Denník N

Prečo pôjde voliť Peter Juščák?

Vždy som volil strany, ktoré nešli s pohodlným populistickým prúdom, ale proti nim, budem tak voliť aj teraz, vraví spisovateľ Peter Juščák.

JUSCAKUrčite pôjdem voliť, tak ako po iné roky, inak to ani nejde. Politické spektrum je dnes neuveriteľne fragmentované. Je to výsledok ponovembrového veľkého tresku, ktorý trvá už celé štvrťstoročie a skúša svoje limity, kam až sa dá s roztrieštenosťou zájsť. Je to stále náš posttotalitný kyslíkový dlh, túžba po naplnení osobných, aj oprávnených ambícií.

Myslím si, že až po úplnom roztrieštení snáh o individuálnu sólo pravdu začnú pôsobiť opačné sily a sformujú sa dve, možno tri silné nekomunistické strany. Než sa tak stane, môžeme pozorovať postkomunistické strany, ako prichádzajú a odchádzajú, používajúc tie isté spôsoby, podávajú si ruky, sprisahanecky na seba žmurkajú. Majú pevnú vnútornú diktátorskú štruktúru, videli sme to na mečiarizme a teraz aj na ficizme.

Vždy som volil strany, ktoré nešli s pohodlným populistickým prúdom, ale proti nim. Budem tak voliť aj teraz a v protiprúde hľadať čo najviac osobností, ktorým sa dá veriť.

Kto nechodí voliť, nemal by sa ani vyjadrovať k politike. Nie je namieste neustále kritizovať rozbitosť pravice, pretože roztrieštenosť a nevraživosť je dnes prirodzený celospoločenský stav, aj v bežnom živote, ďaleko za politickým dianím. Práve preto treba ísť do volieb.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Ako budú voliť osobnosti

Voľby 2016

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie