Denník N

Kultúru, poprosím

Ľudia bez kultúrnych aktivít majú 1,6-krát vyššiu mortalitu ako tí, ktorí sa kultúre venujú pravidelne.

Vyzerá to tak, že predvolebné debaty a témy sa rozhodne nevyvíjajú podľa predvídateľných scenárov. Štrajk učiteľov a výpovede sestier môžu byť, samozrejme, diabolským komplotom opozície či iných temných síl, ak by však tieto špičky ľadovca nemali pod sebou masy veľkosti kontinentov, ich témy a apel by rozhodne nezazneli s takou razanciou.

Keď v aute dlho nevymeníte olej, jedného dňa sa vám motor zadrie, aj keď ste si ho vytunovali naleštenými spojlermi a hifi aparatúrou. A keď následne nenájdete nikoho, kto sa naučil ho opravovať, bude vám nanič aj ten dokonalý bezpečnostný systém, ktorý ste si doň vďaka dotáciám nechali namontovať. 

Dlhoročné ignorovanie istých oblastí spoločnosti, neochota či neschopnosť reformovať rezorty, ktoré neukážu okamžité výsledky, či podceňovanie „mäkkých“ a kvalitatívnych ukazovateľov na úkor „tvrdých“ a kvantitatívnych spôsobuje čoraz desivejšie klepotanie a vŕzganie motora, ktorý sa onedlho rozpadne.

Aby bolo jasno – rozklad školstva a zdravotníctva nie je len Ficov problém. Tieto rezorty dlhodobo ignorovali či dokonca tunelovali aj mnohí z tých, ktorí dnes ostentatívne kričia na ich obranu a sľubujú novú dobu. Obe oblasti neboli súčasťou pravicových reforiem, pretože sa príliš ťažko vtesnávali do excelových tabuliek, a tí, čo si hovoria socialisti, ich vycicali takmer do bezvedomia.

Neschopnosť vidieť ďalej ako za horizont volebného obdobia a vnímať hrozbu, ktorú táto ignorácia prinesie, sa nedá nazvať inak než hlúposťou. Nie „ich“ hlúposťou, ale „našou“.

Viem o ešte jednej oblasti, ignorácia ktorej môže napáchať dlhodobé a nenapraviteľné škody. Je ňou, hm, kultúra…

Že ako môžem porovnávať nejakú panskú zábavku so zdravím a životom? Hoci je takáto komparácia logickým i argumentačným nezmyslom, nezaškodí v tejto súvislosti spomenúť štúdiu talianskych vedcov pod vedením profesora Piera Luigiho Sacca, ktorá ukázala, že ľudia, ktorí neparticipujú na žiadnych kultúrnych aktivitách, majú 1,6-krát vyššiu mortalitu vo všetkých kategóriách ako tí, ktorí tak robia pravidelne.

Vzťah kultúry a vzdelávania je oveľa očividnejší – kultúra a umenie dáva vzdelávaniu kontext minulosti a budúcnosti, spája tvrdé poznatky mäkkým tkanivom súvislostí a ukazuje, že príbehy a boje, ktoré prežívame, sú súčasťou odvekého zápasu človeka o vlastnú ľudskosť.

Kultúra z nás pomáha vytvoriť hrdých ľudí s identitou, ktorí sa dokážu postarať o svoju krajinu a jej dôstojnosť.

Takže keď sme už pri tých objednávkach, ešte kultúru, vkus a hrdosť poprosím.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie