Denník N

Štrajkovať je ťažšie, ako učiť – schudol štyri kilá, vzdať to však nemieni

Ondrej Pastierik. foto - TASR
Ondrej Pastierik. foto – TASR

Ondrej Pastierik, učiteľ zo základnej školy v Badíne pri Banskej Bystrici, štrajkuje ako jediný na svojej škole. Je to náročné fyzicky aj psychicky – za krátky čas útly učiteľ schudol o štyri kilogramy.

Ondrej Pastierik, učiteľ zo základnej školy v Badíne pri Banskej Bystrici, štrajkuje deväť pracovných dní sám. Viac učiteľov z Badína, ktorí by boli ochotní neučiť a postaviť sa za požiadavky Iniciatívy slovenských učiteľov, sa nenašlo.

Pohľad na tohto člena štrajkového výboru Iniciatívy slovenských učiteľov hovorí za všetko postavou útly Pastierik schudol počas niekoľkých dní už štyri kilogramy.

Hovorí, že doterajších deväť pracovných dní v štrajku je veľkou skúsenosťou a štrajkovať je určite ťažšie, ako učiť. Čím? „Je to náročnejšie a vyčerpávajúcejšie fyzicky aj psychicky.“

Žije zo dňa na deň

Stále tvrdí to, čo hovoril aj na začiatku štrajku. Ak budú učitelia štrajkovať, zostane s nimi. Aj keby to malo trvať mesiac.

Nenapadlo mu počas štrajku aj to, že to nemá zmysel a vráti sa do školy? „Klamal by som, keby som tvrdil, že som deväť dní v skvelej nálade. Boli aj horšie chvíle, ale držia vás ľudia, ktorí sa ozývajú a povzbudzujú,“ odpovedá.

Protestné zhromaždenie učiteľov na Námestí SNP v Banskej Bystrici. foto – TASR
Protestné zhromaždenie učiteľov na Námestí SNP v Banskej Bystrici. foto – TASR

Situácia tých, čo vytrvávajú v protestnej akcii, nie je jednoduchá. Vedia, že prichádzajú o peniaze, a čísla protestujúcich učiteľov zo dňa na deň klesajú, včera poobede to bolo 7393 učiteľov z 594 škôl. Zatvorené nie je ani jedno percento slovenských škôl, z celkového počtu 6724 ich neučí 43, čo je 0,64 percenta, informovalo včera ministerstvo školstva.

Pastierik doteraz učil deti matematiku na základnej škole v malej dedine v strede medzi Banskou Bystricou a Zvolenom za 600 eur mesačne a venoval sa bežným starostiam, dnes stojí v prvých radoch štrajkujúcich učiteľov.

„Žijem zo dňa na deň, rýchlejšie ako predtým. Emócie sa mi nejako zlievajú, ale azda najsilnejšie boli protesty v Bratislave a v Bystrici,“ bilancuje.

Dali niečo Ondrejovi Pastierikovi posledné hektické dni? Chvíľu uvažuje o stretnutiach so stovkami ľudí, potom o pokračujúcej skepse z politiky a politikov s občasnými zábleskmi optimizmu, ale nakoniec presvedčivo hovorí o nádeji.

„Mám pocit, že sme existovali, učitelia, ale aj celá spoločnosť, v beznádeji. Tieto dni mi dali pocit, že nie všetko je zbytočné a beznádejné. Ale možno to ukáže až budúcnosť,“ povedal.

Štrajk pokračuje

Slová premiéra Roberta Fica, ktoré adresoval v stredu štrajkujúcim učiteľom, teda že je čas vrátiť sa do škôl, zastihli Pastierika na demonštrácii v Ružomberku. Učiteľ tomu však neprikladá veľký význam.

„Drží líniu od začiatku a opakuje štyri-päť viet o 98 percentách škôl, čo neštrajkujú, a podobne. Ďakuje len tým, ktorí zostali učiť alebo sa vrátili, tisíce ostatných si to pravdepodobne nezaslúžia. Jedna učiteľka na to povedala, že jej sa za tridsať rokov praxe ešte nikto nepoďakoval,“ sucho konštatuje.

Premiér síce hovoril aj o zvýšení učiteľských platov o 25 percent v budúcom volebnom období, ale učitelia už majú skúsenosti s matematikou predsedu vlády. „Premiérove percentá vyzerajú navonok dobre, ale v prepočte na štyri roky je to v podstate to isté, čo doteraz,“ myslí si.

Časť učiteľov teda pokračuje v štrajku. Niektorí sa vrátili do škôl, iní sa pripojili. Pastierik rozpráva optimisticky o prebúdzajúcom sa východe a o zajtrajšom veľkom proteste v Košiciach, napriek tomu z jeho slov cítiť, že bude potrebný nejaký „exit plán“. Vedenie štrajkového výboru však nič také nechystá. Na zajtra sa chystajú protesty aj v Komárne a v Spišskej Novej Vsi. „Rodičia nás žiadajú, aby sme pokračovali a urobili niečo ďalšie,“ hovorí Vladimír Crmoman z ISU. Na budúcu stredu preto naplánovali ďalšie zhromaždenie na Námestí SNP v Bratislave.

Protest učiteľov a rodičov pred Úradom vlády SR. foto N – Tomáš Benedikovič
Protest učiteľov a rodičov pred Úradom vlády SR. foto N – Tomáš Benedikovič

O prípadnom zrušení štrajku by mal rozhodnúť štrajkový výbor.„Pracujeme s viacerými scenármi, každý deň to vyhodnocujeme. Nezávisí to len od nášho rozhodnutia, ale aj od toho, čo sa deje v spoločnosti a vo vláde,“ vraví Jana Ftáčnik Pastorková z Iniciatívy slovenských učiteľov. Iniciatíva chce cez víkend hovoriť s regionálnymi štruktúrami, aby vyhodnotili situáciu. Budú vyzývať aj na obnovenie registrácie do štrajku.

Štrajkujúci učitelia premiérovi vyčítajú, že zavádza, podľa Iniciatívy sa už zapojilo 17 percent učiteľov z 15 percent škôl. „Vláda naďalej odvádza pozornosť od podstaty. Nebola ochotná sa s nami baviť o požiadavkách, ale zároveň nebola schopná zabezpečiť riadny chod vyučovania,“ hovorí Branislav Kočan.

Ftáčnik Pastorková tvrdí, že ich požiadavky sú realizovateľné už teraz. „Peniaze na to sú, len chýba vôľa.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie