Denník N

Gorila: Ako Fico s Haščákom tipovali výsledky volieb

Medzi Gorilou a dneškom je veľa podobností, ale dajú sa zmeniť.

Údajný spis SIS Gorila má veľa pútavých častí, pozornosť pútajú väčšinou tie zlodejiny. Lenže na stretnutí, o ktorého pravdivosti nechce Robert Fico už roky nič povedať, mali so šéfom Penty riešiť najmä niečo iné – výsledky blížiacich sa parlamentných volieb (stretnúť sa mali 22. marca 2006, tri mesiace pred hlasovaním). Nevieme, či sa stretnutie odohralo, či sa odohralo takto, a v každom prípade odeň uplynula už dekáda. Mnohé postrehy, ktoré z dokumentu vyplývajú, sú však pútavé aj dnes:

  1. Nie je nad dobrú čistku. „Čo hovoríte na čistiace procesy v Smere, ktoré som spustil?“ bola prvá vec, čo sa predseda Smeru opýtal Haščáka po tom, čo si vypýtal kolu. Áno, Pavol Paška nie je prvý silný muž Smeru, ktorý v strane skončil. Pred desiatimi rokmi sa predseda zbavil otca-zakladateľa Fedora Flašíka, ktorý za jeho chrbtom vyberal peniaze akože pre stranu. Fico vnímal krok „veľmi pozitívne“, Haščák namietal, že partaji môže hroziť štiepenie. „Ukážte mi človeka v Smere, okrem Kaliňáka a Pašku, o ktorých sa postarám, ktorý by efektívne v Smere založil platformu,“ namietal údajne Fico. A teraz už je aj ten Paška preč.
  2. Pomsty sa netreba báť. Šéf Penty mal obavy, či nemôže Flašík Ficovi začať škodiť. „Vy máte dostatok informácií podľa mňa. Čo je na mňa, mi povedzte? Čo môže na mňa použiť? Že som nejakú babu stískal na letisku?“ bránil sa Fico. Báb a stískania (masírovania) bolo odvtedy ešte dosť. A aj niektoré zo súčasných bonzov a káuz môžu mať svoj pôvod u odstavených smerákov. No či ublížia premiérovi viac ako dávno zabudnutá epizóda z letiska, je otázka.
  3. Aj múdry schybí. „Haščák hovorí Ficovi, že vychádza to tak, že Smer bude po voľbách tvoriť vládu s SMK a KDH. Iný variant podľa Haščáka nie je.“ Prorokoval aj konkrétne výsledky: „Haščák má materiály, z ktorých vychádza Smeru 24 % hlasov, HZDS 13 %, SDKÚ 15 % (Haščák si myslí, že len 14 %, ale dal im 15 %), SMK 10 %, KDH 8 %, SF 4,5 %, SNS 7 %.“ V realite mal Smer 29 %, HZDS 8 %, SDKÚ 18 %, SNS 11 % a len zvyšní dvaja zhruba toľko, čo vravel. Nehovoriac o tom, že Fico vládol s Mečiarom a Slotom.
  4. Aj druhý múdry schybí. „Fico sa smeje, že prečo si Haščák myslí, že nemôže urobiť vládu s Dzurindom.“ Koalíciu s SDKÚ a HZDS považoval vtedy za najstabilnejšiu možnú a mal ju pomerne podrobne rozmyslenú od daní po dôchodkový systém. Voličov Smeru by to zrejme šokovalo, ale predseda strany napriek úprimnému odporu voči takému Ivanovi Miklošovi veril, že „s chlapcami z SDKÚ sa vie dohodnúť“. Dnešná SDKÚ je už, samozrejme, mimo. Otázka je, do akej miery sa jej môže a chce podobať Sieť.
  5. Alfa-egá nie sú na prekážku. „Haščák sa pýta na problémy s Mečiarom, vysvetľuje, že neverí, že medzi nimi nebudú problémy (všetci sú tzv. alfa-samci, z ktorých vyžaruje ego).“ Šéf Smeru však mal poruke riešenie: „Fico pripúšťa aj možnosť, že sa s Mečiarom a Dzurindom dohodnú na osobe predsedu vlády, ktorou nebude nikto z nich.“
  6. Nacionalizmom proti SNS. „Fico hovorí, že keby Smer nerobil národnú politiku, tak SNS má vo voľbách 15 % hlasov.“ Preto tu po roku 2006 boli jazykové zákony a starí Slováci, pred voľbami 2010 konflikt o dvojakom občianstve a teraz boj proti Bruselu a utečencom. Pod tých 15 percent asi SNS udržia, ale inak sa po Slotovom odchode strane darí znova dostať na svoje prirodzené preferencie. Pripomeňme – v roku 2006 dostali vo voľbách takmer presne to, čo majú dnes v prieskumoch.
  7. Spolupráca s Maďarmi je dobrá, ale škodlivá. „SMK Ficovi neprekáža. S SMK sa dá komunikovať. Koalíciou s SMK by však Smer prišiel o dosť veľké množstvo, ktoré by prešlo do SNS. Fico nemá dôvod odovzdávať Slotovi za jednu koalíciu s SMK také veľké množstvo hlasov. Fico si chce národne orientovaného voliča ponechať aj do ďalších volieb a koalícia s SMK mu za jeho stratu nestojí.“ Béla Bugár robí všetko, aby jeho dnešná strana bola vnímaná menej etnicky ako tá predchádzajúca, a maďarská karta nateraz drieme. Ak by však v parlamente bola ohrdnutá SNS, máme to tu v plnej sile zas. A pre Smer bude povážlivý predvolebný rast popularity národniarov ponaučením.
  8. Prisvätí. Smeráci mali v roku 2006 pomerne vyhranený názor na KDH: „S KDH sa nedá komunikovať (KDH volajú Taliban).“ Ako najproblematickejších menoval Fico ľudí, ktorí už dnes v strane nie sú – Lipšica, Minárika, Palka. Ale minimálne od pokusu o odvolanie Jána Figeľa z postu podpredsedu parlamentu to vyzerá, že niekdajšie „problémy v komunikácii“ sú tu zas.
  9. Zdravotníctvo, zdravotníctvo, zdravotníctvo. „Fico hovorí, že zdravotníctvo preskočilo za posledné roky všetky témy. Pre Smer je zdravotníctvo vynikajúci príklad, ako zlyhali reformy.“ A veru sa toho príkladu nasledovných desať rokov aj dobre držali. Tak ako aj vlažného prístupu k rezortu: „Fico hovorí, že sa o tento post nebudú biť.“ Už počas tohto stretnutia padne prísľub, že Penta môže rátať s Pavlom Paškom. A Haščák definuje, že by v segmente rád podnikal s „primeranou maržou“. Čiže asi 20 percent.

Na všetky tieto postrehy sa dá pozrieť pesimisticky a optimisticky. Na jednej strane je skľučujúce, ako ľahko sa hľadajú paralely medzi svetom Gorily a svetom dneška. Na tej druhej poteší, že ešte stále sme natoľko slobodní, že aj keď sa v konšpiračnom byte stretnú dvaja z najmocnejších ľudí v štáte a naplánujú si budúcnosť, ešte stále to môže dopadnúť úplne inak.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Gorila

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie