Denník N

Dúfam, že Fico domasíroval. Udalosti a prešľapy týždňa

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa. Teraz ich zaujal spôsob, ako vláda zvláda štrajk učiteľov a výpovede sestričiek.

Iveta Radičová, bývalá premiérkaradičová

Udalosť týždňa

Najdôležitejšia a podcenená udalosť, ktorá je zároveň najväčším prešľapom, je informácia strany Smer o výsledkoch svojho vládnutia v porovnaní s Radičovej vládou. Spôsob porovnania je úplne rovnaký ako v prípade známeho grafu o radikálnom poklese cien plynu meraných v iných jednotkách. Takto vláda Roberta Fica porovnáva napríklad mieru zamestnanosti a nezamestnanosti. Zmeny však možno porovnávať iba vtedy, ak sa použije rovnaká metodika vykazovania, buď platná v minulosti, alebo platná v súčasnosti. Zároveň nie je možné porovnávať zmenu za 4 roky vládnutia so stavom v roku 2012 – namiesto so zmenou dosiahnutou za necelé 2 roky vládnutia. Z tohto hľadiska sú výsledky, ktoré verejnosti predkladá strana Smer, a ich porovnanie s vládou pravice v rokoch 2010-2012 nekorektné, nesprávne a nezodpovedajú realite.

Aká je skutočnosť?

https://datawrapper.dwcdn.net/pdnze/1/

Nie sú to výsledky, ktorými by sa vláda mohla chváliť. Práve naopak.

Ján Štrasser, spisovateľstrasser

Udalosť týždňa

Fekálny maniak vyčíňa v Bratislave, hlásia titulky v novinách. Obávam sa, že vyčíňa na celom Slovensku a jeho obeťou nie sú len ženy. Všetkých nás natiera a strašne to smrdí.

Prešľap týždňa

Lasica a Satinský to povedali už pred takmer polstoročím: „Občania, ktorí ešte nie sú ministrami, nech sa hlásia u súdruha Žinčicu.“ Usudzujem, že aj minister zdravotníctva Čislák je produkt súdruha Žinčicu. Je to šírenie poplašnej správy? Ak áno, solidarizujem sa so sestričkami, na ktoré podal trestné oznámenie.

Podcenená udalosť

„Piatimi štatistickými metódami sme zistili, že (na Slovensku) máme vyše 1 240 medveďov,“ konštatoval riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Milan Boroš. Dobrá práca. A teraz poďme – v záujme ochrany životného prostredia občanov – zrátať hyeny, straky a chobotnice.

Citát týždňa

„Štrajkujúci učitelia si kazia obsah formou,“ povedal Dr. h. c. mult. prof. JUDr. Mojmír Mamojka, CSc. Múdrosť hodna všetkých titulov pána poslanca. Učitelia sa zrejme mali na Fica a Draxlera obrátiť formou, akú v roku 1842 použili verní slovenskí poddaní v Prestolnom prosbopise: „S dôverou v spravodlivosť Vášho Apoštolského Veličenstva, ktoré ochraňuje a obšťastňuje všetky národy šírej cisárskej krajiny, odvažujú sa najoddanejšie podpísaní v mene evanjelicko-slovenských poddaných v Uhorsku priblížiť sa v najhlbšej pokore k vyvýšenému cisárskemu trónu a na jeho stupňoch zložiť nasledujúce žaloby a prosby.“ Mimochodom, odpoveď by bola rovnaká.

Eugen Korda, novinár, .týždeňkorda

Udalosť týždňa

Prehra Donalda Trumpa v primárkach. Aj keď nie nejako výrazná. Veľmi ma to teší. A druhý odkaz primárok: USA asi nebudú mať prezidentku a republikáni obsadia prezidentské kreslo. Taký je môj odhad i želanie.

Prešľap týždňa

Prešľapov týždňa sa na našej vnútropolitickej scéne odohralo toľko, že by pokojne vystačili na olympijské preteky v skoku do diaľky, hodu diskom i oštepom. Ten najväčší sa udial vo Svidníku, kde súdili Petra Kalmusa a Ľuboša Lorenza za to, že chrstli Biľakovi do ksichtu červenú farbu a napísali na jeho pomník slovo, ktoré ho veľmi presne charakterizuje – sviňa. Je to poburujúce, ako policajné a justičné orgány premýšľajú a konajú štvrťstoročie po tom, ako sme sa zbavili zločineckého komunistického režimu. Zdá sa však, že ľudí sa nám zbaviť nepodarilo.

Podcenená udalosť

Pán doktor Kostka a premiérova obľúbená asistentka zjavne precenili svoj intelekt a nechali sa nachytať jednoduchým úkonom v počítači. Ten odhalil prepojenie medzi zázračným, doslova raketovým vzostupom masérskych centier pána doktora a úradom vlády, z ktorého sa nám jeho šéf JUDr. Fico snaží už 4 roky masírovať mozgy. Dúfam, že domasíroval.

Norbert Molnár, šéfredaktor Új Szó

molnarUdalosť týždňa

Nie celkom chápem Smer. Banda prefíkaných líšok dostáva facku za fackou uprostred kampane. Podvod s DPH a masérsky škandál sú vážnymi vecami, ale môžeme ich považovať za normálne škandály počas kampane. Neschopnosť a impotencia, s akou sa Smer stavia k problematike zdravotných sestier a učiteľov, však nepripomínajú profesionálnu stranu. Vláda sociálnej citlivosti je absolútne necitlivá na reálne problémy krajiny. Fico a spol. môžu len dúfať, že ich voličov to nezaujíma. A to vedia veľmi dobre.

Prešľap týždňa

Ján Figeľ v rozhovore pre Plus 7 dní potvrdil, že SNS vedená Antonom Dankom je štandardná pravicová strana, s ktorou si KDH vie predstaviť koalíciu. SNS totiž nie je Smer. Tiež si myslím. SNS je oveľa horšia ako Smer. Osoba Antona Danka nič negarantuje. Ľudia v strane sú tí istí, ako keď bol predsedom Ján Slota, ideológia sa nezmenila, len slovník je jemnejší. Táto strana mala oveľa väčšie škandály vo vláde ako ktorákoľvek iná. Preto je neuveriteľné, že KDH by si vedelo predstaviť koalíciu s národniarmi. Tiež je šokujúce, že sa Sieť neohradila voči SNS. Xenofóbna strana ideologických balansov sa stáva stranou s najväčším koaličným potenciálom. Tragické a komické.

Podcenená udalosť

Strana maďarskej komunity stiahla už druhého človeka z kandidátky. Prvú pre peňažné machinácie, druhého preto, lebo na bilborde mal napísané slovo autonómia, čo doteraz bolo pre SMK základom politizovania. A teraz vykukol ďalší škandalózny kandidát, ktorý by bol rád, keby sa Slovensko dobrovoľne pripojilo k Maďarsku, pre ktorého je Kotleba sympatický, a bol by rád, keby v slovenskom parlamente sedeli ľudia ako Kotleba. Som zvedavý, koľko ľudí zostane na kandidátke SMK v deň volieb.

Braňo Bezák, copywriter, hudobníkbezák

Udalosť týždňa

Robert Fico patrí k popredným masérom verejnej mienky, a preto je jeho náklonnosť ku kolegovi masérovi pochopiteľná. Neviem, aké fyzioterapeutické techniky pán Kostka používa, ale dúfam, že dokáže vykrútiť krk Ficovej politickej kariére.

Prešľap týždňa

Mierové rokovania o ukončení konfliktu v Sýrii boli bez výsledku prerušené po dvoch dňoch. To znamená, že v tejto vojne stále prehrávame.

Citát týždňa

Miera tajtrlíkizácie slovenskej politiky dosiahla novú nevídanú úroveň, keď Richard Sulík nahral video, kde okrem iného povedal: „…očakávam, že aj Macko Uško a Chrobák Truhlík vyzvú všetky ostatné zvieratká v lese, aby sa k celej situácii postavili ako chlapi a dívali do budúcnosti.“

František Múčka, šéfredaktor denníka Postoj.skmuck

Udalosť týždňa

Robert Fico začal strácať kontrolu nad svojou komunikačnou stratégiou. Vyhecovalo ho k tomu stanovisko biskupa Lacha, ktoré výrazne zasiahlo do kampane. Ukázalo sa, že keď Fico išiel na hranu a dal voličom vybrať si medzi Lachom sťaby „agentom KDH“ a ním, nedopadlo to pre predsedu vlády dobre. Nasledoval rad ďalších udalostí, odkedy ťahá za slabší koniec.

Prešľap týždňa

Keď minister Čislák ohlásil, že v nemocniciach je všetko OK, došiel vzápätí list od lekárov z intenzívky v Žiline, že ich oddelenie je pred kolapsom. Inak, ministri Čislák a Draxler, ktorých rezorty štrajkujú, by určite mali byť v budúcej vláde – za zásluhy. Ak by totiž skončili tak, že premiér by ich povolal na rok a pol do vlády, potom ich nechal vydusiť sa so štrajkujúcimi podriadenými, ktorí štrajkujú hlavne kvôli nemu, a potom by oboch poslal do zabudnutia, tak to by bola iná sociálna nespravodlivosť.

Podcenená udalosť

Najpodcenenejšia veta za posledné obdobie vyšla z úst hovorcu vlády Erika Tomáša a znela: Maja, požičaj mi, prosím ťa, notebook.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie