Denník N

Sestry: Do nemocníc sa vrátime všetky alebo žiadna

Sestry za vyššie platy viackrát protestovali. Foto – TASR
Sestry za vyššie platy viackrát protestovali. Foto – TASR

Sestry sa chcú vrátiť do nemocníc, majú však podmienky. Ak im ich nesplnia všetky nemocnice, nevrátia sa, tvrdia.

Z nemocníc odišlo na začiatku mesiaca zhruba 600 sestier. Po takmer týždni im premiér Robert Fico, ktorý im dovtedy nič neponúkol, povedal, že sa môžu vrátiť do nemocníc, ktoré ich vezmú späť. Ich požiadavkam podľa neho nie je možné vyhovieť, za výpovede im nebudú hroziť od riaditeľov žiadne postihy.

Žiada ich, aby svoje požiadavky vyjednávali už po návrate do práce. Mohli by im podľa neho zaplatiť aj za týždeň, čo neboli v práci.

Každá sestra si individuálne môže s riaditeľom tiež vyrokovať zvýšenie platu a ďalšie podmienky, dodal.

Sestry okrem zvýšenia platov chcú, aby mali zmluvy na dobu neurčitú, a to vo všetkých nemocniciach. 

„Nespájajme, prosím, tieto veci s návrhom memoranda, ktoré pripravili odborárky, pretože profesné organizácie označili tento dokument za nerealizovateľný. Mnohí hovoria o protiústavnosti tohto dokumentu. My sme ho označili za dokument, ktorý jasne naznačuje, že odborárky sa nechcú dohodnúť,“ povedal Fico.

Najkritickejšia je situácia v nemocniciach v Žiline a Prešove. Tu dalo výpovede najviac sestier – v Prešove zhruba 300 v Žiline takmer 200.

Všetky naraz

Sestry však chcú, aby rovnaké podmienky mali všetky, ktoré podali výpovede. V pondelok tak plánujú ísť zástupkyne sestier rokovať s riaditeľmi o nových zmluvách. „Sestry v najbližších dňoch predložia návrhy pracovných zmlúv, počkajú na podpis riaditeľa a keď budú všetky zmluvy na celom Slovensku podpísané, sestry nastúpia spoločne a jednotne na svoje pôvodné pozície,“ tvrdia zástupkyne sestier z odborov aj komory.

Sestry sa podľa nich chcú vrátiť všetky. „Ale v prípade, že niektorý z riaditeľov by nedodržal verejný prísľub premiéra, sa nevráti ani jedna z nich,“ dodali.

V záujme riaditeľov teraz podľa nich je, aby sa sestry vrátili čo najskôr. „Sestry sú pripravené okamžite nastúpiť, teraz je rýchlosť ich návratu výlučne v rukách riaditeľov nemocníc,“ hovoria odbory a komora.

Nerokoval s nimi

Premiér dal svoju ponuku sestrám už v piatok. Nerokoval však o nej s nimi a svoje stanoviská si posielajú najmä cez médiá.

Kritizuje to aj Lekárske odborové združenie: „Nerozumieme, prečo si pán premiér Robert Fico po svojom verejnom sľube nepozval k sebe predstaviteľky zdravotných sestier, aby sa riziková situácia v nemocniciach konečne vyriešila,“ napísal vo vyhlásené šéf lekárkych odborov Peter Visolajský.

„Začíname si myslieť, že výzva pána Roberta Fica nebola úprimná, a bola to iba mediálna hra politika. Upozorňujeme však na to, že hry politikov sa nedajú hrať v nemocniciach,“ dodal.

Visolajský kritizoval aj opozíciu. Tá aj napriek tomu, že sestry aj štrajkujúci učitelia žiadali mimoriadnu schôdzu, ju ešte nezvolali s odôvodnením, že potrebujú ešte pár dní.

„Považujeme to za absolútny nezáujem o občanov aj zo strany opozície,“ napísal Visolajský. Vyzval preto opozíciu, aby na premiéra začali vyvíjať tlak. „Zároveň vyzývame Roberta Fica aby po tom, čo už sestry prijali jeho ponuku, aby naplnil svoj imidž džentlmena z osláv MDŽ a sestry prijal a konečne zabezpečil bezrizikový chod našich nemocníc,“ dodal.

Naposledy sa s nimi stretol ešte predtým, ako odišli z nemocníc – 29. januára. Nepozval ich na rokovanie, sestry sa mu „nanútili do programu“, ako povedal. Nič im neponúkol.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák sa s nimi od ich odchodu z nemocníc nestretol a ubezpečoval verejnosť, že situácia je v poriadku a starostlivosť sa poskytuje tak ako sa má. Podal aj trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Výpovede sestier

Slovensko

Teraz najčítanejšie