Denník N

Z karnevalu v Kolíne hlásia sexuálne útoky, reportérku napadli v priamom prenose

Esmeralda Labye v priamom prenose z Kolína. Zdroj: RTBF
Esmeralda Labye v priamom prenose z Kolína. Zdroj: RTBF

Belgickú novinárku obťažovali traja muži, jeden ju chytil za prsia. Podľa nej išlo o „európsky vyzerajúce“ osoby.

Ani zvýšená prítomnosť policajtov, preventívne kontroly podozrivo vyzerajúcich mužov či väčšia ostražitosť žien nezabránili sexuálnym útokom na účastníčky kolínskeho karnevalu.

Policajti zaznamenali podľa nemeckých médií počas prvej noci od 18 do 22 prípadov sexuálneho obťažovania vrátane znásilnenia a zadržali 181 ľudí. Minulý rok mali za prvú noc 13 prípadov sexuálne motivovaných útokov.

Tradičný kolínsky karneval sa tento rok začal v nervóznej atmosfére po tom, čo sa silvestrovské oslavy zvrhli na hromadné obťažovanie a okrádanie žien mužmi hlavne zo severnej Afriky. Udalosti v Kolíne vtedy zásadne otriasli nemeckou verejnosťou a podieľali sa aj na zmene postoja k utečencom. Pre zatajovanie skutočného rozsahu incidentu, keď trestné oznámenia napokon podalo viac ako 900 žien, musel odísť aj kolínsky policajný šéf.

Reportérku chytili za prsia

Obeťou obťažovania na karnevale sa stala aj belgická novinárka Esmeralda Labye, ktorú trojica mužov napadla v živom vstupe. Keď reportérka divákom v Belgicku opisovala udalosti v Kolíne, traja muži za jej chrbtom robili obscénne gestá. Potom, keď doreportovala a čakala, kým sa jej poďakujú zo štúdia, jej jeden zašepkal do ucha, či by sa s ním chcela vyspať, a chytil ju za prsia. Novinárka a jej kameraman podali trestné oznámenie.

Nemecký portál local. de napísal, že zo záberov, ktoré mal k dispozícii, sa zdá, že novinárku obťažovali „európsky vyzerajúci“ muži. Potvrdila to aj ona. Stanica RTBF, pre ktorú novinárka pracuje, sa rozhodla z úcty k nej video neukazovať online. Majú ho však k dispozícii policajti.

Zastavujú prisťahovalcov

BBC napísala, že obavy pred karnevalom mali aj kolínski prisťahovalci. Jej reportéri hovorili s 22-ročným Afričanom Fideleisom, ktorého počas prvej karnevalovej noci viackrát zastavili policajti, vypytovali sa ho, odkiaľ je, a kontrolovali mu doklady.

Mladý muž hovoril, že sa cíti zahanbený a že po udalostiach na Silvestra očakával, že ľudia sa teraz k nemu budú správať inak ako dovtedy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sexuálne útoky v Kolíne

Svet

Teraz najčítanejšie