Denník N

Kostka: Nič som neukradol a nie som žiaden masér

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Majiteľ kliník, ktoré dostali od štátnej poisťovne miliónové zmluvy, hovorí, že peniaze z poisťovní nekradne.

Lekár Pavol Kostka poslal stanovisko k svojim vysokým ziskom a tržbám zo štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Médiám tak odpovedal druhýkrát, odkedy na to upozornil opozičný poslanec Miroslav Beblavý (Sieť).

Tentoraz si dal pozor aj na vlastnosti dokumentu. Keď posielal prvé stanovisko, vo vlastnostiach totiž bola ako autorka uvedená Mária Trošková, asistentka premiéra Roberta Fica. Ako autor druhého vyjadrenia je uvedený vo vlastnostiach dokumentu „valued acer customer“.

Kostka: Nič som neukradol

Kostka sa v najnovšom stanovisku bráni. Hovorí, že nie je žiadny masér, ako o ňom hovoria. „Odkazujem pánovi Beblavému, že nie som žiaden masér! Som lekár, ktorý skončil lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave v roku 1999 a rovnako ako aj moji kolegovia nie sú maséri, sú to aj lekári a aj fyzioterapeuti, vysokoškolsky vzdelaní ľudia,“ napísal v stanovisku.

Odliečil podľa jeho údajov 50-tisíc pacientov. A odkedy funguje, vykonal viac ako milión terapií. „Ak dnes nebudem mať jediného pacienta, tak nebudem mať ani jediné euro. Ja peniaze z poisťovní nekradnem, ako niektorí tvrdia, ani nedostávam len tak. Každé jedno euro má svojho liečeného a aj odliečeného pacienta,“ napísal v stanovisku.

„Predstavil som sa vám, predstavil som našu prácu a prosím, nechajte nás robiť si svoju prácu a nechcite od nás, aby som ja, alebo ktokoľvek z mojich lekárov robili predvolebné boxovacie vrece. Nezaslúžia si to moji zamestnanci a ani naši pacienti,“ dodal.

Kostku sme ešte minulý týždeň žiadali o rozhovor, na žiadosť neodpovedal.

O dotácii nehovoril

Kostka okrem 3-miliónovej zmluvy so štátnou poisťovňou dostal aj dotáciu z rezervy predsedu vlády. Fico pred týždňom povedal, že 20-tisíc eur z rezervy preverí odbor kontroly Úradu vlády.

„Pokiaľ sa ukáže, že niekto dotáciu zneužil, použil v rozpore so zákonom, tak takáto dotácia bude odobratá a bude mať ten, kto ju zobral, povinnosť vrátiť.“ Úrad vlády v utorok neodpovedal na otázky Denníka N, či už táto kontrola prebehla a s akým výsledkom.

K Ficovej dotácii sa vo svojom stanovisku nevyjadruje ani Kostka. Neodpovedá v ňom ani na otázky, ktoré mu Denník N zaslal ešte minulý týždeň – prečo je autorkou jeho prvého stanoviska pre médiá asistentka premiéra Mária Trošková alebo či na to, že dostal dotácie, malo vplyv aj to, že jeho klientmi majú byť aj vplyvní ministri. K masážam u Kostku sa priznal napríklad minister dopravy Ján Počiatek.

V stanovisku Kostka nepovedal nič ani k dotácii z eurofondov z ministerstva školstva.

Extra kód mal dlho a jediný

Kostka spomína aj špeciálnu zmluvu, ktorú mu Všeobecná dala: „Od roku 2011 sme sa na základe vedeckých výsledkov a výsledkov našich pacientov dohodli vo VšZP na pilotnom projekte a následnom zazmluvnení.“ Viac však nevysvetlil.

Tento projekt zazmluvnilo ešte bývalé vedenie poisťovne za Radičovej vlády. Chceli ho vraj prehodnotiť po štvrťroku, ale padla vláda a už to nestihli. Plánovali dať takúto zmluvu aj iným lekárom.

To sa však za tejto vlády nestalo, poisťovňa to odôvodňuje tým, že išlo o pilotný projekt. Kostka tak za jeden výkon, kde bolo viacero masáží a iných terapií, dostával najskôr 30 eur, a vedenie poisťovne za Ficovej vlády mu zdvihlo cenu na 45 eur.

K zrušeniu projektu došlo až minulý rok, keď prišiel do funkcie nový šéf poisťovne. „Štvrťrok je krátke obdobie na vyhodnotenie, preto VšZP urobila komplexnú revíznu kontrolu v roku 2015,“ tvrdí poisťovňa.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie