Denník N

Míting SMK – o utečencoch poučuje hochštapler, o programe strany sa nehovorí

Bývalý predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi. Foto – TASR
Bývalý predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi. Foto – TASR

Predseda SMK Berényi vládnemu Smeru vytýka, že problém utečencov preháňa a zneužíva v kampani. Na mítingu jeho strany sme sa presvedčili, že robí to isté.

Je pondelok a v kinosále kultúrneho domu v Galante sedí necelých dvesto divákov, ktorí prišli na predvolebný míting Strany maďarskej komunity. Oficiálne je to beseda s občanmi na tému migrantov. Míting moderuje šéf volebnej kampane strany, vystupuje predseda SMK József Berényi a bezpečnostný analytik z Maďarska György Nógrádi.

Po dvoch necelých hodinách sa dá pokojne napísať, že viac divokých sprisahaneckých teórií, než koľko ich zaznelo za necelé dve hodiny, je možné počuť azda len na akciách krajnej pravice či komunistov.

Na úvodnú sugestívnu otázku moderátora, prečo sa utečenci vybrali do Európy až štyri roky po začatí vojny v Sýrii, Nógrádi odpovedá, že za tým určite niečo bude a kríza sa nezačala len tak sama od seba, len sa to ťažko dokazuje. Nebola to náhoda, že bola na polovicu znížená medzinárodná podpora poskytovaná utečencom v Turecku, a tým ich prinútili dať sa na cestu. Náhoda nebolo ani to, že sa vydali do Európy, v arabských krajinách je totiž poriadok, tam sa s nikým nemaznajú.

Merkelovú nemožno odstrániť

Kaddáfího v Líbyi podľa Nógrádiho zabili, pretože neopatrne prezradil, že financoval kampaň bývalého francúzskeho prezidenta Sarkozyho. Kancelárku Merkelovú nemožno odstrániť – ktokoľvek sa ju v Nemecku snažil nahradiť, okamžite ho politicky zlikvidovali, vytiahli na neho plagiát a skončil. Vzniku spoločnej európskej armády zabránili Spojené štáty.

Berényi sedí vľavo, vedľa neho expert György Nógrádi. foto N - Peter Morvay
Foto N – Peter Morvay

Analytik sa pochváli, že s nápadom postaviť na juhu Maďarska plot prišiel práve on deväť dní predtým, čo rozhodnutie stavať na hranici zábrany oznámila vláda Viktora Orbána. Kamkoľvek vo svete sa vyberie, všade chvália Maďarsko za to, ako problém rieši – aj keď sa to neodvažujú hovoriť nahlas.

Integrácia utečencov nikdy nefungovala, tvrdí Nógrádi. Naivná Merkelová síce môže hovoriť, že sa majú naučiť po nemecky, dodržiavať zákony a platiť dane, no turecký prezident, naopak, vyhlási, že Turci v Nemecku majú ostať Turkami. „Tieto dve veci ja nedokážem spojiť dohromady,“ povedal Nógrádi.  Berényi na túto úvahu nereaguje, hoci SMK aj súčasná maďarská vláda zdôrazňujú, že Maďari na Slovensku musia hlavne zostať Maďarmi.

Šéf SMK vystupoval oproti hosťovi z Maďarska celkom umiernene. Utečencov ohrozených na živote podľa neho treba prijať. Vysvetlil však aj to, že nemožno poriadne určiť, kto je utečenec. Za všetky problémy môže politická korektnosť na Západe, zatváranie očí pred problémami a dvojaký meter, ktorý sa proti nám uplatňuje.

Viktor Orbán a Angela Merkelová. Foto - TASR
Viktor Orbán a Angela Merkelová. Foto – TASR

Konečne môžeme poučovať Západ

Za to, že Slovensko nemá problémy s utečencami, vďačíme len tomu, že Maďarsko postavilo svoj plot, hovorí Berényi. Utečenci, ktorých vo svete stretol, boli šťastní vo svojich utečeneckých táboroch, určite šťastnejší, než keď ich budeme nútiť žiť medzi nami. Európa musí zostať, aká bola, a arabský svet tiež, toto miešanie znamená len problémy.

Diváci stihnú položiť len dve otázky. Župný poslanec SMK a bývalý predseda zväzu maďarských pedagógov László Pék sa spýtal, kto stojí za nemeckou kancelárkou Merkelovou, kto ju riadi, a naznačil, že by ju mohli vydierať tým, čo o nej Američania zistili, keď ju odpočúvali.

To však poprel i Nógrádi. Merkelovú podľa neho niet čím vydierať, nemá žiadne škandály, určite napríklad nemá milenca. Čomu sa nedá čudovať pri tom, ako vyzerá, dodá hneď.

Starší pán, moderátorom oslovovaný familiárne „strýko Ernő“, sa zaujíma, prečo sa „viditeľní i neviditeľní vládcovia sveta tak zúrivo pripravujú na zničenie Maďarska, ktoré vlastnou krvou bránilo Európu“.

Na to už nedokáže poriadne odpovedať ani Nógrádi, a tak voľne reční o tom, že vo svete rastie polarizácia, v Európe klesá blahobyt a politika je nevďačná. Keď chce divákov vyzvať, či nemajú ďalšie otázky, zasiahne Berényi a míting sa končí. Nógrádi ešte stihne prítomných vyzvať, aby volili SMK.

Utečenci sú hlavnou témou volebnej kampane menšinovej strany, ktorá bola súčasťou oboch vlád Mikuláša Dzurindu. Besedy dua Berényi-Nógrádi sa konajú v skoro každom meste južného Slovenska. Ďalšie stretnutie je dnes v Lučenci.

O programe strany sa v Galante vôbec nehovorilo. Jediným spestrením večera bolo  premietanie fotografií na plátno kina z Berényiho ciest a rokovaní s rôznymi africkými potentátmi. Sú to spomienky z čias, keď bol štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Dzurindovej vlády (2002-2006) a mal na starosti rozvojovú pomoc. Divákov potešila tombola, v ktorej mohli vyhrať aj Nógrádiho knihu.

Mediálna hviezda

Nógrádi je v Maďarsku najznámejším odborníkom na bezpečnostnú politiku.  Úspešný je aj vďaka tomu, že je šampiónom v propagácii seba samého. Tvrdí, že v roku 2014 mal 273 vystúpení v rozhlase, 192 v televízii a prednášal na 61 konferenciách. Vyjadruje sa úderne, akýkoľvek problém maximálne zjednoduší, chŕli pôsobivé a strašidelne znejúce čísla a svoje výstupy často dopĺňa sexistickými anekdotami a osobnými zážitkami. Mnohé médiá ho preto rady oslovujú.

V Galante divákom odporučil minimálne päť svojich ďalších vystúpení v médiách, s ktorými by sa mali zoznámiť, a niekoľkokrát ich upozornil na vlastnú knihu, ktorú si môžu na mieste zakúpiť.

V poslednom čase vystupuje v Maďarsku takmer  už len vo vládnych médiách. Účinkuje v nich aj niekoľkokrát denne, jeho úlohou je odborne pôsobiacimi komentármi a záplavou faktov podporiť politiku vlády Viktora Orbána, zameranú proti utečencom.

Nezávislé médiá vlani odhalili, že s jeho odbornosťou sú vážne problémy a obľúbená mediálna hviezda je vlastne hochštapler. Pravidelne cituje neoveriteľné zdroje typu „nemecká televízia“, a ak sa ho spýtajú, nedokáže spresniť pôvod čísel a údajov, ktorými argumentuje. Typickým príkladom je údajný fakt, na ktorý sa Nógrádi opakovane odvoláva a použil ho aj v Galante: že vo Švédsku je u imigrantov 90-krát vyššia pravdepodobnosť kriminality ako u rodených Švédov alebo že 90 percent kriminálnych činov v Európe páchajú legálni migranti.

Nógrádi pravidelne zavádza, aj keď hovorí o sebe. Rakúske ministerstvo obrany pre internetový denník Index poprelo, že by bol poradcom ich ministra, čo Nógrádi na verejnosti často omieľal. Švédska univerzita národnej obrany poprela, že je členom jej predsedníctva, ako uvádzal v oficiálnom (neskôr odstránenom) životopise na webe Budapeštianskej univerzity Corvinus.

Skončili po dvoch hodinách- foto - TASR
Skončili po dvoch hodinách. Foto – TASR

Rakúska univerzita, na ktorej je zástupcom rektora, jednoducho neexistuje. „Univerzita formálne vznikla, v skutočnosti ešte nie,“ vysvetľoval Nógrádi Indexu. Napokon vysvitlo, že za nefungujúcou univerzitou stojí jeho dlhoročný priateľ, bývalý politik extrémistickej rakúskej Strany slobodných Rüdiger Stix.

Tak trochu hochštapler

Podľa odborníkov na bezpečnostnú politiku oslovených Indexom a týždenníkom Magyar Narancs nevykonáva Nógrádi  žiadnu odbornú činnosť. Jeho vedecká produkcia je nulová, rovnako ako počet citácií v odborných publikáciách. „Pozrite sa, ak by som sa venoval výskumu, mal by som len desatinu času na vystupovanie v médiách,“ vysvetlil to Indexu.

Podľa Magyar Narancs bol Nógrádi za bývalého režimu členom komunistickej strany a agentom komunistickej tajnej služby, ktorá ho poverovala úlohami pred cestami na Západ. Už za komunizmu bol aktívny v mnohých oblastiach, robil napríklad prednáškové turné odborárom a zarábal si ako sprievodca turistov v zahraničí. Úspešný je za každého režimu. Po roku 1989 sa mu za väčšiny vlád ušlo niekoľko lukratívnych postov v dozorných radách rôznych podnikov. Ale nikdy v minulosti sa za žiadnu stranu neangažoval tak otvorene, ako to robí dnes pre vládny Fidesz.

Výpomoc z Pešti

Kampaň SMK je postavená na hosťoch z Maďarska, ktorých spoločným menovateľom je práve to, že majú blízko k strane Viktora Orbána. Okrem spoločných mítingov Berényiho s Nógrádim na Slovensku najčastejšie vystupuje známy huslista Zoltán Mága – len tento týždeň by mal stihnúť šesť koncertov. Mága sa podľa Magyar Narancs do roku 2010 rád ukazoval v spoločnosti vtedy vládnucich socialistov. Po volebnom víťazstve Fideszu rýchlo zmenil dres a dnes pravidelne vystupuje na akciách politikov tejto strany. Do kampane SMK sa zapojil aj populárny reportér provládnej komerčnej televízie TV2 Tvrtko Vujity.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie