Denník N

Prokuratúra odmietla stíhať Fica za výroky o moslimoch

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V premiérovom výroku, že chce zabrániť tomu, aby u nás vznikla ucelená moslimská komunita, prokurátorka hanobenie rasy nenašla, prevážilo právo na slobodu prejavu. Sťažovateľ podá protest.

Len necelé tri týždne trvalo Krajskej prokuratúre v Bratislave, kým rozhodla o trestnom oznámení na premiéra Roberta Fica za jeho výroky o moslimoch. Odmietla ho, prokuratúra v rozhodnutí na šiestich stranách svoje rozhodnutie opiera predovšetkým o princíp slobody prejavu.

Trestné oznámenie na predsedu vlády poslal bývalý zamestnanec Svetovej banky Maroš Ivanič, ktorý sa po dlhých rokoch vrátil zo Spojených štátov na Slovensko. Ivaničovo podanie sa týkalo Ficovej tlačovky zo 7. januára, na ktorej hovoril aj o tom, ako treba „zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku“.

Ivanič v podnete generálnej prokuratúre vyslovil podozrenie, že premiér sa dopustil hanobenia rasy, národa a presvedčenia a podnecovania k rasovej, národnostnej a etnickej nenávisti, za čo u nás hrozí trojročné väzenie. Generálna prokuratúra 14. januára posunula oznámenie na kraj a krajská prokuratúra ho 2. februára odmietla.

Dôležitý je kontext

„Sloboda prejavu je chránená nezávisle od toho, či je vyjadrenie racionálne alebo emotívne, odôvodnené alebo bezdôvodné, respektíve, či je ostatnými prijímané ako užitočné alebo škodlivé, hodnotné alebo bezcenné,“ napísala prokurátorka Zuzana Hulinová v rozhodnutí.

„Vidíme, aké getá povznikali v mnohých štátoch, vo Francúzsku, v Belgicku, do týchto lokalít ani nechodia policajti, je tam samostatný spôsob života, iné myslenie, iné kultúrne zázemie, a predovšetkým iné náboženstvo.“

„Jediná cesta, dámy a páni, ako minimalizovať riziká udalostí ako v Paríži alebo Nemecku, je zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku.“

Robert Fico, 7. 1. 2016

Okrem vysvetlenia slobodou slova argumentovala aj kontextom Ficových vyjadrení. Z tých je podľa prokurátorky  zrejmé, že predseda vlády netvrdí, že „vláda urobí také aktívne rozhodnutia, ktoré povedú k obmedzovaniu práv, či slobôd osôb vyznávajúcich islamské náboženstvo na území SR, ale práve naopak, tvrdí, že vláda neurobí, a nebude podporovať rozhodnutia, ktoré by znamenali rapídny nárast migrantov vyznávajúcich islamské náboženstvo na území SR.

Podľa Hulinovej „vzhľadom na kontext celého prejavu“ nie je možné považovať Ficov výrok za nenávistný, alebo vyzývajúci k násiliu či vyhrážkam smerom k moslimom.

Maroš Ivanič
Maroš Ivanič

Prokuratúra bude posudzovať ešte raz

„Tieto výroky nepochybne spôsobili strach u moslimskej komunity na Slovensku, ktorá sa síce v novembri proti Ficovým výrokom ostro ozvala, no v v januári sa už ozývať ani neodvážila,“ reaguje na rozhodnutie prokurátorky Ivanič. Ak podľa neho predseda Islamskej nadácie tvrdí, že moslimovia uvažujú o odchode zo Slovenska, je zrejmé, že vyhodnotenie výrokov premiéra prokuratúrou ako pre nich neškodné je úplne nesprávne.

Preto proti rozhodnutiu prokuratúry podá protest. Skutočný kontext výrokov predsedu Smeru však podľa neho nemožno obmedziť len na jediný deň, keď predtým napríklad hovoril, že jeho vláda monitoruje každého jedného moslima na Slovensku.

Islamská nadácia, ktorá u nás zastupuje moslimov, rozhodnutie prokuratúry komentovať nechce. „Avšak to, či sú, (Ficove výroky) alebo nie sú v rozpore so zákonom, v zásade nemení nič na tom, že môžu byť pre moslimskú komunitu nebezpečné.“ Nadácia upozornila na dianie v Českej republike, kde po podobných vyjadreniach českého prezidenta Miloša Zemana proti moslimom a imigrantom došlo k ozbrojenému útoku na moslima v Prahe a cez víkend k podpaľačskému útoku na centrum pre pomoc utečencom.

Inde by za výroky stíhali

Prokurátorka v rozhodnutí napísala, že sloboda prejavu má svoje limity a ustupuje hlavne v prípadoch, „pokiaľ ide o prejavy nenávistné, hrubo urážlivé (hanobiace), ktorými môže dôjsť k podstatnému zneváženiu, potupeniu, výraznému zníženiu vážnosti inej osoby či skupiny osôb, respektíve podnecujúce k obmedzeniu práv či slobôd iných osôb“.

V nasledujúcom odseku už tvrdí, že po vypočutí celej tlačovky nenachádza nič, „čo by sa dalo kvalifikovať ako nenávistný či hanobiaci prejav skupiny obyvateľov“. Ďalej konštatuje aj to, že z prejavu Fica nevyplývajú nijaké vyhrážky, ktoré by mohli vzbudzovať obavy u osôb, ktoré vyznávajú islamské náboženstvo.

„Vidíme, aké getá povznikali v mnohých štátoch, vo Francúzsku, v Belgicku, do týchto lokalít ani nechodia policajti, je tam samostatný spôsob života, iné myslenie, iné kultúrne zázemie, a predovšetkým iné náboženstvo,“ povedal premiér na tlačovke, po ktorej padlo trestné oznámenie Maroša Ivaniča. Už o niekoľko viet ďalej vyslovil Fico kľúčové vyjadrenie: „Jediná cesta, dámy a páni, ako minimalizovať riziká udalostí ako v Paríži alebo Nemecku, je zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku.“

Predsedníčka Ligy pre ľudské práva Zuzana Števulová si myslí, že vyšetrovanie tzv. prejavov z nenávisti je na Slovensku dlhodobo podceňované. „Samozrejme, na jednej strane tu máme právo na slobodu prejavu, ako správne argumentuje aj prokuratúra, čo je však kľúčové (a objavuje sa to aj v uznesení), sú limity práva na slobodu slova, ktoré by nemalo zasahovať do práv jednotlivca alebo skupiny hanlivým spôsobom, podnecovať, propagovať alebo ospravedlňovať nenávisť voči ľuďom napríklad z dôvodu ich náboženstva.“ Právnici ligy na Slovensku chránia práva utečencov a cudzincov.

Števulová vraví, že táto hranica je veľmi tenká a vždy závisí od úrovne citlivosti spoločnosti, ktoré prejavy vyhodnotí ako za hranicou. „Uznesenie prokuratúry je pre mňa ďalším dôkazom, že ako spoločnosť sme ešte nedospeli k modernej citlivosti vo vzťahu k nenávistným prejavom a tolerujeme výroky a konanie, ktoré by v iných štátoch bolo považované napríklad aj za dôvod rezignácie premiéra, ak už nie za trestný čin,“ myslí si právnička.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie