Denník N

Štrajk učiteľov sa presúva na univerzity, letný semester sa nemusí začať

Vysokoškolskí učitelia preberajú štrajkovú štafetu. Foto N - Dušan Mikušovič
Vysokoškolskí učitelia preberajú štrajkovú štafetu. Foto N – Dušan Mikušovič

Iniciatíva slovenských učiteľov od pondelka 15. februára preruší štrajk na základných a stredných školách. Počet štrajkujúcich učiteľov padol k štyrom tisíckam.

Učitelia od budúceho pondelka, teda 15. februára, prerušujú štrajk na základných a stredných školách. „Nekončíme, prechádzame do štrajkovej pohotovosti,“ oznámili pred budovou Filozofickej fakulty Univerzity Komenského.

„Štrajk bol pre nás školou a už teraz je úspešný – dokázali sme, aby sa o školstve začalo vo veľkom debatovať,“ vyhlásili predstavitelia Iniciatívy slovenských učiteľov.

Zapoja sa vysoké školy

V pondelok 15. februára do štrajku pravdepodobne vstúpia vysokoškolskí učitelia na fakultách po celom Slovensku. Na väčšine vysokých škôl sa má práve vtedy začať letný semester. Ministrovi Jurajovi Draxlerovi (nominant Smeru) dávajú do konca týždňa čas, aby splnil požiadavky učiteľov na nižších typoch škôl. Inak vstúpia do štrajku a hrozí, že na vysokých školách sa nezačne výučba.

„Nemáme vlastné požiadavky, neriešime financovanie vysokých škôl, ide o solidárny štrajk za splnenie požiadaviek, ktoré učitelia ministrovi adresovali,“ vyhlásil nový šestnásťčlenný štrajkový výbor. Od stredy spúšťajú registráciu vysokoškolských učiteľov, ktorí sa chcú do štrajku zapojiť.

Učitelia už od jesene žiadajú, aby im štát zvýšil platy tento rok o 140 eur, budúci o 90 eur. Aby školstvo dostalo 400 miliónov navyše na didaktické pomôcky a aby sa vyriešilo ich kontinuálne vzdelávanie.

Vo vysokoškolskom štrajkovom výbore sú zástupcovia niekoľkých fakúlt, najmä z Univerzity Komenského, ale aj z Trnavskej univerzity či košickej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika.

Už včera sa stretli asi dve stovky vysokoškolských učiteľov na bratislavskej Filozofickej fakulte, ktorí vyzývali na ostré protesty. „Cítime obrovskú podporu medzi našimi kolegami,“ tvrdí nový vysokoškolský štrajkový výbor.

Počet klesá

Učitelia na základných, stredných a materských školách štrajkujú už tretí týždeň, akcia sa začala 25. januára. Ich počet odvtedy výrazne klesol. Na začiatku sa do štrajku zapojilo takmer 11500 učiteľov zo 729 škôl. V prvý deň štrajku bolo podľa iniciatívy zatvorených 300 škôl.

Teraz podľa údajov iniciatívy štrajkuje menej ako 4-tisíc učiteľov zo štyristo škôl. Celkovo sa podľa nich zapojilo 14500 učiteľov z 950 škôl.

Počas štrajku organizovali viac akcií – zhromaždenia, živé reťaze, diskusie, varenie jedla pre bezdomovcov alebo upratovanie verejných priestorov. Zajtra bude v Bratislave na námestí SNP o 17.00 hodine ďalšie zhromaždenie, výraznú podporu prejavujú rodičia. Časť z nich teraz zvažuje, že na podporu štrajku nebudú deti v piatky posielať do školy.

Nik s nimi nerokuje

Aj keď učitelia dodnes štrajkujú, nik s nimi teraz nerokuje. Za viac ako dva týždne, čo nechodia do práce, ich na oficiálnej pôde prijal prezident Andrej Kiska, ten však nemá právomoc na to, aby splnil ich požiadavky.

Minister školstva Juraj Draxler sa s učiteľmi stretol krátko pred štrajkom. Ich požiadavky označil za opodstatnené, o zvyšovaní platov sa však podľa neho bude rozhodovať až po voľbách.

Nestretol sa s nimi ani premiér Robert Fico, ktorý im len cez médiá odkázal, že ich požiadavky sú nesplniteľné, neskôr im prisľúbil, že im v nasledujúcich štyroch rokoch zvýši mzdy o 25 percent. To učitelia považujú za nedostatočné.

Jediné miesto, kde sa stretli od štrajku učitelia s ministrom aj predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim, bol minulý týždeň parlamentný výbor. Poslanci tam neschválili stanovisko, ktorým by zaviazali vládu na konkrétne kroky. Poslanci Smeru majú vo výbore väčšinu. Učitelia žiadali zvolať mimoriadnu schôdzu, opozícia tvrdí, že sa ju pokúsi zvolať, zatiaľ sa to nestalo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie