Denník N

Zabudnime na kradnutie!

Nemôžeme žiť ako na Západe, ak sa tu bude kradnúť ako na Východe.

Autor je podpredsedom strany Sieť

Existujú dve krajiny, ktoré dávajú do školstva strašne veľa peňazí. Sú veľmi bohaté a ešte aj z toho veľkého bohatstva dávajú na vzdelanie jedno z najvyšších percent  na svete. Volajú sa Švédsko a Dánsko. Napriek tomu Dánsko vychádza vo svetových rebríčkoch vzdelávania priemerne a Švédsko je dokonca až takmer na konci.

Najvyššie výdavky na zdravotníctvo vo vyspelom svete majú Spojené štáty americké – aj keď tam je výrazná časť z nich súkromná. Vďaka tomu nájdete za oceánom špičkové nemocnice a najnovšie lieky. Napriek tomu málokto považuje americké zdravotníctvo za najlepšie na svete. Je v ňom síce veľa peňazí, ale aj rovnako veľký problém s dostupnosťou a často aj zmysluplnosťou zdravotnej starostlivosti.

Slovensku zatiaľ nehrozí ani švédsky školský problém, ani americké zdravotnícke sklamanie. Nielenže sme výrazne chudobnejší, ale ešte aj z toho mála, čo máme, dorazí do vzdelávania či zdravotníckej starostlivosti len časť. Lebo strašne veľa peňaží sa premrhá a rozkradne. Z tohto pohľadu pôsobí na Slovensku diskusia o severských štátoch či Amerike, ako keby polemiku o kvalite rôznych minerálok viedli smädom umierajúci na púšti.

Švédsko aj USA nám však hovoria, že ovládnutie a rozkradnutie štátu Smerom má dva dôsledky.

To všeobecne známe je, že Smer nám berie zdroje, ktoré potrebujeme na modernizáciu Slovenska vrátane základných verejných služieb. Každý masér Kostka a každý sifón za 271 eur znamená, že niekde umierajú ľudia, ktorí by nemuseli. Nemôžeme žiť ako na Západe, ak sa tu bude kradnúť ako na Východe. Proste to matematicky nevychádza.

Všadeprítomná korupcia však vytláča z hľadáčika širokej verejnosti, ale aj politikov, novinárov a intelektuálov ešte jednu krutú pravdu. A to, že pri modernizácii nášho štátu nás čakajú veľké intelektuálne a manažérske výzvy, ktoré s kradnutím nemajú nič spoločné. Výzvy, s ktorými majú problém aj oveľa funkčnejšie štáty. Výzvy, na ktoré sa naša spoločnosť vôbec nepripravuje, lebo kvôli Smeru musí riešiť hrôzy na úrovni tretieho sveta.

Preto musíme vymeniť súčasnú vládu – nielen preto, aby bolo viac peňazí, ale aj preto, aby slovenská spoločnosť mohla začať riešiť to, ako tieto peniaze zmysluplne investovať do seba a vlastnej budúcnosti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie