Denník N

Slovenskí vedci pracujú na zjednodušení prípravy lieku proti chrípke

Ilustračné foto - Tasr/ap
Ilustračné foto – Tasr/ap

Vylepšenie je momentálne v patentovom konaní. „Predpokladáme, že by o látku mohli mať záujem generické firmy,“ vysvetlil pre Denník N vedúci výskumného tímu.

Na chrípku zomrie vo svete každý rok 250- až 500-tisíc ľudí, uvádza Svetová zdravotnícka organizácia. Čo sa týka Slovenska, odhadujeme, že na chrípku a komplikácie spojené s chorobou zomrie ročne až 1200 ľudí.

Chrípka je akútne vírusové ochorenie. Nedá sa liečiť antibiotikami, ktoré sú účinné na baktérie. „Organizmu človeka sa dá pomôcť liekmi, ktoré spomaľujú šírenie vírusu z napadnutých buniek. Takýmto liekom je aj Tamiflu. Jeho aktívna zložka sa nazýva oseltamivir. Svetová zdravotnícka organizácia uvádza oseltamivir ako jedno z kľúčových liečiv pre ľudstvo,“ vysvetľuje vedúci výskumného tímu Radovan Šebesta z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Oseltamivir sa vyrába 12-stupňovou syntézou z prírodnej zlúčeniny, takzvanej kyseliny šikimovej. „Táto kyselina sa nachádza v niektorých rastlinách, ktoré rastú v Číne a vo Vietname. Látka sa nedá jednoducho získať. Niektorých ľudí znervózňuje aj geopolitická situácia, že hlavnými dodávateľmi sú Čína a Vietnam,“ povedal pre Denník N Šebesta.

Zelená chémia

Komplikácie spojené s obstaraním ťažko získateľnej látky vedcov motivujú na hľadanie jednoduchších spôsobov, ako oseltamivir pripraviť. „Jedným z nich je aj použitie takzvanej asymetrickej katalýzy pomocou malých organických molekúl. Na tomto spôsobe pracuje aj náš tím na Katedre organickej chémie na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Na výskume už niekoľko rokov spolupracujeme s firmou Synkola,“ vysvetľuje Šebesta.

Slovenskí vedci vypracovali štvorstupňovú syntézu oseltamiviru z jednoducho dostupnej východiskovej suroviny. Staršie postupy využívali ako východiskovú surovinu nestabilnú látku. Pri príprave prechádzala náročným procesom, pri ktorom sa využívalo veľa toxických chemikálií.

Chemici z UK v Bratislave využili stabilnejšiu zlúčeninu. V štyroch krokoch získali oseltamivir vo vysokej čistote. Tento proces zelenej chémie (chémie šetrnej k životnému prostrediu) by mohli v budúcnosti využiť farmaceutické firmy pri výrobe generickej formy oseltamiviru, píše univerzita Komenského v správe.

Vylepšenie je momentálne v patentovom konaní na Úrade priemyselného vlastníctva SR. „Podstatné je, aby bola patentová prihláška schválená. Predpokladáme, že by o látku mohli mať záujem generické firmy,“ vysvetlil pre Denník N Šebesta.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie