Denník N

Minister Pavlis ušiel, podozrivé schránky z Curacaa vysvetľovať nechcel (+video)

Minister Pavol Pavlis. Foto N - Vladimír Šimíček
Minister Pavol Pavlis. Foto N – Vladimír Šimíček

Na otázky o firme z karibského Curacaa minister hospodárstva neodpovedá, opozícia sa chystá na jeho odvolanie. Karibská firma prebrala Pavlisovu firmu, ktorá od štátu môže vysúdiť desiatky miliónov.

Opozícia začala zbierať podpisy na odvolanie ministra hospodárstva Pavla Pavlisa zo Smeru.Ten mal dnes pred výborom Národnej rady poslancom vysvetliť, kto je za firmou, ktorá pôvodne patrila jemu a ktorá môže od štátu vysúdiť 60 miliónov eur. Minister jej požičal na poplatok na súde.

Pavlisova firma Port Service sa v roku 2001 prihlásila do súťaže na privatizáciu spoločnosti Slovenská plavba a prístavy.

Za prvej Dzurindovej vlády však vyhrala firma spoločnosti Penta, hoci Pavlisova firma dala lepšiu ponuku. Pavlis zažaloval Fond národného majetku pre ušlý zisk.

V roku 2002, keď spor stále bežal, ho Smer nominoval za člena dozornej rady Fondu. Médiá na to upozornili v roku 2011, keď bol Pavlis poslanec.

Firma všetky žaloby prehrala, až jej v roku 2009 pomohol bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka, ktorý podal mimoriadne dovolanie. Svoje rozhodnutie nevedel vysvetliť.

Port service zastupovala Danuša Tichá, manželka vtedajšieho Trnkovho námestníka Generálnej prokuratúry.

Bratislavský prístav je miliónový prípad. Foto - TASR
Bratislavský prístav je miliónový prípad. Foto – TASR

Najvyšší súd na základe Trnkovho dovolania kauzu zvrátil. Sudkyňa Darina Ličková však vtedy pripojila odlišné stanovisko. Podľa nej v prípade nebol porušený zákon.

Pavlis tvrdí, že vtedy už vo firme nebol, no blogerka Veronika Remišová pred niekoľkými dňami upozornila na to, že to bol on, kto firme požičal peniaze na zaplatenie poplatku, aby mohla dovolanie podať. Išlo o 20-tisíc eur a Remišová si to všimla v účtovnej uzávierke firmy.

Oficiálnym akcionárom je dnes firma Castelo Holding so sídlom na karibskom ostrove Curacao. Smer len nedávno predložil do parlamentu zákon, ktorý má bojovať proti schránkovým firmám.

Kto je za firmou na Curacao? Minister neodpovedal, len buchol dvermi na limuzíne s tým, že sa ponáhľa na hodinu otázok v Národnej rade.

Pavlis: túto kapitolu som už uzavrel

„Uzavrel som jednu kapitolu, som presvedčený, že som postupoval správne. Dnes som desať rokov za tým, zastávam post ministra hospodárstva a je mojou povinnosťou obhajovať záujmy štátu. Keby som v roku 2002 vedel, že budem možno niekedy ministrom a že sa fiktívne možno dostanem k vašim 60 miliónom, tak tu nesedím,“ hovoril Pavlis na výbore poslancom. Zdôrazňoval, že vôbec ešte nie je jasné, že štát spor prehrá a bude musieť schránke platiť.

Na ich opakovanú otázku, prečo zaplatil zálohu na súde on, keď vo firme už nebol, neodpovedal. Do vlastných vyjadrení sa zamotal už v stredu, keď hovoril, že mu ich dal nový majiteľ preto, lebo sa nevedel dostať k účtu. „Do konca valného zhromaždenia bola  spoločnosť stále majiteľom tohto účtu, ukončením valného zhromaždenia končí činnosť spoločnosti, do toho momentu som mohol robiť prevody, mohol som disponovať  účtom a tým to aj končilo,“ povedal.

Peniaze sú v účtovnej uzávierke uvedené ako pôžička od Pavlisa, dnes na výbore vysvetľoval, že v uzávierke sú chyby.

Opozičné otázky

„Ak to neboli vaše prostriedky, tak ste boli povinný banke nahlásiť, že išlo o prostriedky tretej osoby. Urobili ste to? Odkiaľ prišli tie prostriedky? Ako sa sem dostali z Holandských Antíl?“ pýtal sa Pavlisa poslanec Daniel Lipšic (Nova).

Ten sedel na výbore spolu s poslancami Alojzom Hlinom (Občania), Igorom Matovičom (OĽaNO) a Richardom Sulíkom (SaS).

Parlamentný výbor. Foto N - Vladimír Šimíček
Parlamentný výbor. Foto N – Vladimír Šimíček

Za nepriznanie pôžičky v majetkovom priznaní podal poslanec Miroslav Beblavý podnet na výbor pre možné porušenie zákona o konflikte záujmov.

Lipšic počas stretnutia výboru viackrát rozčúlil poslanca Smeru Maroša Kondróta, ktorý opozičných poslancov nazval „lúzou z ulice“ a na Lipšica počas výboru kričal, aby opustil miestnosť.

Celý výbor sledovala aj blogerka Remišová, ktorá je poslankyňou v miestnej časti Bratislava-Staré Mesto. „Je to ukážka našej politickej reality, je to jasný konflikt záujmov,“ hovorila.

Má blízko k Babišovi

Šesťdesiat miliónov eur, o ktoré môže prísť štát, potečie do firmy, ktorú kedysi cez jej matku ovládal Pavlis spoločne s dnešným českým ministrom financií Andrejom Babišom.

O tom, že ich dobré vzťahy pretrvali dodnes, svedčí to, že náš minister Babišovi koncom minulého roka osobne blahoželal na oslave jeho šesťdesiatky.

Pár mesiacov predtým odklepla vláda Róberta Fica Duslu Šaľa z Babišovho portfólia štedré daňové prázdniny: takmer 60 miliónov eur.

O špeciálnej pomoci sa nikto nemal dozvedieť. Päť dní pred tým, ako o ňu chemička požiadala, vstúpili do platnosti zmeny zákonov, vďaka ktorým o najväčších dotáciách vôbec nemusí rozhodovať vláda na verejne dostupných rokovaniach.

Stačilo, aby dotáciu potichu odklepol vtedajší minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Na pozícii štátneho tajomníka bol Pavlis, ministrom sa stal v lete.

Neodpovedal. Foto N - Vladimír Šimíček
Neodpovedal. Foto N – Vladimír Šimíček

Premiér povedal zatiaľ

Premiér Fico ešte v roku 2013 na sneme vyzýval straníkov, aby svoje kauzy novinárom vysvetľovali. V stredu Fico vyhlásil, že na odvolanie Pavlisa „zatiaľ“ nevidí dôvod. Na otázky N včera neodpovedal.

„Podľa môjho názoru nie je to ani kauza, je to téma, ktorú si niekto vymyslel, niekto, kto sedel večer pri internete a hľadal niečo, čo nie je,“ povedal Pavlis ešte na výbore.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie