Denník N

Aliancia za rodinu hľadala diskutérov a blogerov

Aliancia za rodinu na webe zháňala diskutérov, tvrdí, že ich nepoužíva. Foto N - Tomáš Benedikovič
Aliancia za rodinu na webe zháňala diskutérov, tvrdí, že ich nepoužíva. Foto N – Tomáš Benedikovič

Organizátori referenda tvrdia, že dobrovoľníkov iba povzbudzujú k písaniu blogov, na Facebooku upozorňujú na všetky dôležité veci a diskutovať odporúčajú všetkým.

Vedeli by ste sa zapájať do internetových diskusií k článkom či na Facebooku? Takúto otázku sa pýta Aliancia za rodinu svojich dobrovoľníkov v dotazníku, ktorým zisťuje, ako by mohli pomôcť v kampani.

„Mnohí ľudia čítajú diskusie a budujú si vlastný názor, ak by ste mali čas a upozornili sme vás na konkrétny článok alebo príspevok, boli by sme veľmi radi, keby ste sa do diskusie zapájali,“ dovysvetľujú otázku na webe.

Hovorca aliancie Anton Chromík tvrdí, že nemajú dôvod organizovať diskutérov a ani ich usmerňovať, kam ísť diskutovať.

„Na Facebooku otvorene upozorňujeme na všetky dôležité veci či útoky médií voči nám.“

Aliancia sa v dotazníku pýta na diskutovanie či blogovanie.

Diskutérov vraj neorganizujú

Chromík vraví, že zapájanie do diskusií odporúčajú „všeobecne všetkým“.

Aliancia pritom pri dotazníku tvrdí, že pripravuje niekoľko aktivít v kampani, dobrovoľník má otázky vyplniť podľa toho, v akej oblasti by vedel byť nápomocný.

„Nikoho za týmto účelom neorganizujeme. Ide nám o slobodnú otvorenú debatu.“

Diskusia k referendu podľa neho začína byť občianskejšia, čo sa prejavilo aj v počte a type reakcií pod článkami.

V dotazníku aliancia vyzýva dobrovoľníkov aj na to, aby ich upozornili na svoj blog, kde sa vyjadria k referendu. Chromík hovorí, že ľudí iba povzbudili k písaniu, no nikto sa im nehlási a blogerov ani neevidujú. Všetkých dobrovoľníkov majú okolo desaťtisíc.

Preveste plachtu Aliancie z balkónu

Aliancia sa na internete pýta, či dobrovoľníci vedia spraviť zbierku na kúpu bilbordu, osloviť finančne zabezpečenejších ľudí, zorganizovať diskusiu pre priateľov so zástupcami aliancie, prispievať v miestnych novinách či prevesiť referendovú plachtu z balkónu.

V domove dôchodcov majú preveriť, či objednali hlasovaciu urnu, a ak nie, majú ju vybaviť. Pred hlasovaním si majú pripraviť zoznam priateľov a rodiny, ktorým pošlú SMS alebo zavolajú, aby išli hlasovať podľa svojho názoru.

Veľkú časť aktivít má dobrovoľník sústrediť na Facebook, kde si spraví „selfie“ video s odpoveďou, prečo ide na referendum, alebo zverejní fotku s materiálmi aliancie, kde „otagujú“ päť priateľov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie