Denník N

Báť by sme sa mali vlastných hlupákov

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Skutočná hrozba neprichádza s utečencami. Rastie nám pomaly, potichu doma a väčšina si ju nevšíma.

Ani v jednom prípade zatiaľ nevieme naisto, kto je vinníkom. Na prvý pohľad je však pravdepodobné, že mladíci, čo v nemeckom Kolíne počas karnevalu obťažovali belgickú reportérku, neboli utečenci ani pravoverní moslimovia. Aj podľa výpovede napadnutej to boli Nemci. Len veľmi hlúpi, že to robili v priamom prenose, alebo aspoň poriadne otupení alkoholom.

Každopádne to asi boli praví roduverní domáci, čo nevedeli, ako sa majú, v súlade s európskymi hodnotami, správať k žene. Nevedeli to rovnako ako mnohí z utečencov/imigrantov. Týmto mladíkom však ich správanie kamaráti ani krajná pravica vytýkať nebudú.

Možno tiež risknúť predpoklad, že sa tieto dve množiny výrazne prekrývajú. Dvaja z trojice mali niečo ako vojenské oblečenie. Neznamená to nutne, že sú vojaci, podobné uniformy si bežne kúpite. Niečo to však môže naznačiť o ich ideovej orientácii. Normálni ľudia na takéto akcie v maskáčoch nechodia.

Ku krajnej pravici pravdepodobne patria tí, čo v sobotu podpálili pražské centrum organizujúce zbierku pre utečencov. Extrémisti boli určite tí, čo počas protiimigrantskej demonštrácie v Prahe napadli štáb Českého rozhlasu, a asi s nimi sympatizuje policajt, ktorý podľa reportérov proti útočníkom nezasiahol s odôvodnením, že si to napadnutí zaslúžia.

Rastúca „odvaha“ náckov používať fyzické násilie neprekvapí v atmosfére, keď ich názory legitimizujú politické špičky. V Česku úlohu, akú na Slovensku plní Fico, hrá prezident Zeman.

Nič, čo robia náckovia, nezmení to, že integrácia utečencov bude ťažká a u mnohých neuspeje. Potvrdzuje to však, že skutočnou hrozbou pre západnú civilizáciu nie sú hlupáci a fanatici, čo čerstvo prichádzajú, ale tí, čo sú tu doma a navonok sa od nás nijako nelíšia. Aj preto, lebo patria k nám, a tak ich prehliadame a podceňujeme, až kým nie je neskoro.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie