Denník N

Kiska vyhlásil vojnu

Prezident sa dostal do hry, v ktorej je ťažké zostať nepoškvrnený.

Najskôr skúška správnosti pre tých, čo tlieskajú Andrejovi Kiskovi za nápad počkať s rozhodnutím o ústavných sudcoch na nový parlament. Prešli ňou, ak by boli rovnako spokojní aj vtedy, keby to isté len v obrátenom garde urobil Ivan Gašparovič, ktorého „obeťou“ by neboli Jana Laššáková s Mojmírom Mamojkom, ale – hypoteticky – Lucia Žitňanská. Toto sa už tak dobre nepočúva, však?

Andrej Kiska naozaj chodí po hrane ústavnosti. Je jedno, že do volieb je presne mesiac a odklad teoreticky môže byť len krátky. Pretože za jeho rozhodnutím je aj čakanie na zázrak v podobe nečakaného výsledku volieb, ktorý by Smer pripravil o moc. Čo by zas prezidentovi uľahčilo rozhodnutie nevymenovať smeráckych kandidátov. Čokoľvek si o nich právom myslí, takýto kalkul nie je žiadny hit vyspelej politickej kultúry.

Prezident Kiska sa však rozhodol, že na umenie nie je čas a definitívne vyhlásil Ústavnému súdu (a nepriamo aj Smeru) vojnu. Cieľ si vybral správny a Ivetta Macejková s Robertom Ficom si ju zaslúžia prehrať. Za celý tento zmätok totiž môže kolaborácia súdu s politikmi. Smer si myslel, že Macejková popraví Jozefa Čentéša a posilnené právomoci hlavy štátu si bude užívať jeho predseda, lenže prerátal sa. Nezaslúžené ovocie týchto intríg využíva iný prezident.

Našťastie, okrem obštrukcií ponúka aj riešenie v podobe jasných pravidiel v ústave, aby raz Ústavný súd nezostal bez ústavných sudcov. Lepšie východisko už asi neexistuje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie