Denník N

Do štrajku možno pôjdu aj univerzity

K štrajku základných a stredných škôl by sa mohli pridať aj vysoké školy. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
K štrajku základných a stredných škôl by sa mohli pridať aj vysoké školy. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Na Filozofickej fakulte UK študenti a profesori podporili štrajk učiteľov a sú pripravení sa k nim pridať. Vláda zatiaľ dohodla sľúbené navýšenie o 70 miliónov pre rozvoj vysokých škôl a internátov.

Počet štrajkujúcich učiteľov každým dňom klesá, dnes poobede ich neučilo 4519 zo 451 škôl. V treťom týždni protestu sa kolegom z materských, zo základných a stredných škôl chystajú pomôcť univerzity.

Viac ako dve stovky profesorov a študentov sa dnes stretli na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského a založili Iniciatívu vysokoškolských učiteľov s vlastným štrajkovým výborom.

„Už niečo urobme. Univerzity môžu napríklad vstúpiť do štrajkovej pohotovosti, a ak sa nič nebude diať s požiadavkami učiteľov, budeme štrajkovať,“ vyzývala Alžbeta Bojková z Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach.

Po každom rečníkovi dav burácal a tlieskal. Či budú štrajkovať aj vysoké školy, bude pravdepodobne zrejmé v utorok, štrajk by sa mohol začať od budúceho pondelka, keď sa začína letný semester.

Neskoro, ale predsa

Filozofická fakulta UK ešte minulý týždeň vydala podporné vyhlásenie k štrajku. „Zapájame sa neskoro, ale je to lepšie, ako keby sme sa nezapojili vôbec,“ hovorí predseda zamestnaneckej časti Akademického senátu Jozef Tancer.

Kvalita pedagogickej práce vysokých škôl podľa neho priamo závisí od vzdelávania stredoškolákov. „Spolu so základnými a strednými školami tvoríme jednu potápajúcu sa loď, ktorú nezachránia dočasné finančné injekcie.

Tancer hovorí, že nechcú, aby otvorené témy školstva zapadli prachom a diskusie sa ukončili plánmi bez záruk. „Je to dôležité kvôli nám a našej identite, aby sme zaujali postoj, kde je naše miesto v spoločnosti ako akademickej obce.“

Profesor Ondrej Mészáros z katedry maďarského jazyka a literatúry UK varoval, že školy skončia podobne ako v Maďarsku, kde stratili autonómiu. „To je naša budúcnosť, ak sa tomuto systému nepostavíme.“

Študent: vláda je arogantná

Za študentskú časť senátu vystúpil Viktor Svetský, podľa ktorého je školstvo už na pokraji udržateľnosti a nejde len o zlú finančnú situáciu učiteľov. Vláde vyčítal, že zatiaľ čo pri protiteroristickom balíčku konala pohotovo a zmenila niekoľko zákonov a ústavu za necelé dva týždne, teraz je mesiac málo.

„Viac ako 11-tisíc štrajkujúcich učiteľov je hŕstka? Je to asi 45 ročníkov absolventov tejto fakulty študijných odborov z oblasti školstva. Je mi smutno, že žijeme v krajine, kde musíme čeliť takejto arogancii valiacej sa z najvyšších miest v krajine.“

Predseda vlády Robert Fico štrajkujúcich učiteľov v stredu vyzval, aby sa vrátili do škôl. Požiadavky Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) na zvýšenie miezd a navýšenie investícií do školstva splniť pripravený nie je, rovnako ako minister školstva odpovedá, že to bude úloha pre vládu, ktorá vzíde z marcových volieb.

Fico dá vysokým školám na rozvoj a internáty

Dnes sa stretol predseda parlamentu Peter Pellegrini, premiér Robert Fico a ministri financií a školstva Peter Kažimír a Juraj Draxler so Slovenskou rektorskou konferenciou.

Kažimír rozhodol, že vysokým školám dá dohodnutých 20 miliónov na rozvoj a ďalších 50 miliónov na obnovu internátov v rozmedzí štyroch rokov. Vláda ponúkla aj odbremenenie škôl pri korekciách eurofondov.

Vláda podľa Tancera zareaguje na štrajk vysokých škôl podobne ako na učiteľov. „Ak by sme sa báli, ako sa zachová, potom by sme vôbec nevyjadrovali svoj občiansky postoj. Máme záujem, aby bolo počuť náš hlas. Nebojíme sa.“

Vláda podľa neho má prostriedky, ako sa môže pomstiť, napríklad by nedodržala sľuby na financovanie vedeckého parku či rekonštrukciu internátov. „Teraz je okamih, kde sa týmto krátkodobým cieľom môže nadradiť dlhodobejší.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie