Denník N

Fico nemá dôkaz, že by bol Matovič daňový podvodník

Okolnosti Matovičovho obchodu spred 8 rokov sú zvláštne, ale ak daniari a polícia nič nezistili, nemá čo premiér rušiť republiku tlačovkami.

Čo vieme isto: Igor Matovič mal históriu svojho podnikania so schránkovými novinami odloženú na svojej živnosti. Mal tam aj staré pohľadávky, ktoré nevymáhal. Určite nemali významnú hodnotu, keď na ne podnikateľ Matovič dlhé roky kašľal.

V roku 2008, keď bol pri moci Smer, sa do tohto – už len na papieri existujúceho – podniku nahlásila opakovaná daňová kontrola. Podnikateľ Matovič požiadal o jej odklad a tesne pred začatím kontroly podnik predal svojmu známemu, ktorý nebol špecialista na vymáhanie pohľadávok.

Všetky peniaze, ktoré mal starý Matovičov podnik na účte (121 miliónov), si Matovič – pochopiteľne – nechal a predal tak fakticky len pohľadávky.

Dôvody, prečo potom nový majiteľ podniku tvrdí, že celé staré účtovníctvo dal do zberu, môžeme len tipovať: Lebo mu bolo len na oštaru. Alebo chcel zarobiť na starom papieri (tri nákladné autá papierov). Alebo ho Matovič naozaj prosil, nech to zničí, nech už si v nich nikto nikdy nebude môcť čítať.

Samozrejme, ponúka sa vysvetlenie, že Matovič sa chcel podniku zbaviť aj preto, aby mal pokoj od daňovej kontroly. Zvlášť ak predaj podniku prebehol deň pred začiatkom opakovanej daňovej kontroly.

No ak sa to dá dokázať, tak to už mali dávno daňové úrady a polícia prešetriť. Ak pripustíme, že za Radičovej vlády mohli byť daniari k Matovičovi benevolentnejší, aj tak tu máme šesť rokov, keď políciu aj daniarov kontroluje Smer.

Miesto toho premiér inscenuje divadlo na pokračovanie, na konci ktorého sa vlastne nedozvieme nič podstatné, ale Igor Matovič bude pre nás už navždy trošku zašpinený.

Voliči si majú hovoriť, že všetci politici sú zlí, aby nebrali vážne informácie o rabovačkách, ktoré organizuje Smer.

Lenže rozdiel tu je – a je veľký, a hoci znie banálne, treba ho opakovať. Tak, napríklad, Igor Matovič je úspešný podnikateľ, ktorý vybudoval firmu obchodom so súkromnými firmami, nezarobil na štáte a zamestnáva ľudí. Komu sa nepáči, nemusí s ním obchodovať, nemusí u neho inzerovať, nemusí u neho pracovať.

Igor Matovič je aj politik, ktorý sa správa tak, že politike svojimi spôsobmi dlhodobo škodí, hoci jemu to zrejme nedochádza. Ale znova, nie je to príživník a neexistuje dôkaz, že by bol podvodník. Komu sa nepáči ako politik, nemusí ho voliť.

Robert Fico je tiež pracovitý človek, no čoraz viac sa nevenuje úlohe spravovať štát, ale pomáha kryť svojich kumpánov. A útočí na ľudí, ktorí sa previnili najmä tým, že sa mu vzopreli.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie