Denník N

Intenzívnejším cvičením viac kalórií nespálite, telo ušetrí energiu inde

šAktívni ľudia s energiou hospodária efektívnejšie. Ilustračné foto - Tasr
šAktívni ľudia s energiou hospodária efektívnejšie. Ilustračné foto – Tasr

Naše telo sa na vysokú záťaž adaptuje, a ak minieme viac energie pri cvičení, menej sa pohybujeme zvyšok dňa a trávime viac času oddychovaním.

Lifestylové časopisy, fitnescentrá a osobní tréneri sa v nás snažia vyvolať predstavu, že čím viac cvičíme, tým viac kalórií spálime. Ak sa napriek pravidelnému cvičeniu ručička na vašej váhe nehýbe, možno nájdete vysvetlenie v novej štúdii od antropológa Hermana Pontzera z newyorskej City University.

Pontzer a jeho kolegovia použili zariadenia na meranie fyzickej aktivity, aby preskúmali účinky cvičenia na denný výdaj energie. Na vzorke 332 dospelých ľudí rôznej telesnej konštrukcie, veku, pohlavia či národnosti najskôr vyhodnotili, ako energetický výdaj závisí od našej telesnej stavby a životného štýlu. Potom tieto veličiny z výpočtov odstránili a zamerali sa čisto na vplyv cvičenia na spaľovanie kalórií.

Telo sa na intenzívne cvičenie adaptuje

Podľa meraní spočiatku stúpa množstvo spotrebovaných kalórií so zvyšujúcou sa fyzickou aktivitou lineárne, takže priemerne aktívni ľudia za deň spotrebujú viac energie ako sedavé typy.

Pri vyššej záťaži však tento trend prestáva platiť. „Fyzicky najaktívnejší ľudia spotrebovali každý deň rovnaké množstvo kalórií ako ľudia, ktorí boli iba priemerne aktívni,“ uviedol Pontzer.

Asi každému hneď napadne otázka, kam sa potom tá nadbytočná energia stráca. Zdá sa, že telo sa na vysokú záťaž adaptuje, a ak minieme viac energie pri cvičení, menej sa pohybujeme zvyšok dňa a trávime viac času oddychovaním.

Ďalším vysvetlením je, že najzdatnejší športoví nadšenci dokážu s energiou hospodáriť efektívnejšie. Potrebujú menej energie na bežné fungovanie tela, ako na spracovanie živín a imunitné reakcie.

Cvičenie nie je len o boji s nadbytočnými kilami

„Viac cvičenia môže byť stále prospešné pre vaše zdravie, ale ak už ste priemerne aktívni, neuvidíte žiadnu zmenu v energetickom výdaji,“ povedal Pontzer pre New Scientist.

Cvičenie na boj s nadbytočnými kilami nestačí, ale zo zdravotného hľadiska aj tak prináša množstvo výhod. Pravidelným cvičením sa znižuje riziko srdcovo-cievnych chorôb, cukrovky, depresie, rakoviny hrubého čreva a prsníka.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je nedostatok pohybu zodpovedný za šesť percent celosvetových úmrtí a patrí mu tak v rebríčku smrteľných rizikových faktorov štvrté miesto. Aj keď cvičenie nie je zaručenou cestou k strate kilogramov, určite pomáha k zdravšiemu životu.

Dostupné z DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.cub.2015.12.046

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie