Denník N

Penta už kvôli Gorile varovala aj Kaliňáka

Ilustračné foto - Tasr
Ilustračné foto – Tasr

Finančná skupina chce, aby inšpekcia preverila šéfa tímu Mareka Gajdoša. To, aby sa ku Gorile nevyjadroval, už napísali aj ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.

Nevyšetrovať, nepísať, ani o tom nehovoriť. Taká je taktika finančnej skupiny Penta v kauze Gorila. O vymazanie všetkých informácií, ktoré s kauzou súvisia, žiadali na viacerých súdoch a inštitúciách, aj v parlamente. Akonáhle niekto o Gorile niečo napíše, Penta posiela „upozornenie“ a kvôli výrokom o kauze už varovala aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Stalo sa tak ešte pred rokom kvôli ministrovým vyjadreniam o kauze v Denníku N. „Obraz o tom, ako to približne prebehlo, ktorí ľudia sú podozriví z akých konaní, taký obrázok šéf tímu predstaví. Nemalo by zmysel to nezverejňovať. Preto sa to robí,“ povedal vtedy Kaliňák v texte Informácie z Gorily sa potvrdzujú, odkazujú policajti po troch rokoch.

„Váš výrok nemožno, vzhľadom na vaše postavenie, na vašu politickú funkciu a na nezávislosť špecializovaného vyšetrovacieho tímu, pokladať za prípustný,“ napísal Kaliňákovi krátko po vyjdení článku Haščák.

Odvoláva sa na to, že informácie z vyšetrovania môže poskytnúť iba vyšetrovateľ. Bežne však vyšetrovateľ komunikuje s ministrom a poskytuje mu podklady k jednotlivým kauzám, ak uzná za vhodné, že ich minister môže zverejniť. Tím Gorila navyše vznikol na základe rozhodnutia ministra vnútra a je to teda jeho tím. Na začiatku bol ministrom Daniel Lipšic, no Kaliňák tím zachoval a povedal, že bude vyšetrovať dovtedy, dokedy to bude považovať samotný tím za potrebné.

Penta Kaliňákovi napísala, že „je neprípustné, aby ste sa z titulu vašej funkcie vyjadrovali k činnosti vyšetrovacieho tímu a už vôbec nie k spôsobu, akým by sa malo naložiť s výsledkami vyšetrovania“. Kaliňáka žiadajú, aby sa zdržal ďalšieho uvádzania „výrokov s rovnakým alebo obdobným obsahom“.

„Minister vnútra je médiami neustále dotazovaný na vyšetrovanie kauzy Gorila, týmto otázkam sa jednoducho nedá vyhnúť. Do žiadneho vyšetrovania nezasahuje. Tak ako avizoval hneď po nástupe do funkcie, tím Gorila zostane zachovaný a má voľné ruky. Pánom trestného konania na Slovensku je prokuratúra,“ reagoval na Haščákov list Ivan Netík, Kaliňákov hovorca. Minister podľa neho Pente neodpísal.

Šéf Penty Jaroslav Haščák. Foto – TASR
Šéf Penty Jaroslav Haščák. Foto – TASR

Prekáža im šéf tímu

Penta kritizuje nielen Kaliňáka, ale prekáža jej aj šéf vyšetrovacieho tímu Marek Gajdoš. Podala naňho oznámenie pre podozrenie, že vyzrádza informácie zo spisu. Potvrdil to policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý podanie Penty odoslal na inšpekciu ministerstva vnútra.

Stalo sa tak po tom, čo aktuality.sk zverejnili článok Malchárek z Gorily dostal po odchode z politiky milióny od podozrivej firmy s cyperskými vlastníkmi. „Penta hovorí, že mohlo dôjsť zo strany polície k vyzradeniu bankového tajomstva,“ potvrdil Gašpar.

Penta to nechcela bližšie komentovať. „Verejnosti je známa naša kritika spôsobu komunikácie kauzy zo strany vyšetrovacieho tímu, či už verejnými vyjadreniami v minulosti alebo objavovaním sa informácií na verejnosti, ktoré s pravdepodobnosťou hraničiacou istote nemôžu mať pôvod inde ako vo vyšetrovacom spise. Ak sa takýmto spôsobom „vyšetruje“, logicky sa to klientovi nepáči. Nedisponujeme však dôkazmi, len indíciami, takže ani nikoho neobviňujeme, vrátane pána Gajdoša,“ napísal právny zástupca Penty Martin Škubla.

Penta už dávnejšie povedala, že sa jej nepáčilo, keď napríklad Gajdoš vyhlásil, že informácie z Gorily sa potvrdzujú. Neskôr mu špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zakázal o prípade komunikovať s médiami a vyhradil si právo, že tak bude robiť len on. Na otázky však Kováčik väčšinou nijak konkrétne neodpovedá. Kováčik zasiahol do vyšetrovania aj tak, že odmietol žiadosť polície o vypočutie svedka Gorily, bývalého agenta SIS Petra Holúbeka.

„Vyšetrovateľ svojimi nekonkrétnymi a nekorektnými vyjadreniami prispieva k manipulácii verejnej mienky v neprospech takzvaných podozrivých osôb za situácie, keď sa tieto osoby proti tomu procesne nemôžu nijako brániť. Vyjadrujeme nad takýmito metódami „vyšetrovania“ pohoršenie,“ vyhlásila v minulosti Penta.

Inšpekcia podnet dostala len minulý týždeň, zatiaľ nepovedala, ako bude ďalej postupovať.

Vyšetrovateľ tlčhuba, novinár pavián

Gorila je spis, ktorý mal vzniknúť na základe odpočúvania Slovenskou informačnou službou bytu na Vazovovej ulici, kde sa šéf Penty Jaroslav Haščák stretával s politikmi a štátnymi úradníkmi a hovorili aj o úplatkoch. Penta považuje celé stíhanie za nezákonné a na politickú objednávku. Na Ústavnom súde dosiahla rozhodnutie, ktoré označilo rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave, ktoré dávali povolenie na odpočúvanie bytu na Vazovovej ulici, za nezákonné. Zároveň Penta žiada vymazať všetko, čo ku Gorile v štátnych inštitúciách vzniklo.

O celej kauze zriadila aj vlastnú internetovú stránku, kde sa advokát Martin Škubla pýtal, či vyšetrovateľ Gorily Gajdoš nie je „tlčhuba“ a novinára Daga Daniša po jeho komentári o Pente prirovnal k „paviánovi“.

„Novinár Daniš označil aj mňa za Gorily v oblekoch, ktoré ho buzerujú. Mierou expresivity sa ani nepribližujem. Expresivita napokon zodpovedala žánru, v ktorom bol výrazový prostriedok použitý, nešlo o úradný právnický text, ani tlačovú správu,“ napísal Škubla s tým, že aj on má slobodu prejavu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Gorila

Slovensko

Teraz najčítanejšie