Denník N

Čo je zvláštne na spore Matovič – Fico? Premiér napríklad porušil daňové tajomstvo

Foto - OĽaNO
Foto – OĽaNO

V spore medzi premiérom a Igorom Matovičom o údajne podvodnom predaji Matovičovej firmy sú na oboch stranách viaceré nejasnosti, obaja plánujú ďalšie tlačovky s novými informáciami.

Robert Fico

Ako sa premiér Robert Fico dostal k dokumentom, ktoré nie sú verejné?

Fico po tlačovke ponúkol novinárom dokumenty o kúpnej zmluve a záznam z daňového úradu, ktoré sa mali týkať predaja Matovičovej živnosti. Fico obchod označil za fiktívny. K týmto dokumentom sa však podľa právnika Transparency International Pavla Nechalu nemal ako dostať, pretože nie sú verejné. „Vieme, že vo firmách pána Matoviča bola policajná akcia. Premiér nemôže vytvoriť scenár, podľa ktorého majú novinári konať, ale má okamžite poskytnúť informácie a vysvetliť, ako sa k nim dostal. Vzniká podozrenie, že zneužíva políciu na kampaň,“ hovorí Nechala. Finančná správa, pod ktorú patria daňové úrady, tvrdí, že informácie nikomu neposkytla.

Porušil Fico zákon?

„Fico zverejnením zápisnice z daňového úradu porušil daňové tajomstvo, hovorí právnik Transparency International Pavel Nechala. Premiér poskytol zápisnicu médiám, daňové tajomstvo je podľa Nechalu informácia o daňovom subjekte, ktorá sa získala pri správe daní, teda aj zápisnica. Nechala hovorí, že by to polícia mala prešetriť. V prípade dokázania viny hrozí za tento trestný čin trest 6 mesiacov až tri roky.

Fico tvrdil, že informácie získal až teraz

Premiér povedal, že na obchod z roku 2008 upozornil až teraz, lebo doteraz nemali podklady. Matovič ukázal záznam z parlamentu z roku 2010, kde o obchodnej operácii hovorí poslankyňa Smeru Renáta Zmajkovičová, no bez menovania firiem.

Môže čakať s informáciami?

Premiér tvrdí, že konal vo verejnom záujme, polícia a finančná správa sa však o informáciách dozvedeli až z tlačovky a na jej základe začali prípad preverovať. Fico hovorí, že ešte neskončili, ohlásil ďalšiu tlačovku a potvrdil, že má aj ďalšie informácie k prípadu. Nechala tvrdí, že ak by išlo o trestný čin, je Ficova občianska povinnosť poskytnúť informácie orgánom.

Je to súčasť kampane?

Premiér vyšiel von s informáciami o obchode, o ktorých vedeli v jeho strane už od roku 2010 tesne pred voľbami. Ako prvých upozornil novinárov a nie políciu. „Aký je dôvod, že nevysvetlil, odkiaľ má informácie, a aký je dôvod, že neinformuje políciu? Jedine volebná kampaň, chce odkloniť pozornosť od káuz,“ hovorí Nechala. Fico zvolal tlačovku na úrad vlády, podobne ako keď šesť týždňov pred voľbami v roku 2010 informoval o štyri roky starej kauze šéfa SaS Richarda Sulíka. Išlo vtedy o predaj pozemkov vo Vajnoroch, na ktorom mal Sulík zarobiť vďaka KDH.

Igor Matovič

Predaj deň pred daňovou kontrolou

Matovič predal podľa Fica svoju firmu deň pred daňovou kontrolou ešte v roku 2008 a kupcovi Pavlovi Vandákovi odovzdal aj celé účtovníctvo za roky 1998 – 2008, ktoré skončilo v zbere, aby sa vyhol pokutám z daňových kontrol. Matovič tvrdí, že nič nezákonne neurobil a daňových povinností by sa obchodom nezbavil. Ani kontrola podľa neho nič nezákonné nezistila.

Odstúpil od zmluvy?

O dva mesiace po predaji firmy Matovič podľa premiéra oznámil daňovému úradu, že od zmluvy odstúpil. Matovič to v piatok nevedel vysvetliť, sľúbil, že informáciu preverí.

122 miliónov na účte

Fico tvrdil, že v deň obchodu prišlo na Matovičov súkromný účet 122 miliónov korún. Matovič hovorí, že prevodom firmy nič nezákonné neurobil a všetky svoje príjmy riadne zdanil. Vysvetľuje, že v skutočnosti predal svoju firmu nie za 122 miliónov, ale za milión korún. Na svoj vlastný účet potom len previedol zvyšok peňazí z firmy.

Peniaze z predaja nemá

Matovičovi dodnes chýba milión korún za predaj firmy, ďalej ho od Vandáka nevymáhal. Ten mal zarobiť na pohľadávkach, ktoré firma mala, a z nich sumu vyplatiť, no podľa Matoviča časom stratili hodnotu a už sa neoplatilo ich vymáhať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie