Denník N

Špeciálnu školu v Rokycanoch zavrú, posielali tam aj deti, ktoré neboli retardované

Juraj Draxler. Foto N - Tomáš Benedikovič
Juraj Draxler. Foto N – Tomáš Benedikovič

Inšpekcia našla veľké pochybenia v súkromnej špeciálnej škole aj v poradenskom centre. Obe majú skončiť tento rok.

Súkromná špeciálna základná škola v Rokycanoch, kam podľa školskej inšpekcie zaraďovali aj zdravé deti ako retardované, má skončiť. Ministerstvo školstva rozhodlo o jej vyradení zo siete škôl od septembra tohto roku.

Už od marca má skončiť aj súkromné centrum špeciálnopedagogického poradenstva Oco, mama a ja. Voči rozhodnutiu sa ešte môžu odvolať.

V praxi to funguje tak, že štát posiela na deti peniaze bez ohľadu na to, či škola súkromná, alebo verejná – stačí, že je v sieti škôl. Na deti s mentálnou retardáciou ide do škôl viac peňazí ako na zdravé deti.

Ministerstvo odporúča, aby žiaci špeciálnej školy z Rokycian neďaleko Prešova prestúpili do školy v Bajerove, ale aj do neďalekých dedín Žehňa, Tuhrina a Šarišské Michaľany.

Povedali, že sú retardované

O čo ide? Ešte koncom minulého roka sa o školu začali zaujímať médiá aj školská inšpekcia. Tá našla viaceré vážne pochybenia.

„Žiakom, na základe nevhodných testov a nevhodnej diagnostiky, účelovo diagnostikovali mentálnu retardáciu s odporúčaním, aby sa ďalej vzdelávali v Súkromnej špeciálnej základnej škole v Rokycanoch,“ tvrdil vo svojej správe štátny Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie.

Špeciálna škola je určená pre deti s mentálnymi poruchami. Učia sa výrazne pomalším tempom, často sa skôr pripravujú na praktický život a najmä po ich skončení nie je veľká šanca sa plnohodnotne zaradiť do života a zamestnať sa.

Na čo prišla inšpekcia

Problém školy je najmä to, že prijala 13 detí, ktoré boli najskôr na základnej škole v Bardejove.

Keď deti diagnostikovali v štátnom Centre pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie, mentálnu retardáciu ani jednému nezistili. Keď ich však malo diagnostikovať súkromné centrum Oco, mama a ja, poslali ich do špeciálnej školy v Rokycanoch s odôvodnením, že sú ľahko mentálne retardované. Rodičia tak deti preradili zo základnej školy na špeciálnu základnú školu v Rokycanoch.

V otvorenom liste, ktorý zaslali učitelia a rodičia ministrovi školstva, sa to škola snaží vysvetliť. Tvrdí, že z týchto 13 detí u ôsmich požiadala o rediagnostiku, teda opätovné vyšetrenie. Na druhý pokus však už oslovili len štátne centrá. Súkromné centrum Oco, mama a ja, ktoré inšpekcia kritizuje, už vynechali.

Škola bola podľa inšpekcie aj zle zariadená – nemala učebne, jedálne ani telocvičňu – a zistili tam tiež nedodržiavanie základných hygienických pravidiel. Napríklad v miestnostiach nebola pitná ani úžitková voda, umývadlo bolo len na chodbe. Dievčatá a chlapci mali tiež spoločné sociálne zariadenia, umiestnené len na prízemí budovy.

Škola tvrdila, že už budovu zrekonštruovala. „Naša pani riaditeľka sa obrátila so žiadosťou o náhradné priestory pre výchovno-vzdelávací proces na všetky okolité obce a mesto Prešov. Nikde nás nechcú!“ píše sa tiež v otvorenom liste ministrovi.

Súkromné centrum Oco, mama a ja sa bránilo: „Nikto tie deti tam nechcel dať navždy, alebo účelovo či vymyslene zariadiť. O tie deti bolo treba sa postarať, pretože nevedia použiť ani záchod, chytiť ceruzu. Tak ako sa mali v septembri začať učiť písať a zvládať prvý ročník? Išlo len o to, aby mohli v stave, v akom boli, sa na školu aspoň nejako pripraviť v daných podmienkach,“ povedala ešte v decembri Gabriela Bačová z centra Oco, mama a ja.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie