Denník N

Prečo sa vláda nemusí báť učiteľov

Väčšina voličov nevníma to, že sa deti počas štrajku neučia, ako nenapraviteľnú škodu.

Štrajkujúci učitelia na nižších stupňoch škôl nedosiahli nič hmatateľné. Gesto ich kolegov z vysokých škôl, ktorí chcú namiesto nich štrajkovať od pondelka, je síce ľudsky sympatické, ale pravdepodobne zmôže ešte menej.

Na to, aby štrajk mohol politikov prinútiť k ústupkom, musí spĺňať viacero podmienok. Hlavné sú dve. Protest buď musí podporovať kritické množstvo verejnosti (prípadne aspoň tých, ktorých sa týka), alebo sa musí týkať takej citlivej oblasti s vysokým „vydieračským“ potenciálom, pre ktorej nečinnosť spoločnosť už po krátkom čase môže skolabovať.

Akokoľvek je budúcnosť vzdelávania pre Slovensko dôležitá, rozhodujúca časť voličov to tak nevníma. Prinajmenšom tých, čo volia Smer. Učitelia preto nemohli počítať so širokou podporou. Zopár rodičovských iniciatív na tom nemalo čo zmeniť.

Vláda preto nečelila nespokojným masám, ale len niekoľkým tisíckam ľudí, o ktorých sa masy nezaujímajú. Prípadne im vôbec nerozumejú, pretože zarábajú ešte menej. Šanca, že sa na tom niečo zmení, keď do deja vstúpili vysokoškolskí pedagógovia, je takmer mizivá.

Nedá sa hovoriť ani o hrozbe kolapsu. Ak vážnejšie problémy nespôsobilo ani to, že rodičia tisícov maloletých detí nevedeli, kam s nimi, rodičia vysokoškolákov sa už vôbec nemusia trápiť. Majú dospelých potomkov, ktorí sa o seba postarajú, aj keby do školy nešli celý semester. Čakať odtiaľto nejakú búrlivú nespokojnosť sa teda nedá.

Iste, štrajk môže uspieť, aj keď nie je splnená ani jedna z týchto podmienok. Napríklad vtedy, ak je v troskách a snaží sa zachrániť za každú cenu. To však zatiaľ nie je prípad Roberta Fica. Raz sa možno aj učiteľom podarí vyvzdorovať si od neho peniaze navyše, raz sa možno bude báť ich protestov, ale ešte tam nie sme.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie