Denník N

Americká dilema medzi diablom a menším zlom

Trump ako produkt amerického znechutenia z vysokej politiky. FOTO - AP
Trump ako produkt amerického znechutenia z vysokej politiky. FOTO – AP

Punditi tvrdia, že Trumpov populizmus prehrá. Znechutenie z americkej politiky vo Washingtone je však neprehliadnuteľné.

Americkí mudrci (takzvaní punditi) sa málokedy na niečom zhodnú. Možno už len preto, že mať odlišný názor patrí k ich povolaniu. No od začiatku boja o prezidentskú nomináciu do tohtoročných volieb v USA ich spája fascinácia úspechom miliardára Donalda Trumpa. A čakanie na jeho sebadeštrukciu.

Po pondelkových primárkach v štáte Iowa majú mnohí z nich pocit, že to, čo predpovedali od samého začiatku, sa konečne začalo plniť. Samozvaný večný víťaz po prvý raz prehral.

Ide nutne o začiatok jeho konca? Vzostup outsidera v krajine, ktorá oslavuje inakosť, nie je prekvapením. V roku 2008 však bol outsiderom Barack Obama. Tento rok je to jeho karikatúra z opačného konca: bandita, ktorý uráža menšiny, vyhráža sa novinárom a protivníkov vyhlasuje za stroskotancov a idiotov, ktorým by – súdiac podla tohto videa – najradšej oholil hlavy uprostred boxerského ringu.

Trumpov triumf ma málo spoločné s víťazstvom či prehrou. Spočíva v sile frustrácie, ktorá je po dvoch volebných obdobiach „antiestablishmentového“ Obamu rovnako temná. Obraz strohého, slobodomurárskeho Washingtonu ako hniezda intríg a hriechu pomohla dotvoriť aj televízia, ktorá so seriálmi ako House of Cards, Scandal či Homeland zažíva novú renesanciu.

Až 69 percent Američanov je podľa nedávneho prieskumu pre CNN nahnevaných, že veci idú v Spojených štátoch zlým smerom.

Punditi môžu mať pokojne pravdu. Po mesiacoch reality show si Američania radšej zvolia menej nápaditú realitu. Obe strany nakoniec predstavia „prijateľného“ mainstreamového kandidáta s potenciálom zmobilizovať čo najširšiu voličskú základňu.

Pre tých najznechutenejších môže byť útechou aspoň to, že zrejme nepôjde o súboj politických dynastií vo verzii Bush verzus Clintonová. Exguvernér Floridy Jeb Bush od Trumpa neodpozoroval taktiku, ktorá by z neho robila miláčika médií, nezaujal a jeho meno láka málo voličov.

Nesmieme však vylúčiť ani to, že v čase protestnej politiky môžu povedať „dosť“ aj Američania. Namiesto toho, aby volili nám dobre známe menšie zlo, si radšej vyberú „diabla, ktorého nepoznajú“. Možno aj preto, aby urobili napriek svojim mudrcom, ktorí im na rozdiel od Trumpa niekedy až príliš okato dávajú najavo, že nimi pohŕdajú.

Autorka žije a pracuje vo Washingtone.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie