Denník N

Fico o tom, či získal dôkazy o Matovičovi legálne: Pán redaktor, nech vás to netrápi

Premiér Robert Fico. Foto N - Tomáš Benedikovič
Premiér Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 16.00 – Premiér ďalej tají, odkiaľ má dokumenty o tom, čo riešil Matovič na daňovom úrade. Poďme sa teraz sústrediť na obsah, odkazuje.

Rýchly sled tlačoviek a pozornosť venovaná jednému súperovi. Premiér podobnú taktiku používa často, naposledy vlani v lete pri Radoslavovi Procházkovi. Podobne sa však venoval aj Andrejovi Kiskovi, Mikulášovi Dzurindovi či Richardovi Sulíkovi.

Tentoraz je cieľom líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. Fico aj v sobotu zvolal tlačovku k jeho údajným daňovým podvodom, tentoraz do Košíc. Zopakoval, že sa podľa neho Matovič vyhol daňovej kontrole a sankciám tým, že previedol svoju firmu Pavlovi Vandákovi za 122 miliónov korún.

Ešte v ten deň odovzdal podľa premiéra celé účtovníctvo na Pavla Vandáka a v ten istý deň došla suma 122 miliónov korún na Matovičov súkromný účet. Celé účtovníctvo za roky 1998 – 2008 podľa Fica skončilo v zbere papiera. Krátko nato Matovič podľa premiéra oznámil daňovému úradu, že od zmluvy odstúpil.

Seriál pokračuje

Premiér na tlačovke opäť nevysvetlil, odkiaľ má doklady o tom, čo riešil Igor Matovič na daňovom úrade. K podozreniu z porušenia daňového tajomstva nepovedal nič.

„Poďme sa teraz sústrediť na obsah a potom, keď dokončíme tento seriál, lebo my budeme pokračovať, dostanete presnú informáciu o pôvode týchto dokumentov,“ povedal. „Podstatné je, že nikto tieto dokumenty nepoprel. Každý súhlasí, že sú pravé. Sústreďme sa na fakty, ktoré nikto nepopiera.“

Na otázku, či aspoň môže povedať, že všetky doklady získal legálne, odpovedal: „Pán redaktor, nech vás to netrápi. Dostanete odpoveď v správnom čase. Na sto percent to poviem.“

Fico opäť zdôrazňoval, že jeho tlačovky sú vo verejnom záujme a Matovič nemá právo stavať sa do pozície morálnej autority. „Hovorí: ja som najkrajší, najčistejší a najlepší, toto je banda zlodejov, ja to tu všetko vykrágľujem. Ak na tom buduje svoju kariéru, musí verejnosť vedieť, čo pán Matovič robil ako podnikateľ.“

Premiér pripomenul i Matovičovo obvinenie, že má účty na Belize. „Vtedy ste sa nikto nepýtali, odkiaľ má on také informácie.“

Čo je vlastne nové?

V čom vlastne od piatka nastal posun v spore Fico verzus Matovič? Len v detailoch. Matovič v piatok ako jeden z dôkazov, že Ficovi ide len o predvolebnú kampaň, ukázal video poslankyne Renáty Zmajkovičovej, ktorá podobný príbeh spomína už v roku 2010. Premiér pritom tvrdil, že informácie o transakcii získali až teraz. V Košiciach už Fico tvrdil, že o všetkom vedeli skôr, ale až teraz získali dôkazy.

Premiér na sobotnej tlačovke predložil list, ktorý má byť dôkazom, že Matovič od zmluvy s Vandákom odstúpil, a teda sa podľa neho snažil zámerne vyhnúť kontrole. Podľa Fica Matovič v piatok klamal, keď vravel, že si na odstúpenie od zmluvy nepamätá.

Matovič mal podľa Fica klamať aj pri vysvetľovaní toho, koľko zo 122 miliónov sa mu vrátilo späť. Líder OĽaNO povedal, že v skutočnosti predal svoju firmu nie za 122 miliónov, ale za milión korún a na svoj vlastný účet potom len previedol zvyšok peňazí z firmy.

Od Vandáka z predajnej sumy milión korún nevidel nič, Vandák mu podľa neho dodnes nezaplatil. Fico v Košiciach ukazoval pokladničný doklad, ktorý mal dokázať, že líder OĽaNO dostal od Vandáka 348-tisíc korún.

Matovič: Obránim sa 5. marca

Vzájomné obviňovanie sa z klamstiev pokračovalo v sobotu popoludní v Bratislave, kam zvolal brífing Igor Matovič. Fico podľa neho klame napríklad v tom, že až teraz získali doklady o jeho údajnom daňovom podvode. Poslankyňa Renáta Zmajkovičová mu ich mala ukazovať už pred šiestimi rokmi.

Všetky podstatné detaily a nezrovnalosti chce vysvetliť v priebehu budúceho týždňa, na mnohé veci si totiž vraj po ôsmich rokoch už presne nepamätá. Týka sa to napríklad toho, či dostal od Vandáka 348-tisíc. „To je dnešných 11-tisíc eur. V tom čase som zarábal oveľa viac a 11-tisíc eur bolo pre mňa toľko, ako je pre vás dnes tridsať, čím sa nechcem nikoho dotknúť,“ povedal.

Fico sa ale podľa neho usvedčil z klamstva aj v momente, keď riešil, či líder OĽaNO odstúpil, alebo neodstúpil od zmluvy. V liste Vandákovi sám premiér citoval, že odstupuje od zmluvy doručením účtovných záznamov. Keďže tie však boli v zbere, odstúpenie by nemalo byť platné. „Na 99 percent som si istý, že som od zmluvy neodstúpil,“ tvrdí.

Najpodstatnejšie z celého príbehu podľa Matoviča je, že ho nikto neusvedčil z daňového podvodu a všetky peniaze zo svojej starej firmy zdanil. Na Fica v tejto chvíli trestné oznámenie podávať nebude, nestojí mu vraj za to. Obrániť sa chce 5. marca tým, že pomôže opozícii poraziť Smer.

Fico: Sakra sme platili za chyby

Podľa premiéra je Matovič politik a musí zniesť vyššiu mieru kritiky, tak ako to schytáva on či jeho vláda. „Aj my sme urobili chyby a za niektoré sme vyvodili sakra zodpovednosť. Dotklo sa to najvyšších predstaviteľov štátu,“ narážal na odstúpenie predsedu parlamentu Pavla Pašku.

Fico tiež povedal, že musí chrániť meno vlády, vraj tu už ide dokonca o republiku. „Keď niekto len tak tára, že banda zlodejov je na čele štátu, bez dôkazov, my máme právo ukázať, kto to hovorí.“

Premiér sa podobným spôsobom ako na Matoviča sústredil už na viacero politikov. Vlani v lete organizoval sériu tlačoviek k vzťahu predsedu Siete Radoslava Procházku s právnikom Petrom Kubíkom, ktorý vymáha miliónovú pohľadávku od mesta Martin. Primátorom mesta je podpredseda Siete Andrej Hrnčiar a Procházka bol svedkom na Kubíkovej svadbe.

V roku 2010 Fico sériou tlačoviek prinútil odstúpiť z čela kandidátky SDKÚ Mikuláša Dzurindu. Dôvodom bola päť rokov stará kauza straníckeho dlhu, ktorý spolu s budovou SDKÚ na Medenej prebrala malá eseročka Soul.

Krátko nato na šéfa strany SaS Richarda Sulíka vytiahol kauzu, o ktorej sa písalo už pár rokov predtým. V roku 2005, keď Sulík šéfoval bratislavskému podniku Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), firma FaxCopy, ktorú sám založil a mal v nej podiel, od OLO kúpila takmer dvojhektárový pozemok za asi 45 miliónov korún. Podľa Fica pozemok o rok predala za takmer 87 miliónov.

Pred dvomi rokmi počas kampane pred prezidentskými voľbami zase Fico zvolával podobné tlačovky, aby novinárov presvedčil, že jeho súper Andrej Kiska má kontakty so scientológmi a zbohatol na úžere.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie