Denník N

Fico: Matovič je daňový podvodník. Matovič: Fico klame, podklady má už 6 rokov (+ dokumenty)

Igor Matovič počas rozhovoru pre Denník N. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič počas rozhovoru pre Denník N. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 16:45 – Premiér Robert Fico vracia Igorovi Matovičovi útoky s účtom na Belize aj s asistentkou v kauze masér. Odmietol povedať, odkiaľ zobral dokumenty z daňového úradu. Matovič reaguje, že zákonne previedol firmu a všetky peniaze má riadne zdanené.

„Predložím vám dôkazy, že pán Matovič je daňový podvodník a na svoju činnosť používa biele kone,“ vyhlásil premiér a predseda Smeru Robert Fico na mimoriadnej tlačovke, ktorú na úrade vlády zvolal k Igorovi Matovičovi.

O Matovičovi premiér tvrdí, že v roku 2008 predal deň pred daňovou kontrolou svoju firmu RegionPress bielemu koňovi Pavlovi Vandákovi za 122 miliónov korún. Ešte v ten deň odovzdal podľa premiéra celé účtovníctvo na pána Vandáka a v ten istý deň došla suma 122 miliónov korún na Matovičov súkromný účet. Celé účtovníctvo za roky 1998 2008 podľa Fica skončilo v zbere papiera. Dokumenty od premiéra zverejňujeme na konci článku.

O dva mesiace neskôr Matovič podľa premiéra oznámil daňovému úradu, že od zmluvy odstúpil.

Premiér v tejto operácii vidí snahu uniknúť daňovej kontrole a ukryť svoje účtovníctvo.

Ako sa Fico dostal dokumentom? pýta sa právnik

“Je závažná otázka, ako sa premiér Robert Fico dostal k dokumentom, ktoré nie sú verejne dostupné,” vraví právnik Transparency International Pavel Nechala. Finančná správa, pod ktorú patria daňové úrady tvrdí, že informácie nikomu neposkytla. Rovnako ako polícia sa chce podnetom zaoberať.

“Vieme, že vo firmách pána Matoviča bola policajná akcia. Premiér nemôže vytvoriť scenár, podľa ktorého majú novinári konať, ale má okamžite poskytnúť informácie a vysvetliť, ako sa k ním dostal. Vzniká podozrenie, že zneužíva políciu na kampaň,” hovorí Nechala.

“Pánovi Matovičovi verím. Videli sme u pána Fica, že zastrašuje sestričky, učiteľov, biskupa, a keby sme mu mali veriť všetko, čo povie, tak by sme nemohli veriť polke Slovenska,” vraví blogerka z kandidátky OĽaNO Veronika Remišová. Matovičovi vyjadril podporuje aj lekár Alan Suchánek, ktorý ukázal na predražené CT v Piešťanoch.

Líder Nova Daniel Lipšic, ktorý tiež kandiduje u Matoviča hovorí, že ak sa preukáže, že premiér zneužil svoje právomoci, vrátili sme sa do mečiarizmu.

Matovič: Tieto „dôkazy“ majú už šesť rokov

Igor Matovič na Fica reagoval videom s poslankyňou Smeru Renátou Zmajkovičovou, ktorá v parlamente o tejto operácii hovorila už v roku 2010, len vtedy nemenovala firmy.

Matovičovo video: Zmajkovičová o prípade vedela už v roku 2010

Premiér pritom v piatok na otázku, prečo podklady zverejňuje až teraz, povedal, že preto, lebo sa k nim dostali až teraz.

Matovič hovorí, že prevodom firmy nič nezákonné neurobil a všetky svoje príjmy riadne zdanil. Vysvetľuje, že v skutočnosti predal svoju firmu nie za 122 miliónov, ale za milión korún. Na svoj vlastný účet potom len previedol zvyšok peňazí z firmy.

Matovič nevie, čo sa stalo s účtovníctvom

Matovič hovorí, že od Vandáka z predajnej sumy milión korún nevidel nič, Vandák mu podľa neho dodnes nezaplatil. „Pavol Vandák žil roky s nami v jednom činžiaku. Bolo mi ho ľudsky ľúto. Rozvážal u nás noviny. Chcel som mu pomôcť, aby z toho mal nejaké peniaze,“ povedal o svojom spolupracovníkovi Matovič.

Matovič tiež spochybňuje tvrdenie, že by odstúpil od zmluvy o predaji firmy, a teda má dodnes platiť, že firma nie je jeho.

„Všetky doklady, ktoré vám Fico rozdal, sú pravdivé. Ako živnostník som mal daňovú kontrolu… všetko bolo v súlade so zákonom, nedošlo k žiadnemu kráteniu daní,“ povedal Igor Matovič. Všetkých 122 miliónov korún bolo podľa Matoviča riadne zdanených. Na budúci týždeň predloží všetky doklady o platení daní.

Hovorí, že sa pred novinárov pokúsi priviesť aj Vandáka. Matovič povedal, že po Ficovej tlačovke s ním ešte nehovoril, vraj si naňho zohnal číslo a zavolá mu.

Kde je účtovníctvo? „Treba sa spýtať kupujúceho,“ hovorí Matovič. Na novinársku otázku, či má to účtovníctvo on, povedal, že nemá dôvod spochybňovať zverejnené dokumenty.

Fico nechce povedať, odkiaľ má podklady

Zdroj informácií predseda vlády odmietol zverejniť, povedal, že tak spraví neskôr, a naznačil, že má o Matovičovi ešte ďalšie informácie. Sľubuje, že v odhaľovaní Igora Matoviča bude pokračovať, pretože „nemá právo sa stavať do pozície morálnej autority“.

Fico vraví, že odhaľovanie pozadia Igora Matoviča je vo verejnom záujme. Reagoval tak na otázku, či odkazuje lídrovi OĽaNO, aby odišiel z verejného života. „Garantujem, že materiály, ktoré vám predložíme, sú pravé,“ dodal Fico. „Stojím si za dokladmi, ktoré predkladám.“

Matovič reagoval, že Ficova tlačovka nebola vo verejnom, ale v jeho osobnom záujme. „Fico nemá problém, keď potrebuje diskreditovať svojho politického protivníka, zneužiť moc,“ povedal Matovič. „To je trestný čin.“

„Robert Fico kryje zlodejov, a keď premiér sám kryje zlodejov, sám je zlodejom,“ povedal Matovič.

Fico tlačovku odôvodnil aj tým, že Matovič dlhodobo obviňuje jeho aj iných. O Ficovi napríklad Matovič zverejnil anonymný podnet, že má účet na Belize. Nevedel to však dokázať. Vtedy mu Fico odkazoval, aby odišiel z politiky.

Ficovi polícia potvrdila, že účet na Belize nemá.

Matoviča premiér Fico už v januári obviňoval, že pomáha štrajku učiteľov, aby ho mohol politicky zneužiť. Líder Obyčajných ľudí naposledy vo štvrtok spravil tlačovku pred úradom vlády, kde ukazoval odhalenú fotografiu Márie Troškovej, osobnej asistentky premiéra. Meno asistentky sa objavilo v dokumente, ktorým majiteľ masérskych kliník vysvetľoval svoje dotácie od štátu.

Denník N oslovil Matovičovho spolupracovníka Vandáka a aj Finančné riaditeľstvo.

 

Tu sú dokumenty, ktoré novinárom predložil Robert Fico a Igor Matovič ich autenticitu potvrdil:

dokumenty fico_matovic (1) dokumenty fico_matovic (2) dokumenty fico_matovic (3) dokumenty fico_matovic (4) dokumenty fico_matovic (5) dokumenty fico_matovic (6) dokumenty fico_matovic (7) dokumenty fico_matovic (8)

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie