský výbor: Nepodkopávajte demokraciu

„V tomto referende ide o to, či bude demokratický inštitút referenda použitý na postupné podkopávanie samotnej demokracie a svetského charakteru štátu,“ podporil LGBT komunitu Kálmán Petőcz z Helsinského výboru pre ľudské práva.

Aliancia za rodinu odmieta, že by počas kampane šírila nenávisť. „Je otázne, čo je to citová manipulácia, každá reklama má v sebe emóciu,“ obhajoval kampaň za tradičnú rodinu hovorca Aliancie Peter Kremský v nedeľňajšej diskusnej relácii RTVS.

Minulý týždeň sa na internete objavil ďalší televízny spot, ktorý vyzýva ľudí, aby sa zúčastnili referenda. Ukazuje chlapca, za ktorým je dvojica navzájom sa dotýkajúcich mužov. Autor je neznámy, nehlási sa k nemu ani Aliancia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie