Týždeň v zdraví: Objavili vedci kľúčový dôvod obezity? Ako vplýva nedostatok spánku na citlivosť na bolesť?

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.
Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.
Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.
V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:
- či je nadmerná konzumácia fruktózy pridanej do potravín kľúčovou príčinou obezity,
- ako vplýva nedostatok spánku na citlivosť voči bolesti,
- či postačí 22 minút denného cvičenia na elimináciu dôsledkov dlhého sedenia.
Fruktóza umelo pridaná do potravín prispieva k vzniku obezity
Keď to celé mierne pritiahneme za vlasy, popri akčných heslách: „Cukor je biely jed!“ alebo „Sladká prohibícia“, či „Osloboďme včely a nechajme im med!“ by znelo celkom apelatívne napríklad aj: „Preč s fruktózou!“ Ak by sme takto vyhlásili totálnu vojnu všetkému, čo obsahuje cukor v akejkoľvek forme, dlho by sme ako druh neprežili.
Skúsme na to ísť teda inak, menej apokalypticky a exaktnejšie: nikto si dnes, samozrejme, nedovolí tvrdiť, že ovocie je nezdravé. Znamená to teda, že ovocný cukor – fruktóza je zdravá? No pochopiteľne áno, je to