Denník N

Útok neonacistov môže znamenať zlom, hovoria v napadnutom pražskom centre

Po útoku na Kliniku. FOTO - Eva Mošpanová
Po útoku na Kliniku. FOTO – Eva Mošpanová

Po sobotnom útoku na sociálne centrum Klinika v Prahe je jeden zranený, centrum má zhorený nábytok a plno rozbitých okien.

Čo bude nasledovať, závisí od toho, ako atak spoločnosť prijme, hovorí Jakub Ort, jeden z členov tímu Kliniky.

Klinika pred niekoľkými mesiacmi usporiadala veľkú zbierku pre utečencov, ktorá k vám pritiahla pozornosť. Odvtedy sa však viac venujete ďalším témam a utečenci nie sú vašou prioritou. Prečo vás napadli práve teraz?

Všetko, čo sa tu deje, je pre neonacistov dôvodom, aby nás napadli. Snažíme sa fungovať solidárne, rovnostársky, ponúkať priestor ľuďom v núdzi, bez domova a fungovať antirasisticky a antisexisticky. Im ide o presný opak. Sme pre nich symbol a terč bez ohľadu na to, či práve pomáhame ľuďom na úteku, alebo nie.  

Čo o útočníkoch viete?

Útočníci boli zamaskovaní, mali kukly. Všetko však nasvedčuje tomu, že to bola skupina neonacistických radikálov, ktorá už skôr napadla kameňmi demonštráciu Solidarita bez hraníc. Tu by som chcel zdôrazniť, že sa nám nezdala adekvátna reakcia polície, ktorá neustriehla ani ten protest, a lietali tam kamene na rodiny s deťmi. Zahnali ich skôr demonštranti než polícia. Tá ich nechala celý deň sa pohybovať po Prahe. Ľudia ich videli na hlavnej stanici, kde niekoho naháňali aj na ceste na Žižkov k nám.

Boli ste počas útoku priamo na Klinike?

Priamo na mieste som nebol, ale dostali sme echo, že skupina neonacistov mieri cez Parukářku (priľahlý park, pozn. red.), a napadlo nám, že idú k nám. Klinika sa totiž stala určitým symbolom pomoci ľuďom na úteku a v zahraničí takéto útoky nie sú ojedinelé. V Nemecku sa dejú pravidelne. Niekoľko ľudí tu bolo a my ostatní sme sa sem snažili čo najrýchlejšie dostať, ale vo chvíli, keď sa nám to podarilo, dorazili už hasičské autá.

Zmieňujete hasičské autá, čo všetko sa na mieste vlastne stalo?

Dole kaviarňou prileteli svetlice, ktoré zapálili záves, a tak sa i hasilo. Inak viac než dvadsať nacistov hádzalo kamene, tyče a svetlice. Policajti majú podozrenie i na jednu zápalnú fľašu. 

Radili ste kolegom aspoň cez telefón, čo majú robiť?

Veľa sme im toho nenaradili. Čo sa dá v takej situácii robiť? Snažili sa zabezpečiť priestor, zabarikádovať ho a podarilo sa im odraziť jeden útok priamo dovnútra – podarilo sa im zablokovať dvere. Neviem, či to bolo najmúdrejšie, ale rozhodli sa neutiecť, brániť budovu a nenechať ju úplne napospas. Ale odohrávalo sa to príliš rýchlo na to, aby sme im mohli niečo radiť.

Jakub Ort, jeden z členov týmu Kliniky. FOTO - Eva Mošpanová
Jakub Ort, jeden z členov tímu Kliniky. FOTO – Eva Mošpanová

Zo sociálnych sietí sa odvčera ozýva kritika na prácu polície, zmienili ste ju i vy. Kedy dorazili policajti k vám?

Neskoro. Bola tu už skôr polícia, ktorá vyšetrovala, než zásahová jednotka. Útočníci utiekli pred tým, než prišli. Policajti včera na mieste sa k nám však správali korektne.

V zahraničí je zvykom, že k podobným násilným udalostiam sa rýchlo vyjadrujú politici. Ozval sa vám odvčera nejaký?

Zaznamenali sme, že sa premiér Bohuslav Sobotka vyjadril proti útoku. Pre nás, ako hnutie, ktoré vyrástlo z autonómnej ľavice a vymedzuje sa proti štátnej politike, je skoro komické, že vyvolávame takúto pozornosť. Je to však rozhodne lepšie, ako keby sa premiér štátu správal ako náš prezident a nepriamo i priamo podporoval tieto hnutia, takže sme za to radi. Mimo politiky však bola vlna solidarity obrovská a písali nám desiatky ľudí i organizácií, že zaplatia nové okná. Tie reakcie boli veľmi posilňujúce.

(Niekoľko českých politikov a strán vydalo neskôr, po rozhovore, vyhlásenia odsudzujúce útok, pozn. red.)

Aké veľké sú škody?

Nedokážem to vyčísliť, rozbitých je plno okien. Bude to drahé, ale po tom, čo som videl reakcie, si nemyslím, že bude problém dať potrebné peniaze v priebehu týždňa dokopy.

Vidíte to, čo sa stalo, ako nejaký zlom?

Môže to byť symbolický zlom pre verejnosť. Je to však otázka toho, ako sa toho chopia novinári, a ako to sami ľudia spracujú. Pre nás je to psychologický zlom – fakt vidíme, že už ide do tuhého. Budeme pokračovať v tom, čo robíme, a je otázka, ako na to zareaguje verejnosť. Niektorým ľuďom to môže otvoriť oči v tom, že už rok sa na internete hrozí smrťou všetkým, čo pomáhajú utečencom. Ukázať im, že to nie je normálne a môže to viesť k reálnemu fyzickému násiliu.

Rátali ste vôbec s tým, že k nejakému útoku na vás môže dôjsť?

Hovorili sme o tom už dlho, ale myslím, že sme si nikto nedokázali predstaviť, že k tomu skutočne dôjde. Napätie v spoločnosti je čím ďalej väčšie. Minulý týždeň tu bol pobodaný moslim, veľmi pravdepodobne z rasistických dôvodov. Vedeli sme, že po moslimoch, Rómoch a utečencoch sú vždy na rade ľavičáci. Ide o to, pripustiť si, či sa to môže stáť i nám. Teraz sa priamo ukázalo, že môže.

Dostávali ste vyhrážky už predtým?

Jedno sklo sme mali rozbité už predtým, a keď sme vybehli von, videli sme ľudí, ktorí podľa oblečenia vyzerali ako neonacisti. Tiež sme už na budove našli neonacistické nálepky. A na internete, rovnako ako ktokoľvek, kto sa podieľa na pomoci utečencom, sme mali stovky slovných napadnutí a vyhrážok.

Nenaháňa vám to strach?

Nejaký áno, snažím sa tomu nepoddávať a myslieť na to, koľko sme toho za posledný rok dokázali my. Tiež toho nebolo málo, takže tieto hnutia nie sú jediné, ktoré rastú a získavajú vplyv v spoločnosti.

Je podľa vás rastúce napätie záležitosťou krajnej pravice, alebo celej spoločnosti? Môže v Česku dôjsť k veľkým protestom na štýl Pegidy?

K tým už došlo. Nebolo tu toľko ľudí ako v Nemecku, pretože v Česku ľudia vo všeobecnosti toľko neprotestujú. Vplyv Bloku proti islamu však rastie a s Pegidou úzko spolupracuje. Podarilo sa im zásadným spôsobom ovplyvniť celý mediálny diskurz i správanie mnohých parlamentných politikov. Takže spoločnosť sa rozhodne posúva týmto smerom a je to problém.

Zmení táto udalosť niečo na vašej práci alebo na vašom správaní?

Budeme riešiť viac bezpečnosť, ale v zásade budeme pokračovať v tom, čo robíme. Je to pre nás impulz, že to, čo robíme, je dôležité, a dúfam, že to privedie  ďalších ľudí a bude to pokračovať ešte lepšie.

klinika3
Autonómne sociálne centrum Klinika sa venuje viacerým projektom – od bezplatných jazykových kurzov cez prednášky a premietanie filmov až po chystaný projekt sociálnej práčovne pre ľudí bez domova. Jednou z najvýraznejších aktivít sa v posledných mesiacoch stala zbierka pre utečencov v Maďarsku. Z pôvodne zamýšľanej drobnej zbierky sa stala obrovskou iniciatívou a kapacita darovaných vecí presiahla možnosti budovy. I cez ňu začala byť Klinika spájaná s témou utečencov. FOTO – Eva Mošpanová

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie