Denník N

Eurovízia bude aj o Kryme, za Ukrajinu zabojuje Džamala

Džamala na ukrajinskej Eurovízii Foto – tb.ua
Džamala na ukrajinskej Eurovízii Foto – tb.ua

Na európsku súťaž za Ukrajinu postúpila po finále speváčka s krymsko-tatárskymi koreňmi. Napriek tomu, že z Krymu nemohli posielať hlasy.

Je to síce spevácka súťaž, ale väčšinou to aj tak skončí pri politike. Tento rok by dokonca Eurovízia mohla byť o anektovanom ukrajinskom polostrove Krym.

Za Ukrajinu totiž postúpila speváčka Džamala s krymsko-tatárskymi koreňmi.

Džamala, vlastným menom Susana Džamaladinova, sa narodila v Kirgizsku, v rodine, ktorú Stalin vyhnal z Krymu počas násilného vysťahovania krymsko-tatárskeho národa. Na polostrov sa vrátili hneď, ako to bolo možné.

Ako deväťročná sa Džamila dala na spev. Od malička sa venovala práve ľudovým krymsko-tatárskym piesňam. Na Kryme vyštudovala piano, operu a klasickú hudbu. Vášeň však mala aj pre jazz či soul. Prelom v jej kariére sa odohral v Lotyšsku na festivale mladých talentov New Wave, kde vyhrala v roku 2009 hlavnú cenu.

Kontroverzná ukrajinská Eurovízia

O dva roky neskôr takmer vyhrala s pesničkou Smile doma Eurovíziu. V spornom finále, ktoré sa pre pochybnosti z manipulácie s hlasmi opakovalo, sa radšej stiahla. Teraz má 32-ročná speváčka šancu s pesničkou 1944 vyhrať znovu. Cez štvrťfinále postúpila s najlepším hodnotením od poroty aj s najväčším počtom hlasov.

Videoklip Smile:

https://www.youtube.com/watch?v=87ABjmKcxhg

Krymskí Tatári priamo z polostrova pritom za svoju hviezdu hlasovať nemohli. Po ruskej anexii sa museli ukrajinské telekomunikačné spoločnosti z Krymu stiahnuť. A ich zariadenia, ako píše Slobodná Európa, teraz využívajú ruské firmy.

Viac ako politici

Džamala

Susana Džamaladinova sa narodila v roku 1983 v Kirgizsku.

Jej rodina musela počas druhej svetovej vojny opustiť Krym počas Stalinovho násilného vysídľovania.

Venovala sa opere, ľudovým krymsko-tatárskym pesničkám aj jazzu či soulu.

V roku 2012 napísala špeciálnu hymnu pre finále futbalových majstrovstiev Euro 2012 v Kyjeve. 

„Pre nás je to veľmi vážne, pretože ak Džamala získa nejaké miesto, a ja by som veľmi chcel, aby vyhrala prvé miesto, potom sa prestíž Ukrajiny aj téma okupácie Krymu dostanú na novú úroveň,“ povedal líder Tatárov Refat Čubarov. Aj podľa ukrajinskej speváčky Ruslany nikto neurobí pre deokupáciu Krymu viac ako Džamala.

Ako napovedá názov 1944, jej pesnička je o nútených deportáciách z Krymu, keď ho muselo opustiť okolo štvrť milióna ľudí. Oficiálnym dôvodom mala byť kolaborácia Tatárov s hitlerovským Nemeckom. V skutočnosti išlo o uplatnenia kolektívnej viny, počas ktorej veľká časť vysídlencov zahynula.

„Nemohla som si užiť moju mladosť. Nemohla som tu žiť,“ spieva Džamila v pesničke, ktorá je aj jej osobným príbehom a stotožňujú sa s ňou aj jej rovesníci, ktorí zostali žiť na polostrove podobne ako jej rodičia, tvoriaci zmiešaný moslimsko-kresťanský pár. Otec je moslim a mama kresťanka arménskeho pôvodu.

„Krym je teraz okupované územie a je to tam pre nich veľmi ťažké. Sú pod obrovským tlakom. Niektorí zmizli bez stopy. Je to odstrašujúce. Nechcela by som vidieť, že história sa opakuje,“ povedala pre Slobodnú Európu.

Džamala a jej pesnička 1944:

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie