Denník N

Smerom k víťazstvu: Fico vyzlieka kabát po celom Slovensku

foto N - Tomáš Benedikovič
foto N – Tomáš Benedikovič

Chránime Slovensko, robíme pre ľudí. Sledovali sme kampaň Smeru. Je takmer dokonalá, až kým nepríde prvý problém.

Na obed v hlavnom meste na tlačovej besede s bojovným výrazom v tvári burcuje proti migrantom a navečer už na strednom Slovensku s úsmevom milého džentlmena oblieka kabát žene, čo mrzne v kroji pri športovom ihrisku, ktoré prišiel slávnostne otvoriť. „Prepáčte, ja sa na to nemôžem pozerať,“ a prehodí deve cez plecia teplý a drahý odev.

Pri žiadnom inom politikovi nie je také nejasné, čo si naozaj myslí a či klame, keď rozpráva, ako pri Robertovi Ficovi. Mení výraz v tvári, tón hlasu, slovník aj oblečenie podľa potreby a vždy vyzerá presvedčivo.

„Pri iných to aspoň tušíte alebo si myslíte, že viete, ale pri Robertovi Ficovi netušíte, čo sa deje v jeho hlave. Nedá sa to rozpoznať,“ hovoria o premiérovi iní politici.

Kampaň v posledných dňoch ukázala, že hoci je Fico pragmatický technokrat, aj on má emócie a nie vždy ich vie ovládať.

Robí pre ľudí, chráni Slovensko

V piatok poobede je pred detvianskym Tescom plné parkovisko. Ľudia nakupujú na víkend.

Budete voliť Roberta Fica? „Ani náhodou. Čo pre nás mladých urobil? Veď musím chodiť pracovať do zahraničia.“ Mladá žena chodí na týždňovky do Nemecka. Také peniaze by nikde v okolí Detvy nedostala. „Budem voliť Borisa Kollára, má dosť peňazí, hádam už nebude kradnúť.“ Kollár sa na ňu za odmenu usmieva z bilbordu spred Tesca.

Z ďalšieho auta vystupuje posádka so zrolovanými transparentmi a letákmi. Sú zo strany Mariána Kotlebu a prišli poopraviť verejnú mienku sympatizantom Smeru o tom, kto je v skutočnosti proti migrantom. Tí sa už zbierajú pred športovou halou, ktorá je hneď vedľa Tesca. Dovážajú ich autobusy.

Dôchodkyňa sa pristaví pri kotlebovcoch. Keď pochopí, chytí slečne všetky letáky a šľahne ich o zem. „Tu máte, esesáci!“ Ide o Klub dôchodcov zo Zvolena.

„Ak má ten Kostka zmluvu, tak kde je problém? To sú len také predvolebné taľafatky,“ hovorí pani. Fico je podľa nej dostatočne inteligentný na to, aby sa nenechal namočiť do nejakej masérskej kauzy.

Dôchodkyne sledujú všetky televízne správy, obľubujú TA3 aj O 5 minút 12. Občas čítajú Nový čas. Nesympatizujú so štrajkujúcimi učiteľmi. „My sme dôchodcovia, dostávame najmenej, teraz nám pridali 1,90 eura, no na hanbu, a zatiaľ sme neštrajkovali.“

Premiéra zbožňujú: „Čo sľúbi, to splní. Robí, čo môže, má to ťažké, aby to všetko fungovalo.“ No a hlavne dbá o bezpečnosť, utečencov sa boja všetky. Keby si pani mala vybrať, tak druhú stranu v poradí volí SNS. Nadáva na syna, že volí Kotlebu. „Mladí nevedia, čo sa tu dialo, čo znamená SNP.“

Po úvodnej básni a privítaní moderátorom Nikodýmom prichádza predseda Smeru. Pani spokojne hladká spolusediacu po ruke. Viac ich baví, keď politici vtipkujú, ako vážne reči.

Na Pellegriniho nadvihnuté obočie a hlas tesne pred vrcholom dojatia, keď hovorí o podpolianskom kroji, sa však už nechytá ani jeden zo staršej smeráckej školy.

Keď Kaliňák ukáže svoj iPhone, na ktorom má zo zadnej strany nálepku Detvan, nie je to až také vtipné. Detvan je skupina kamarátov, ktorí chodia spolu na motorkárske výlety. Kedysi sa volali Kali group. Na druhý deň v Humennom už Kaliňák telefón neukazuje.

Video: Z Pellegriniho je nový miláčik smeráckeho publika
autor: Martina Pažitková

Kampaň Smeru v týchto dňoch vrcholí. V Detve sa začala druhá séria mítingov, po trištvrtehodine s politikmi koncertuje Desmod a Kuli spieva piesne Karola Duchoňa.

Dôchodkyne spokojne tlieskajú.

„Pozor, aby nás nerozdelili,“ hovorí žena pri tlačenici von svojmu manželovi. „Neboj sa, nás už nič nerozdelí,“ odpovedá manžel a spokojne sa zasmejú.

Poznáte z TV: Vezmeme vás do mentálneho sveta voličov Smeru
autor: Martina Pažitková 

Zahrať to migrantmi

So svojím jadrom to Fico vie, plné haly s „normálnymi ľuďmi“, ako svojim voličom rád hovorí, ho udržiavajú v istote, že ho stále má. No potom je tu možno rovnaká skupina menej „normálnych“, o ktorú sa mu oplatí zabojovať. A pri nej nestačí, že si takmer v každej dedine, kde otvára multifunkčné ihrisko, vyzlečie kabát. Aj keď aj to je fajn – byť galantný aspoň k slovenským ženám, keď už nie k tým zo Sýrie.

November 2015, Robert Fico v Prešovskom kraji

Ihriská, hasičské autá, protipovodňové vozíky, vratky za plyn a sociálne balíčky v podobe zvýšených dôchodkov alebo lyžiarskych zájazdov. Podľa výpočtov, ktoré strana má, ide vďaka príspevku na lyžiarsky oveľa viac detí, ako by išli bez neho, lebo by si to nemohli dovoliť. Hovoria, že na niektorých školách sú to štyri triedy namiesto jednej. „A kto by si nepamätal, kde bol na lyžiarskom? Je to silný spomienkový optimizmus s príjemným zážitkom,“ hovorili politici strany.

To bola istota, na ktorú chcel Smer pôvodne v kampani staviť. Fajka v prázdnom štvorci, ktorá signalizuje splnenú úlohu ďalšieho opatrenia, skvelo fungovala. A nikto to nenazval inak ako sociálny balíček. Kto nedostáva rád balíček?

Február 2016, Robert Fico v Trnavskom kraji

No potom prišla migračná kríza. A hoci to Fico pôvodne hral „na Lajčáka“ (teda umiernenejšie), nakoniec aj tak skončil v hnedej veste „na Orbána“. A to ešte možno nie je koniec.

V máji sa Robert Fico na tlačových konferenciách utečencom nevenoval. Hovoril o nezamestnanosti, balíčkoch, Národnom futbalovom štadióne.

V júni hovoril o utečencoch prvýkrát po summite V4 s francúzskym prezidentom v Bratislave. „No a venovali sme osobitnú pozornosť problematike migrácie,“ povedal na tlačovej konferencii akoby mimochodom. „Chcem zdôrazniť spoločné stanovisko V4 – odmietame povinné kvóty, všetky krajiny V4 hovoria, že sú pripravené na tému diskutovať a ponúkať dobrovoľné príspevky.“

Tesne predtým vyšiel prvý prieskum, že 80 percent Slovákov je proti utečencom, no Fico si zrejme ešte nestihol uvedomiť, čo vďaka strachu ľudí z neznámeho môže dokázať.

V júli bola o utečencoch iba jedna tlačová konferencia: „Zaznamenali sme kritiku vlády, pokiaľ ide o našu migračnú politiku, boli použité tvrdé vyjadrenia, že príspevok, ktorý vláda ponúka, je trápny. Chcem sa ostro ohradiť. Vláda zohrala ťažkú diplomatickú vojnu a boli sme v nej úspešní. Presadili sme, že každý štát dobrovoľne príde s príspevkom k situácii, ktorú všetci vnímame ako krízovú.“

Rovnako aj v auguste. Opäť hovoril štandardným jazykom o odmietaní kvót. Slovo moslim Fico ani raz nevyslovil. „Ak budeme presvedčení, že ide o ľudí, ktorí potrebujú pomoc a sú ohrození na živote, sme pripravení pomôcť,“ hovoril.

V septembrových novinách Smeru, ktoré ľudia našli v schránkach začiatkom mesiaca, nebol ani jeden článok na túto tému. Strana sa v nich prezentovala novým, národnejšie orientovaným logom s trikolórou, straníckou farbou sa stala červená namiesto oranžovej a titulný rozhovor s Ficom hovoril o stabilite a hrozbe zlepenca.

„Ekonomika rastie, nezamestnanosť klesá. Land Rover vytvorí tisíc pracovných miest. Potraviny budú lacnejšie. Vlaky zadarmo majú veľký úspech,“ oznamovali ďalšie články. K tomu ešte hasičské autá do ďalších dedín a Pellegrini, ktorý cvičí na novom ihrisku, čo postavil s Mladými sociálnymi demokratmi. Každý politický marketér povie, že osobný kontakt je v kampani najviac. A Fico s Kaliňákom obiehajú dediny už rok, aj cez víkendy.

V októbri noviny Smeru nevyšli a v novembri Fico už chránil Slovensko. K tomu fotografie utečencov, iba mužského pohlavia a s bojovným výrazom v tvári. TASR ponúkala aj tie, kde sú ženy s deťmi, ale editori straníckych novín si ich nevšímali.

Bojujeme s migračnou krízou. Stránka Smeru
Bojujeme s migračnou krízou. Stránka Smeru

Svoju rétoriku o utečencoch Fico stupňoval.

„Ak raz je Slovensko krajina, kde dominuje katolícka cirkev, tak asi by sme nemohli len tak ľahko tolerovať, že sem príde 300 či 400 moslimov, začnú si tu stavať mešity a začnú meniť charakter, kultúru a hodnoty štátu.“ Týmto zaujal už aj svetové médiá.

V strane hovoria, že keby hovoril miernejšie, médiá by si to nevšimli a nesplnilo by to svoj účel a tým je, že naozaj každý má vedieť, že Fico je proti utečencom. „Že to niekedy trochu prehnal? Nebolo to úmyselné. Keď sa postaví pred mikrofón, niekedy sa jednoducho nevie udržať,“ hovoria jeho kolegovia.

Fica sa snažil vyvažovať v rozhovore, ktorý poskytol Denníku N, šéf diplomacie Lajčák: „Nie som tu na to, aby som posudzoval rétoriku predsedu vlády. On je skúsený politik a  vyjadruje sa spôsobom, ktorý mu je vlastný, jednoducho nechcem to komentovať. Každý máme svoj štýl vyjadrovania.“

Všimol si to aj premiér a Lajčáka sa spýtal, prečo to urobil. Nemyslel tým miernejšiu rétoriku, ale prečo komunikuje s novinami, ktoré on bojkotuje.

Ťažko odhadnúť, či Fico ignoruje vybrané médiá preto, že potrebuje pri slabej opozícii „nepriateľa“, alebo naozaj neznesie kritiku. „Keby ste od rána do večera pri takom strese nečítali o sebe nič iné, len že ste zlodej, tiež by ste stratili nervy. Byť predsedom vlády je najhoršia práca na svete,“ obhajujú ho straníci. Viacerí z nich kritiku novinárov zvládajú s väčším či menším prehľadom.

V januári už Fico zvládol za jeden týždeň päť tlačoviek k utečencom. Zabraňoval vzniku moslimskej komunity, chránil ženy pred sexuálnymi útokmi a hovoril, že peniaze zo Slovenska pôjdu iba na ochranu hranice, nie na potraviny pre utečencov v núdzi.

Na Slovensku stále žiadni utečenci neboli.

Míting Smeru v Detve. Foto N – Vladimír Šimíček
Míting Smeru v Detve. Foto N – Vladimír Šimíček

„A už nechcem ani hovoriť o prípade, ktorý sa stal vo Viedni – migrant, ktorý prišiel do Európy, znásilnil desaťročného chlapca. Všetkým svätuškárom oznamujem, že nielen Viedeň, ale aj Praha sú veľmi blízko,“ hlásil Fico v nedeľu zo svojho Facebooku. Oblečenú mal hnedú vestu.

No preferencie ďalej mierne klesali.

Ako udržať jednotnú stranu

Ak určuje tému Fico, nerobí v kampani ako premiér chyby. Mítingy sú profesionálne, bilbordy majú zrozumiteľné heslá, hrá to na skromného (nehovorí o vláde jednej strany, ale o vláde s jedným partnerom) a využíva všetko, čo mu jeho funkcia prináša (kompetencie – iba tak môže ochrániť Slovensko, ihriská – financuje ich zo svojej rezervy, ktorú mu platia daňoví poplatníci).

Sulík môže hovoriť o utečencoch, koľko chce, nie je premiér, a tak nemá takú pozornosť. Ani nebude. Jeho tlačovka nejde naživo na TA3. Ficova áno, bez ohľadu na to, o čom je. A televízia uprednostní radšej tlačovku ministra školstva k eurofondovej výzve, ako by mala dať prezidenta Kisku k Ústavnému súdu.

Šéfa Smeru zaujímajú hlavne televízie. Keď naposledy vysielal policajtov do Macedónska a Slovinska, dialo sa to v deň, keď vyšlo najavo zaangažovanie jeho asistentky do masérskej kauzy. Hovorkyňa poprosila novinárov, aby sa na to nepýtali, pretože Fico zvoláva ďalšiu tlačovku na neskoršiu hodinu a tam na to bude priestor. Len nepokaziť live prenos z utečeneckej tlačovky.

Ak však určuje tému niekto iný, Fico to prestáva zvládať. Panikári a robí chyby. „Maséra“ Kostku naňho síce vytiahol Beblavý zo Siete, ale ranu opätoval Matovičovi z OĽaNO, hoci už na septembrovom sedení straníkov v Častej-Papierničke zaznelo, že súperom Smeru bude Sieť.

„Bolo to čisto emociálne,“ hovoria o Ficovom útoku na Matoviča jeho kolegovia. Nie preto, že by nechceli, aby o Matovičovi písali novinári, ale preto, že téma nie je hodná predsedu vlády. Niekomu však Fico potrebuje ranu vrátiť a rovnako aj zmeniť tému a na Matoviča mu kolegovia v štátnych orgánoch mohli zbierať materiály dlho. Fico Matovičom pohŕda. V Smere sa radi pýtajú novinárov, či si vedia predstaviť, čoho by Matovič mohol byť ministrom.

Napriek Ficovej snahe odpútať pozornosť od čudného maséra, štrajku učiteľov a výpovedí sestričiek aj voliči Smeru chodia do nemocnice. A hoci školstvo ich až tak netrápi a mimo Bratislavy sú učitelia často radi, že majú nejakú prácu, zdravotníctvo je vážny problém, čo ukázala aj kauza CT, keď na jeseň 2014 ľudia vyšli protestovať na námestie.

Video: Fico vidí, že Čislák do toho dáva ľudský príbeh
autor: Martina Pažitková

Fico vedel, že musí obetovať Pašku. A hoci to obaja od začiatku prezentovali ako Paškovo rozhodnutie, ktoré len predsedovi strany oznámil, bolo to asi také slobodné rozhodnutie, ako keď vlani minister hospodárstva Pavol Pavlis oznámil, že odstupuje z funkcie, lebo prijíma politickú zodpovednosť za zákazku pre svojho príbuzného v rezorte, alebo keď Renáta Zmajkovičová v decembri Ficovi oznámila, že nechce byť na kandidátke.

„Robert Fico sa ma snažil udržať alebo prehovoriť, aby som zvážil tento krok,“ snažil sa Paška zvýšiť svoju dôstojnosť a tri mesiace pred voľbami odkázal, že chce byť ministrom zahraničných vecí. V Smere vtedy skákali zo stoličky, nechápali, čo sa deje.

Snem Smeru v Nitre: Miroslav Lajčák, Pavol Paška, Bohuslav Sobotka, Robert Fico, Viliam Čislák
Stranícky snem v Nitre. Foto N – Tomáš Benedikovič

Fico však nechce vyrábať zbytočné napätie, preto nechal Pašku aj Zmajkovičovú v straníckych funkciách podpredsedu strany a krajskej predsedníčky.

Zvládne aj to, že Paška moderuje slávnostný decembrový snem a Zmajkovičová s ním otvára ihriská v trnavskom kraji a zverejňuje to na Facebooku. Jeho voliči vedia, že ľudí spojených s CT prístrojom v Piešťanoch odstavil, detaily ich nezaujímajú.

Renáta Zmajkovičová a Robert Fico. Foto – facebook Renáty Zmajkovičovej
Renáta Zmajkovičová a Robert Fico. Foto – facebook Renáty Zmajkovičovej

Po voľbách sa však situácia vo vedení strany môže zmeniť. Tlačová konferencia po smeráckom decembrovom sneme o budúcich sociálnych balíčkoch (ak vyhráme voľby) a utečencoch mala byť aj za účasti Pašku. Tesne pred jej začiatkom však prišla hovorkyňa strany a menovku podpredsedu strany odstránila.

Keď na tom istom sneme novinári zastavili Zmajkovičovú, aby povedala, prečo nekandiduje, mala slzy na krajíčku.

Obetovanie Pašku nebude pre stranu nijako bolestivé. Podľa prieskumov, ktoré má, je najobľúbenejší predseda, potom Robert Kaliňák, nasledujú Miroslav Lajčák a Peter Pellegrini a za nimi Peter Kažimír. Paška sa tam nevyskytuje.

To, že atmosféra v strane nie je taká idyla, ako jej členovia prezentujú, bolo vidno, aj keď Trend zverejnil výpoveď svedka v kauze podvodov s DPH, ktorý vypovedal, že podvody kryli Kaliňák a Ján Počiatek. Minister dopravy vyjadril pred svojimi známymi presvedčenie, že je to Paškov úder späť.

Čo sa ešte stane?

Po voľbách sa v Smere budú rozhodovať, či budú vládnuť so SNS alebo s Mostom-Híd. Časť straníkov hovorí, že Fico si vyberie Most-Híd, pretože sa chce posunúť ďalej. Iná časť nepochybuje o tom, že to bude SNS.

V roku 2010 sa Fico tesne pred voľbami dostal do ťažkej krízy pre nahrávky s jeho hlasom o tom, ako získal peniaze vlastnou hlavou. Jeho vláda so SNS a s HZDS mala škandály ako nástenka alebo emisie. V roku 2012 bola kampaň pre Smer idyla – všetci riešili kauzu Gorila a v predvolebnom rozhovore sa ľahko vyhýbal otázke, či bol v konšpiračnom byte Penty na Vazovovej ulici.

V roku 2014 to v prezidentských voľbách prepískol, keď mu reči o scientológovi a úžerníkovi Kiskovi neuverilo veľa jeho potenciálnych voličov. No rýchlo sa oklepal.

Teraz nemá žiadnu väčšiu kauzu a Slovensko je zastrašené prílevom utečencov, ktorý sa nekoná. No Smer musí posledné dva týždne pred voľbami aj tak zabrať a mobilizovať. Strašenie zlepencom na to stačiť nemusí. Hlavne, ak sa v nejakej nemocnici znovu pokazí kotol.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie